Haberler

40 Milyon Turisti 10 Bin Animatör Eğlendiriyor

Türk turizmine 1980'li yıllardan itibaren giren animasyon faaliyetleri turistik tesislerin olmazsa olmazı haline geldi Antalya'da 5 yıldızlı bir tesisin eğlence için ayırdığı bütçe yıllık 500 bin avrodan başlıyor 2,5 milyon avroya kadar çıkıyor Turistin sıkılmaması için çalışan animatörlerin aldığı aylık ücretler bin 500 lira ile 6 bin lira arasında değişiyor.

LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Türkiye turizmine 1980'li yıllardan itibaren giren animasyon faaliyetleri son yıllarda konaklama tesislerinin olmazsa olmazı haline geldi.

Antalya'da beş yıldızlı otellerin eğlence için ayırdığı bütçe yıllık 500 bin avrodan başlıyor 2,5 milyon avroya kadar çıkıyor. Turistik tesisler kadrolu animasyon gruplarıyla yetinmiyor, yurt dışından dans, akrobasi grupları ve şarkıcı da getirerek rakiplerine karşı avantaj sağlamaya çalışıyor.

Mesleğe yeni başlayan bir animatörün aylık maaşı ortalama bin 500 lira. Bu ücret deneyim ve alana göre 6 bin liraya kadar çıkıyor. Bir animatörde aranan ilk şart yabancı dil. Antalya için Almanca, Rusça ve İngilizce tercih sebebi.

Oteller, her gün için farklı 14 günlük animasyon paketiyle çalışıyor. Bir animasyoncunun görevi sabah 09.30 başlıyor gece 01.00'e kadar devam ediyor. Ekip, havuz başı ve sahildeki spor aktiviteleri, çocuk kulübü, yarışmalar, plaj ve disko partilerinde görev alıyor, geceleri playback, dans, skeç, taklit, yarışma gibi sahne şovları yapıyorlar.

10 bin animatör, turist sıkılmasın diye uğraşıyor

AA muhabirine sektörle ilgili bilgi veren Profesyonel Animasyon Yöneticileri Derneği (PAYD) Başkanı Murat Gencer, özellikle Antalya, Bodrum arasındaki bölgede 3, 4 ve 5 yıldızlı tesislerin neredeyse tamamında animasyon ekipleri bulunduğunu söyledi.

Küçük tesislerde 3-5 arasında olan animatör sayısının büyük tesislerde 60-70 kişiye kadar çıktığını anlatan Gencer, halen turistik tesislerde yaklaşık 10 bin animatörün çalıştığını kaydetti.

Yüzde 40'ı yabancı

Animasyon ekiplerinin yaklaşık yüzde 40'ının yabancı olduğunu kaydeden Murat Gencer, özellikle dansçı ve çocuk animatörlerinin yurt dışından geldiğini ifade etti.

Son yıllarda yaşanan gelişmeler ve animatör sıkıntısı nedeniyle sektörün dış kaynaklı şovlara yöneldiğini anlatan Gencer, "Profesyonel akrobasi ve dans gösterilerinden, çocuk şovlarına, parti ve sanatçılara kadar birçok aktiviteler yapılmaya başlandı. Gerek rekabet gerekse yurt dışı şovlara yönelmeler nedeniyle oteller hatırı sayılır bütçeleri animasyona ayırmaya başladı. Belek, Kundu ve Lara bölgesinde 5 yıldızlı bir otelin animasyon bütçesi 500 bin avro ile 2,5 milyon avro arasında değişiyor" diye konuştu.

Gencer, küçük tesislerde ise animasyon için yıllık 50 bin avro ile 200 bin avro bütçe ayırdıklarını söyledi.

Türk animatörlerin çok dost canlısı ve sevecen olduğunu kaydeden Gencer, "Türk insanının tabiatında olan sıcak kanlılıktan dolayı arkadaşlarımız misafirlere beklentilerin üzerinde ilgi gösteriyor. Sadece animatör için tekrar gelen misafir oranı çok yüksek" diye konuştu.

Kış dönemi hazırlık, yazın şov

15 yıldır animasyonla uğraşan Calista Otel Eğlence Danışmanı İzzet Tontu, sezon hazırlıklarına kış döneminden başladıklarını belirterek, "Hangi turist neyi sever artık çok iyi biliyoruz. Buna göre kış döneminde hazırlığımızı, bütçeleme ve altyapı çalışmalarımızı yapıyoruz" dedi.

Ülke ve yaş gruplarına göre eğlence anlayışlarının farklı olduğunu kaydeden Tontu, "Bütün bunları harmanlamamız lazım. Akrobasi ve şovun mutlaka olması gerekiyor. Ayrıca genç kesime ve çocuklara da hitap eden eğlencelerin olması gerek. Yani çok renkli bir yelpaze oluşturmak zorundayız" diye konuştu.

İngiliz partiyi, İranlı dansı seviyor

Her ülke insanının farklı şeylerden hoşlandığını belirten Tontu, şöyle konuştu:

"En önemlisi misafir eğlenmeyi isteyecek, gerisi bizde. Avrupalı turist sahne gösterilerini ve yarışmaları seviyor. İngiliz turist biraz zor. Bar etrafından kalkıp gitmek istemiyor, bar etrafında aktivite bekliyor (canlı müzik dinlemek gibi), parti seviyor. Rus turisti eğlendirmekte zorlanmıyoruz, eğlence, coşku ve görsel şovlardan hoşlanıyor. Alman ve Hollandalı turist dostluktan etkileniyor ve hoşgürü sahibi, şakalara kolay kolay kızmıyorlar. Alman turist yüksek sesli müzikten hoşlanmıyor. İranlı turist dansı ve müziği çok seviyor. Türkler trend seviyor, zevkleri her dönem değişiyor, kendi müziğini duymaktan hoşlanıyor. İsrailli turist Arap kültüründen hoşlanıyor." - Antalya

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title