Haberler

8. Kemer Paris 2 Batığı Dalışı Yapıldı

Güncelleme:

Türkiye'deki 17 üniversite ile yurt dışından gelen 125 öğrenci, Kemer ilçesi açıklarındaki Paris 2 batığına dalış gerçekleştirdi.

Kemer ilçesi açıklarındaki Paris 2 batığına dalış gerçekleştirildi.

Akdeniz Üniversitesi, Türkiz Marina ve Kemer Belediyesi tarafından Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker anısına bu yıl sekizinci kez düzenlenen Kemer Paris 2 batığı dalışına, Türkiye'den 17, Polonya, İtalya ve KKTC'den birer üniversiteden 125 öğrenci katıldı.

Öğrenciler, Kemer Marinası'nın hemen karşısında, yaklaşık 33 metre derinlikteki Fransız savaş gemisi Paris 2 için gerçekleştirilen dalışla tarihe tanıklık etti.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sualtı Sporları Kulübü Akademik Danışmanı Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, dalışın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 1. Dünya Savaşı sırasında Akdeniz'de demirli Fransız gemilerinin, Mersin-Antalya arasında gıda taşımacılığı yapan gemileri batırıp yağmaladığını söyledi.

Paris 2 gemisinin Akdeniz'in derinliklerinde tarihi sonsuzluğunu beklediğini belirten Gökoğlu, Mustafa Ertuğrul Aker'i anmak için 8'inci kez dalış etkinliği düzenlediklerini anlattı.

Gökoğlu, Paris 2 batığında bu yıl sevindirici bir durum olduğuna dikkati çekerek, "Paris 2 batığının pruvasına bağlı olan zincir, tonoza bağlanmış. Bu sevindirici bir haber. Bilindiği üzere bu zincir, her yıl bağlanan teknelerin geçirdiği yükle geminin burnunda tahribata neden oluyordu. Yapılan tonozlama tahribatı önleyecektir" dedi.

Dalış sırasında görüşün fena olmadığını ifade eden Gökoğlu, batığın bütün silüetiyle durduğunu ancak atılan toplarla dağıldığını kaydetti.

Gönüllü tarih araştırmacısı Ramazan Kar ise Paris 2 batığı ve Mustafa Ertuğrul Aker hakkında bilgi verdi.

50 metre boyunda, 8 metre eninde ve 551 grostonluk geminin yeri, 1995 yılında tespit edilmişti. 6 uçaksavar topu ve 2 torpil kovanı bulunan gemi, dalgıç ve sualtı fotoğrafçılarının ilgi odağı oluyor. Her yıl yaklaşık 150 bin dalışın yapıldığı Paris 2 batığı, dünyanın en iyi 100 dalış noktası arasında da gösteriliyor.

Mustafa Ertuğrul Aker kimdir

Mustafa Ertuğrul Aker, 1892 Girit Hanya doğumludur. 1. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşı'nda 27'nci Alay'da savaşmıştır. Kemer yakınındaki Ağva koyunda Fransız avizosu Paris 2'yi 18 dakikada batırmış ve mürettebatı esir almıştır. 

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Ertuğrul Türkiye Paris Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917 KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ÇÖL TOZU hangi illerde görülecek? Çöl tozu kaç gün sürecek, ne zaman bitecek? 26 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? DİKKAT: Meteoroloji sarı uyarı nedir? #128993 Çöl tozunun sağlığa zararı var mı? 26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title