Haberler

6'ıncı Juiceful Istanbul Zirvesi"

İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melisa Tokgöz Mutlu, "Türkiye 2014 yılı sonu itibariyle yaklaşık 18 milyon ton meyve, 28,5 milyon ton sebze üretti.

İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı  Melisa Tokgöz Mutlu, "Türkiye 2014 yılı sonu itibariyle yaklaşık 18 milyon ton meyve, 28,5 milyon ton sebze üretti. Ülkemiz kendine yeten ve ihracatın yanı sıra, sanayide de işlenmek üzere meyve sebze ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahiptir" dedi.

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) tarafından düzenlenen ve Uluslararası Meyve Suyu Üreticileri Federasyonu (IFU), Avrupa Meyve Suyu Birliği (AIJN), bağımsız kalite kontrol kuruluşu (SGF) ve Avrupa Kalite Kontrol Sistemi (EQCS) tarafından da desteklenen "6'ıncı Juiceful Istanbul Zirvesi", yerli ve yabancı sektör paydaşlarının katılımıyla başladı.

Meyve suyuna ilişkin olumlu bir algı yaratılması, var olan yanlış ön yargıların ortadan kaldırılması, tüketicileri bilinçlendirirken sağlıklı imajına ek olarak meyve suyunun keyifli bir ürün olarak yeniden konumlandırılabilmesi amacıyla düzenlenen zirve ile Türkiye'nin uluslararası platformlardaki tanıtımı ve meyve suyu sanayisinin ülke ekonomisine katkısı bakımından sahip olduğu potansiyelin anlatılması hedefleniyor.

Zirvenin açılışında konuşan İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı  Melisa Tokgöz Mutlu, Türkiye'nin meyve üretimi ve meyve suyu üretim potansiyelinin en fazla olduğu coğrafyalardan birinde konumlandığına işaret ederek, etkinliğin Türkiye'de düzenleniyor olmasını isabetli bulduğunu söyledi.

Mutlu, Türkiye'nin 23 milyon 811 bin hektarlık tarım arazisiyle önemli tarım ülkelerinden olduğunu dile getirerek, bu alanın 1 milyon 968 bin hektarlık meyve bahçelerinden oluştuğunu, Türkiye'nin dünya üretiminde bir numara ya da ilk 5'in içinde yer aldığı bir çok yaş sebze meyve bulunduğunu aktardı.

Türkiye'nin 2014 yılı sonu itibariyle yaklaşık 18 milyon ton meyve, 28,5 milyon ton sebze ürettiğine işaret eden Mutlu, "Üretim ve ülke içi yaş meyve sebze tüketim rakamları dikkate alındığında, ülkemiz kendine yeten ve ihracatın yanı sıra, sanayide de işlenmek üzere meyve sebze ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahiptir" diye konuştu.

Mutlu, Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedeflerine işaret ederek, şunları söyledi:

"Meyve-sebze mamulleri sektör ihracatının 4 milyar dolar, yaş sebze meyve ihracatının ise 10 milyar dolar olarak gerçekleşmesi hedefleniyor. 2014 yılı verileri baz alındığında, bu her iki sektörde yıllık yaklaşık ortalama yüzde 10 civarında ihracat artışı yapmamız gerektiğini gösteriyor. Bu sadece yerel örgütlenme ve bölgesel yapılanma ile değil, bu ve benzeri organizasyonlarda, ülke potansiyelinin tanıtılarak ön plana çıkarılması ile mümkün olacak."

MEYED Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Duruk da, bulunulan yüzyılda, ülkelerin, iklim değişikliklerinin yarattığı çevre felaketleri, bunun yanında istihdam konusunda olabildiğince problem yaşadıklarına işaret ederek, "Ülkelerdeki istihdam düşüklüğü ve işsizlik sosyal çalkantılara,sebep olup,iklim değişiklikleri de gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde binlerce kişinin ölümüne neden olabilmektedir" dedi.

Duruk, çevre kirliliği ve beslenme bozukluklarının kanser türevi hastalıkları çoğalttığını dile getiren Duruk, şunları anlattı:

"Çağımızı ve geleceğimizi tehdit eden bu oluşumlar,ancak tarım ve buna bağlı meyvecilik türevi sanayilerin gelişmesi ile ortadan kaldırılabilecektir. Çevre kirliliği ve karbon salınımını ancak ağaç gelişimi  buna bağlı olarak meyve ağaçlarımızı artırarak azaltabileceğimiz olmazsa olmazımızdır. Karbon salımının azalması,çevre felaketlerini azaltıp, kanser türevi hastalıkların azalmasına sebep olacaktır. Bölgesel kültür kayıpları ve şehirleşmenin getirdiği vahşi kapitalizmi ancak insanları bölgelerinde kültürleriyle yaşatarak çözebiliriz, bu ancak tarımla mümkündür."

Duruk, beslenme bozukluklarına karşı dengeli beslenmede, meyve ve meyveciliğin kanser ve türevi hastalıkların en büyük düşmanı olduğunun altını çizerek, "Bu anlamda sizler de bu gün içinde dünya meyveciliği ve dünya meyve suyu sanayi, tarımsal sanayiler adına büyük destek vererek beyin fırtınasına katılacaksınız" diye konuştu.

Verilen bilgiye göre, zirvede bu yıl ağırlıklı olarak meyve suyu sağlık ilişkisi, meyve suyu imajının korunması, küresel gelişmelerin yeni ürün tasarımlarına açtığı yol, hammadde, kurumsal sosyal sorumluluk ve gelişen pazarlar konuları konuşulacak.

Kaynak: AA / Ekonomi

Melisa Tokgöz Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title