Haberler

5 Maddede Ankara'nın Suriye Yol Haritası

Güncelleme:

Türkiye-Suriye sınırındaki kritik noktaların son haftalarda savaşan gruplar arasında el değiştirmesinin Ankara'da neden olduğu alarm hali devam ediyor.

Türkiye- Suriye sınırındaki kritik noktaların son dönemde savaşan taraflar arasında el değiştirmesinin ardından Ankara her türlü seçeneğe karşı bir yol haritası hazırladı.

Bu plan şöyle özetlenebilir:

1- Esad rejiminin IŞİD'e 'Halep'in kuzeyini size bıraktık' dediği istihbaratı var. Bu Türkiye'ye 4.5 milyonluk yeni göç anlamına gelebilir.

2- Ankara, Arap-Kürt çatışmasından kaygılanıyor. Bu nedenle PYD'nin Fırat'ın batısına geçmesini istemiyor.

3- Ankara, rasyonel olması durumunda PYD ile uzlaşılabileceği mesajı veriyor. IŞİD'i ise muhatap alınacak aktör olarak görmüyor.

4- Türkiye, Suriye'ye tek taraflı bir müdahaleden ziyade koalisyonla operasyon yapılmasını müzakere ediyor.

5- Uluslararası camiada Esad sonrası için planlı geçiş seçeneğine yönelik yeni bir arayış başlayabileceği düşünülüyor.

Türkiye- Suriye sınırındaki kritik noktaların son haftalarda savaşan gruplar arasında el değiştirmesinin Ankara'da neden olduğu alarm hali devam ediyor. MGK toplantısının ardından Türkiye askeri harekât planları da dahil her türlü seçeneği içeren bir yol haritası hazırladı. Ancak şu an için Suriye'ye tek taraflı bir müdahaleden ziyade 'IŞİD'e karşı koalisyonun parçası olarak operasyonlara katılma' seçeneği üzerinde ABD ile aktif müzakere yürüyor. Türkiye açısından öncelikli mücadele alanı IŞİD'in yönelmesinden kaygı duyulan 4.5 milyonluk nüfusu kapsayan Mara hattı. Ankara'nın PYD'den beklentisi ise 3 maddede özetleniyor; 1-Tel Abyad halkı geri dönsün. 2-PYD bayrağı insin. 3-Yerel yönetimde etnik hiyerarşi kurulmasın. PYD'nin IŞİD'den farklı olarak Ankara açısından rasyonel bir aktöre dönüşebileceği belirtiliyor.

4.5 MİLYONLUK HATTAN GÖÇ PATLAMASI KORKUSU:

Ankara'yı Suriye konusunda alarma geçiren ana gelişme 28-31 Mayıs tarihleri arasında yaşandı. İdlib ve Cisr El Şuğur'un muhaliflerin eline geçmesinin ardından Esad rejiminin muhaberatının kilit ismi Ali Memlük ile IŞİD komutası arasında Haseke'de bir toplantı gerçekleşti. Türk tarafının edindiği bilgiye göre Esad rejimi bu görüşmede IŞİD'e "Halep'in kuzeyini size bıraktık. Biz de hava harekatıyla destek veririz." mesajı verdi. Bunun üzerine IŞİD, Kilis'in hemen karşısındaki Azez'e harekât başlattı. Bu hareketlenme Türkiye açısından dönüm noktası oldu. Zira Türkiye sınırında IŞİD'in hedefi haline gelme potansiyeli taşıyan bölgede toplamda yaklaşık 4.5 milyonluk nüfus yaşıyor. Dolayısıyla da Ankara'da IŞİD'in Mara hattında yönelik operasyonlarının Türkiye açısından altından kalkamayacağı bir göç dalgasına neden olabileceği tespiti yapılıyor. Bu göç patlaması tehlikesi karşısında askeri senaryoları da kapsayan bir yol haritası üzerinde çalışılıyor.

PYD'NİN FIRAT'IN BATISINDA İŞİ YOK:

Ankara'da tereddüt yaratan PYD'nin kendisinden ziyade silahlı gücü YPG/YPJ'nin Tel Abyad'ı ele geçirme şekli. Tel Abyad'ın IŞİD'den kurtulmasının Türkiye'nin menfaatine bir gelişme olduğu ancak PYD'nin burada bir etnik temizliğe girişmesi durumunda Türkiye sınırında çok uzun sürebilecek bir Kürt-Arap çatışmasının tetiklenebileceği kaygısı hâkim. Sınır boyundaki pek çok Türk ilinde de Kürt ve Arapların beraber yaşıyor olması korkuları katmerlendiriyor. Ankara'nın bu kaygılarını en çok besleyen gelişme ise Tel Abyad'ın düşmesinin ardından Kandil'den gelen 'iki kantonun birleşmesini kutlayan' açıklama olmuş. Üst düzey yetkiliye göre PKK'nın Tel Abyad'daki başarının sahibi gibi açıklama yapması örgütün fütuhat (fetih) mantığını kanıtlayan bir tavır. Durumu şöyle özetliyor: "PYD'nin Fırat Nehri'nin batısında işi yok. O kadar alanı kontrol edecek gücü olmamasına rağmen buna girişmesinde kan davası niyeti sezinliyoruz. PYD eğer IŞİD'le mücadeleyi istismar edecek maceraya kalkışırsa sonucuna katlanır."

PYD İLE UZLAŞMAK MÜMKÜN:

Halihazırda PYD ile Ankara arasındaki iletişim kanallarının açık olduğu vurgulanıyor ancak temasın kimler arasında olduğu noktası muğlak bırakılıyor. Üst düzey yetkili "IŞİD ile PYD arasında çok büyük fark var. Biz IŞİD'in rasyonel ya da muhatap alınacak bir aktör olduğunu düşünmüyoruz. PYD'nin ise yaptığı yanlışlar var. Tel Abyad gibi yanlışlar yaparlarsa hem Türkiye'ye, hem Suriye'ye hem de kendilerine zarar verirler. Ancak rasyonel davranırlarsa uzlaşma mümkün. PYD aynı yanlışları yapmazsa rasyonel bir aktör olabilir." diyor.

ABD İLE 'OPERASYON' MÜZAKERESİ:

Mara hattındaki IŞİD tehlikesinin büyümesi üzerine Türkiye ile ABD arasındaki 'operasyon' temalı görüşme ve müzakereler yoğunlaştı. Ankara'daki bilgiye göre mayıs sonundan bugüne kadar o hattaki IŞİD hedeflerine ABD yaklaşık 5-6 hava harekâtı düzenledi. Türkiye'nin IŞİD'e karşı koalisyonun operasyonlarına Türk hava unsurlarıyla ya da başka şekilde katılıp katılmayacağı ise Washington ile yürütülen güncel aktif müzakerelerin parçası. Ankara "ortak planlama olursa gereğini yaparız." noktasında ancak önşartlarını da muhafaza etmeye devam ediyor. İncirlik'in kullanımı gibi kritik konular yine bu müzakerelerin bir parçası. Türkiye'nin uzun zamandır savunduğu 'güvenli bölge' konusunda ise ABD rezervini korumaya devam ediyor. ABD ile mevcut görüş ayrılıklarına rağmen üst düzey yetkilinin anlatımından bugün için Ankara'nın Suriye'ye tek taraflı bir müdahaleden ziyade koalisyonun parçası olarak operasyonlara katılma seçeneğine ağırlık verdiği anlaşılıyor. Üst düzey yetkili öyle ifade etmese de Ankara'nın son haftalardaki gelişmelerin ardından ABD'nin "Suriye'de öncelik IŞİD'le mücadele" tezine yaklaştığı hissediliyor.

ESAD SONRASI PLANLI GEÇİŞ:

Ankara'ya göre Suriye ile Irak arasında temel bir fark var. Irak düzleminde bugün artık doğru sorunun 'bölünecek mi' değil 'bütünleşebilecek mi' olduğunu belirten üst düzey yetkili Suriye'nin ise coğrafi olarak parçalanmasının her şeye rağmen o kadar kolay görünmediğini belirtiyor. Rusya'nın dahi Esad rejiminin ani bir çöküş yaşayabileceğine yönelik sinyaller almaya başladığı Ankara'nın kulağına gelen bilgiler arasında. Uluslararası camiada Esad sonrası için planlı geçiş seçeneğine yönelik yeni bir arayış başlayabileceği düşünülüyor. Ancak çeşitli ülkeler tarafından 'B Planı' olarak telaffuz edilen 'Lazkiye merkezli küçük bir homojen Nusayri devleti' seçeneği de tamamen gündemden düşmüş değil.

ANKARA'NIN PYD'DEN ÜÇ BEKLENTİSİ VAR

Üst düzey Türk yetkili Ankara'nın PYD'den 3 beklentisini şöyle sıralıyor:

1- Çatışma sırasında kaçan Tel Abyad halkı geri dönsün

2- PYD bayrağı insin.

3- Yerel yönetimde etnik hiyerarşi kurulmasın.

Bu taleplerin PYD tarafına net bir şekilde iletildiği belirtiliyor. Üst düzey yetkili devam ediyor: "PYD'nin yanlışları oldu ama düzelebileceğine inancımız var. Uzlaşma imkanı var. PYD, Suriye'nin geleceğinde rasyonel bir aktör olabilir ama bu rasyonel davranıp davranamayacaklarına bağlı. Tel Abyad'da süreci nasıl yönettikleri PYD'yi sınamak açısından bir test olacak". (Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Türkiye Suriye Mara Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (46)

KAWAmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Korkak t.c nin hic bir sey yapacagi yok kartondan ordu iste konusup dururlar YPG yapar o kadar istiyorsaniz siz bayraginizi indirin isid oradayken bayraginizi indirin demiyordunuz kürt düsmani t.c son oyunlar bunlar

57
12
yanıtYanıtla
misafir:

pyd bayrağı hep dalgalanacak. . . . sizde bakıp bakıp resim çekersiniz. . . .

26
22
yanıtYanıtla
ADANALI KARPUZCUmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

TEK MERMİ SIKILIRSA İSLAMIN HALİFESİ PROFESÖR DOKTOR EBU BEKİR EL BAĞDADİ TÜM TÜRKİYEYİ SAVAŞ OLANINA ÇEVİRİR. 81 İLDE SIĞINMACI ADI ALTINDA MÜCAHİTLERİNİN OLDUĞU UNUTULMASIN. YPG PKK TERÖR ÖRGÜTÜDÜR VE BUNLARLA YALNIZCA İSLAM DEVLETİ SAVAŞMAKTADIR. ÇOK SIKIYORSA İLKİN KANDİLE BAYRAK DİKELİM.

13
35
yanıtYanıtla
MiLLiYETCiTuRKMobil-IOS:

Girin Suriye'ye ne kadar pkk lı var temizleyin Çıkın

23
21
yanıtYanıtla
zaza 12:

iş it ile bayrağınız 10 metre arayla yan yana karkamışta neden ankaranın zoruna gitmiyorda hangi hakla hangi ahlakla PYD ye bayrakları indirin diyecekler burada ben ırkçılık ve kürt düşmanlığı var

26
9
yanıtYanıtla
xx:

Ne oldu ya Erdoğan medyası ve Mhp medyası Suriyeye girip 2 günde temizliyorlardı birden ne oldu hararetli manşetler sözler kesildi burdada Kahraman çoktu YuSUF YUSUF birileri Suriyeden girer Kudüsten çıkarız diyorlardı

21
12
yanıtYanıtla
nusaybin limobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

TC çok hayal kuruyor kardaş gücün yetiyorsa bir birifing verme

26
5
yanıtYanıtla
TÜRKMEN KOMUTAN SELAHADDİN EYYÜBİ:

TÜRK DÜŞMANI HAİN KIROLAR 500 SENE ÖNCENİZ YOK KADİM TARİHTE. KUTLU VE ŞANLI ATAMIZ SULTAN ALPARSLAN BU CENNET VATANI 1071 DE BİZANSTANTAN ALDI. BİZANS DEVLET ARŞIVİ İNGİLİZ VE YUNAN ARŞİVLERİNDEDİR. O TARİHLERDE ANADOLU NUFUSU : RUM, ERMENİ VE HRİSTİYAN TÜRKLERDEN OLUŞUYOR. KÜRT YOK. . 1000 YILDIR TÜRK OLAN BU VATAN SA AMACIN SİZİ YOK ETMEK FARZ-I AYINDIR BİZİM İÇİN. . FETİH ŞARTLARINA TABİ TUTARIZ SİZİ. . BİNLERCE ŞEHİD, İHANET VE KALLEŞLİKLERİNİZİN HESABI ABD VE BOPCUSU AKP GİDİNCE SORULACAK.

23
2
yanıtYanıtla
tarafsızmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

işid bayrağı dalgalanirken sorun etmiyordunuz iş PYD’ye gelince dalgalanmasın öylemi?

20
4
yanıtYanıtla
İŞİDmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Ben burdayım abd köpekleri pkk pyd ve şialaraaa ölüüüüümmmm

7
17
yanıtYanıtla
Tüm 46 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title