Haberler

Filyos Projesinde Sona Yaklaşıldı

Güncelleme:

5. Karadeniz Kalkınma Kurultayında konuşan AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Filyos Projesinde sona yaklaşıldığını söyledi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, Filyos Projesi'nde sona yaklaşıldığını söyledi.

Karadeniz Özelliklerini Koruma Derneğince (KÖK) bir otelde düzenlenen "5. Karadeniz Kalkınma Kurultayı"nda konuşan Toptan, 1898 yılında, 2. Abdülhamid zamanında başlayan bir hayalin yavaş yavaş hayata geçirildiğini anlattı.

"Bugün geldiğimiz noktada Filyos Projesi'nde artık sona yaklaşıldığını rahatlıkla söyleme imkanına sahibiz" diyen Toptan, "Bu projeyle ilgili yapılan çok şey var. Hükumetimiz acele istimlak kararıyla, eski parayla yaklaşık 120-125 trilyon lira istimlak bedeli ödedi. 14 milyon metrekarelik alan kamulaştırılarak yatırıma hazır hale getirildi. Birbirini takip eden Bakanlar Kurulu kararlarının ardından Türkiye'de çıkarılan özel bir kanunla endüstri bölgesi kurulması öngörüldü. Bu yasaya göre ülkemizde üç yerde endüstri bölgesi kuruluyor. Bir tanesi Adana Ceyhan, ikincisi Konya Karapınar ve üçüncüsü de Filyos'tur" ifadesini kullandı.

Projedeki eksiklerin giderilmesi için çalışmaların devam ettiğini aktaran Toptan, sedde çalışmalarının hemen hemen tamamlandığını dile getirdi.

Birbirini tamamlayan birçok çalışma yapıldığını belirten Toptan, şunları kaydetti:

"Orada 30- 40 bin kişilik yeni bir şehir ortaya çıkacak. Bu kadar sanayi tesisi kurulacak, bunların suya ihtiyacı var. O çalışma yapıldı. Çalışmaların tümü bittiğinde bu projenin ağzında bulunan liman da bitmiş ve sanayi yatırımları yoğun şekilde gelmiş olacak. Büyük bir aksilik olmadığı müddetçe bu sene içinde projenin altyapısının ihalesini yapmış olacağız. Filyos Limanı'yla ilgili geri adım atılamayacak noktaya gelindi. Arkamızdaki köprüleri attık, yandı, yıkıldı. Artık hep ileriye gideceğiz. Limanın ihalesinden sonra yatırımlara sıra gelecektir. Hatta belki bir kısım yatırımlar limanın yapılmasıyla paralel gidecektir.

Filyos Havzası'nda stratejik yatırımlar yapılacağını biliyoruz. Yani klasik yatırımlar değil, stratejik yatırımlar yapılacak."

- KÖK Genel Başkanı Karayalçın

CHP Parti Meclisi Üyesi ve KÖK Genel Başkanı Murat Karayalçın ise Filyos Projesi ile İstanbul'da açılan Marmaray Projesi'nin tarihi akrabalığı olduğuna dikkati çekerek, "Filyos Projesi'nin başlangıç noktası Filyos Limanı'dır. Liman işin özü ve 671 milyon avroluk bir projedir. 165 milyon avrosu limanın üstyapısı, geri kalanlar ise limanın altyapısıdır" şeklinde konuştu.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Salih Demir'in ziyaretinde kendisine 14 miyar dolarlık bir yatırım başvurusunun yapıldığını belirttiğini anlatan Karayalçın, sözlerini şöyle tamamladı:

"Birkaç yüz hektarlık alanda 14 milyar dolarlık bir yatırım paketi. Niyet değil, başvuruda bulunulmuş. Ben 40 bin kişilik istihdam öngörüsünden Filyos'la, Çaycuma arasında yeni bir kentin yapılacağını sanıyorum. Bunu şimdiden görüp planlayabilmeliyiz. Zonguldak'ın bu konuda hem Karabük'te hem de Ereğli'de ciddi deneyimleri var. Buraya yeni bir kent geliyor. Bunun geleceğini görüp hareket edilmesi gerekiyor. Benim yıllardan beri değişik kimliklerle projeler hazırlamış bir insan ve siyasetçi olarak sarsılmaz inancım var. Türkiye'de projelerden yararlanacak insanlar örgütlenmişse ve sahip çıkmışsa projeler yürüyor.

Projelerin ardında böyle bir destek yoksa o projeler yürüyemeyebiliyor."

Kurultay, yarın sona erecek.

Muhabir: Ferdi Akıllı, Kasım Sakallı

Yayınlayan: Kemal Kaymak

Kaynak: AA / Güncel

Oğuz Kağan Köksal Karadeniz Zonguldak Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title