Haberler

40. İstanbul Müzik Festivali

İstanbul Müzik Festivali 40. yılında sanatseverleri özel programıyla karşılıyor.

31 Mayıs-29 Haziran 2012

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) ilk festivali olan İstanbul Müzik Festivali, 2012'de 40. yılını kutluyor. Bugüne kadar 3 bine yakın gösteriyle, Türkiye'den ve yurt dışından 40 bini aşkın sanatçıyı ağırlayan İstanbul Müzik Festivali'nin 40. yılına özel hazırlanan programı, bir basın toplantısıyla açıklandı.

İstanbul'un klasik müzik yaşamının vazgeçilmez bir parçası olan İstanbul Müzik Festivali bu yıl İstanbul Kültür Sanat Vakfı'yla birlikte 40. yaşını kutluyor. Festival sponsorluğunu 2006 yılından beri Borusan Holding'in üstlendiği 40. İstanbul Müzik Festivali, 31 Mayıs–29 Haziran tarihleri arasında 750'nin üzerinde yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul'da ağırlayarak klasik müzikseverlere yine dopdolu bir Haziran ayı yaşatacak.

40. İstanbul Müzik Festivali, Hélène Grimaud'dan Anne-Sophie Mutter'e, Miloš'tan Gidon Kremer'e, Viyana-Berlin Oda Orkestrası'ndan Varşova Filarmoni Korosu'na, klasik müziğin birçok yıldızını İstanbul'da ağırlarken Avrupa'nın önde gelen koreograflarından Heinz Spoerli'nin veda turnesi kapsamında Zürih Balesi'nin iki özel gösterisine de ev sahipliği yapacak. Festivalde konserlerin yanı sıra, söyleşiler, eğitim çalışmaları ve anlatılar da düzenlenecek.

İstanbul Müzik Festivali bu yıl dünyaca ünlü iki besteciye verdiği eser siparişleriyle de çağdaş müzik repertuarına katkıda bulunmaya devam edecek. Her konseriyle ayakta alkışlanan dâhi piyanist, çağımızın üretken bestecilerinden Fazıl Say ve çağdaş müzik dünyasının önde gelen isimlerinden Gürcü besteci Giya Kancheli'nin İstanbul Müzik Festivali tarafından sipariş edilmiş yeni eserlerinin dünya prömiyerleri Festival kapsamında gerçekleştirilecek.

Geçtiğimiz yıldan itibaren her sene programını bir tema üzerine kurgulamaya başlayan İstanbul Müzik Festivali'nin bu yılki teması "Umut ve Kahramanlar" olacak. Titiz bir repertuar taraması sonucunda oluşturulan festival programı, "kahramanlık ve umut" gibi iç içe geçmiş iki kavram etrafında seçilmiş eserler ve özel konser projeleri ile dinleyicilerin beğenisine sunuluyor. Konserlerin yanı sıra festivalde "İstanbul Müzik Festivali Genç Solistini Arıyor", "Genç Ustalar ve Kahramanları" ile Özel Karaköy Rum İlkokulu'nda yapılacak "Açık Konservatuvar" gibi özel projeler ve ustalık sınıfları da gerçekleştirilecek.

2 dünya prömiyerine, 3 Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak olak 40. İstanbul Müzik Festivali'nde bu yıl, senfoni ve oda orkestraları, vokal konserler, oda müziği, resitaller olmak üzere toplam 23 konser yer alıyor. Festival konserleri, Festivale 40 yıldır ev sahipliği yapan Aya İrini Müzesi'nin yanı sıra Haliç Kongre Merkezi, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı, Hollanda Başkonsolosluğu Bahçesi, Süreyya Operası, Cemal Reşit Rey Konser Salonu, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası ve İstanbul Arkeoloji Müzesi gibi 8 farklı mekanda gerçekleştirilecek.

40. İstanbul Müzik Festivali'nin programı, son üç yıldır Festivalin basın toplantılarına mekan ve ikram desteği veren Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus'da düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısına, konuşmacı olarak İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi ve İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak katıldı.

Basın toplantısında konuşma yapan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı'yla birlikte 40. yaşını kutlayan Müzik Festivali'nin yaşadığı mekan sorununa dikkat çekerek "Geçtiğimiz kırk yıllık süreçte, 1. İstanbul Festivali'nde kullanılan mekânlara farklı alternatifler yaratılamaması, İstanbul'un bir kültür sanat başkenti olarak gelişimi adına üzücüdür. Ne yazık ki bugün, kullandığımız neredeyse hiçbir sahnenin öncelikli amacı konser salonu olarak işlev görmek değil. Bu konuda her fırsatta özel kuruluşların, yerel yönetimlerin ve kamu kurumlarının da desteğiyle hayata geçirilebilecek yeni çözümler geliştirmeye çalışıyoruz" dedi. İstanbul Müzik Festivali'nin 40. yılında gençlere yönelik projelerin de artırılarak devam edeceğinin altını çizen Eczacıbaşı "İKSV olarak bizim umudumuz ve kahramanlarımız da gençler. Bu yüzden kırkıncı yılımızda, gençlere yönelik çalışmalarımıza hız kazandırıyoruz. 40. yılımızda yeniden canlandırdığımız 'BiTamBiÖğrenci' programıyla sivil toplum kuruluşlarının yönlendireceği gençlerin konserlere katılımını sağlayacak ve genç müzik öğrencilerinin eğitimine katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz ustalık sınıflarını sürdüreceğiz. İstanbul Müzik Festivali'nin 40. yıldönümünü kutlarken tüm izleyicilerimizin programımızda zevkle takip edecekleri konserler bulmasını ümit ediyor, dört yıldır İstanbul Müzik Festivali basın toplantılarında bizi ağırlayan Four Seasons Hotel at the Bosphorus'a ve başta festival sponsoru Borusan olmak üzere bize desteklerini sürdüren tüm kurum ve kuruluşlara içten teşekkürlerimizi sunuyorum" dedi.

Borusan Kültür Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Hamedi, "Borusan olarak, kültür ve sanatı faaliyet gösterdiğimiz 5. sektör olarak görüyoruz. Türkiye'nin dünyayla bütünleşmesinde de kültür ve sanatın öncü rol üstlendiğini düşünüyoruz. Hem topluluk olarak destek verdiğimiz etkinlikler, hem de 2012'de 15. yılını kutlayan Borusan Kültür Sanat aracılığıyla da bu alandaki faaliyetlerimizi sürdürmeye ve daha da ileri taşımaya kararlıyız. Dileğimiz Türkiye'yi tümüyle kucaklamak ve kültürel zenginliğimizi dünyayla paylaşmak" dedi.

40. İstanbul Müzik Festivali'nin bu yıl programını "Umut ve Kahramanlar" teması üzerine kurgulandığını belirten İstanbul Müzik Festivali Direktörü Yeşim Gürer Oymak, "Sanatçılar da tıpkı kahramanlar gibi ideallerinin peşinden koşarlar yaşamları boyunca. Kimi zaman toplum için, kimi zaman topluma karşı mücadele ederler bir gün değerlerinin anlaşılacağını ümit ederek. Karanlık zamanlarda ışığımız olurlar, ilham verirler, umut aşılarlar yorgun ruhlarımıza ve yüreklerimize. Festivalin 40. yılında müzikseverleri, iç içe geçmiş iki kavram olan umut ve kahramanlık üzerine bestelenmiş eserlerin işitsel dünyalarına davet ediyoruz. (…) Festival temasının yanı sıra, bu yıl iki önemli besteciye vermiş olduğumuz eser siparişlerinin dünya prömiyerlerine ev sahipliği yapacağız. Gürcü besteci Giya Kancheli'nin geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz genç çellist Benyamin Sönmez'in anısına adadığı senfonik eseri ile Fazıl Say'ın merakla beklenen "Mezopotamya" senfonisi ilk kez İstanbul Müzik Festivali'nde müzikseverlerle buluşacak. Dünya prömiyerlerinin yanı sıra birçok eserin de Türkiye prömiyerinin yapılacağı festivalin konserler, söyleşiler ve eğitim çalışmalarıyla ilgi çekici ve gelecek için (…) umut veren bir festival olmasını ümit ediyoruz" dedi.

İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ GÖSTERİ SPONSORLARI

40. İstanbul Müzik Festivali, festival Sponsoru Borusan Holding'in yanı sıra pek çok gösteri sponsorunun desteğiyle gerçekleşiyor:

• Mercedes-Benz Türk AŞ

• Borusan Holding

• Boeing Ticari Uçaklar

• Türkiye İş Bankası

• Pak Topluluğu

• Tekfen Vakfı

• Işıklar Holding AŞ

• TSKB

• Milli Reasürans T.A.Ş.

• Berrin Erengül

• İstanbul Ticaret Odası

• Murat Barlas

40. İstanbul Müzik Festivali, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı, TC İstanbul Valiliği, TC İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TC Beyoğlu Kaymakamlığı, ve Beyoğlu Belediyesi, tarafından da destekleniyor.

Festival ayrıca Ernst Von Siemens Music Foundation, TC İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ve Devlet Konservatuarı, Kadıköy Belediyesi, Hollanda Kraliyeti İstanbul Başkonsolosluğu ve Polonya İstanbul Başkonsolosluğu işbirliğiyle gerçekleşiyor.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın tüm festivallerine Öncü Sponsor Eczacıbaşı Holding, Resmi Havayolu Türk Hava Yolları, Resmi İletişim Sponsoru Vodafone ve Resmi Taşıyıcı DHL Express, Servis Sponsorları Ergo Sigorta, Fida Film ve GFK da destek veriyor.

40. İstanbul Müzik Festivali'nin tanıtım kampanyasını Alametifarika hazırladı. İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın 40. yılı için özel olarak hazırlanan logosunu ise Bülent Erkmen tasarladı.

FESTİVALİN BU YILKİ TEMASI: "UMUT VE KAHRAMANLAR"

İstanbul Müzik Festivali'nin "Umut ve Kahramanlar" temasıyla bağlantılı olarak kurgulanan programında, müzikseverleri bu tema çerçevesinde seçilmiş eserler ve oluşturulmuş birçok sürpriz proje bekliyor. 40. İstanbul Müzik Festivali açılışı, gelecek için umudumuz olan, dünya sahnelerinde fırtına gibi esen genç kuşak sanatçılarımız Simge Büyükedes, Ezgi Kutlu, Cenk Bıyık ve Burak Bilgili'nin katılımıyla insanlığın yüksek ideallerini ve umudunu simgeleyen "özgürlük, eşitlik, kardeşlik" kavramlarını anlatan ve müzik tarihi için anıtsal bir değeri olan Beethoven'in görkemli 9. Senfonisi 31 Mayıs'ta şef Sascha Goetzel yönetiminde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Devlet Çoksesli Korosu'nun katılımıyla gerçekleşecek. Ülkemizin önde gelen kemancılarından Cihat Aşkın ile Hakan Şensoy yönetimindeki İstanbul Oda Orkestrası'nın 8 Haziran'da gerçekleştirileceği "Müziğin Kadın Kahramanları" başlıklı gecede, dünyadan ve ülkemizden müzikte öncü rol üstlenmiş kadın bestecilerin eserleri seslendirilecek.

Tema kapsamında gerçekleştirilecek bir diğer özel konser ise 16 Haziran'da Hüseyin Sermet'in Deutsches Symphonie Orchester Berlin eşliğinde, kahramanlık üzerine yazılan iki eseri, Ravel'in 1. Dünya Savaşı'nda sağ kolunu kaybetmesine rağmen 'umudunu asla yitirmeyen' piyanist Paul Wittgenstein için yazdığı "Sol El İçin Piyano Konçertosu" ve Beethoven'in kahramanlığı hem zafer hem de trajedisiyle dile getiren 3. Senfonisi "Eroica" adlı eserlerini seslendireceği gece olacak.

20 Haziran gecesi ise İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve Daniel Müller Schott, Strauss'un Cervantes'in ünlü romanına dayanarak bestelediği senfonik şiiri "Don Kişot"u ve Strauss'un kendisini anlattığı eseri "Bir Kahramanın Hayatı"nı seslendirerek izleyenleri "kahramanların" peşinden uzak diyarlara götürecek.

Temaya gönderme yapan bir başka konser ise Beethoven'in epik 5. piyano konçertosu "İmparator"'un besteci ve piyanist Fazıl Say ve şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın seslendireceği gece olacak.

Festivalde ayrıca, "gelecek için bizlere umut veren genç müzisyenlerimize yönelik birçok özel proje de yer alıyor. Türkiye çapında genç yetenekleri teşvik etmek ve keşfetmek amacıyla başlatılan "İstanbul Müzik Festivali Genç Solistini Arıyor" projesi kapsamında ülkenin çeşitli konservatuarlarından 21 Mart tarihinde yapılacak seçmeler sonucunda belirlenecek bir genç solistin, 15 Haziran'da şef Ramiz Malik Aslanov yönetimindeki İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası eşliğinde seslendireceği konçerto olacak. 19 Haziran'da gerçekleştirilecek "Genç Ustalar ve Kahramanları" başlıklı konserde, henüz 14 yaşında olmalarına rağmen, şimdiden ustalıklarını ispatlayan genç yetenekler Ece Bozkurt, Iraz Yıldız ve Cem Esen'in bugünün piyano duayenleri, zamanın "Harika Çocukları" Gülsin Onay, Hüseyin Sermet ve Muhiddin Dürrüoğlu ile birlikte verecekleri konser kuşkusuz festivalin kaçırılmayacak gecelerinden biri olacak.

FESTİVALİN 40. YILINA ÖZEL ESER SİPARİŞLERİ

İstanbul Müzik Festivali geçtiğimiz yıldan itibaren, Türkiyeli ve yabancı bestecilere eser siparişi vererek, çağdaş müzik repertuarını zenginleştirme yolunda önemli bir adım attı. Festival bu yıl da eser siparişlerine devam ederek, dünyaca ünlü iki besteciye eser siparişinde bulunarak, eserlerin dünya prömiyerlerinin festival kapsamında gerçekleştirilmesini sağlayacak.

Günümüzün en saygın bestecilerinden, çağdaş müzik dünyasının önde gelen isimlerinden Gürcü besteci Giya Kancheli'nin Festivalin siparişi üzerine bestelediği senfonik yapıtının dünya promiyeri, 11 Haziran Pazartesi günü saat 20.00'de Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştirilecek. 2011 yılının son aylarında kaybettiğimiz yetenekli çellist Benyamin Sönmez'in solist olarak yer almasının planlandığı bu konser, genç sanatçının anısına yapılacak. Konserde Kancheli'nin eserlerini, şef Andres Mustonen yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Varşova Filarmoni Korosu seslendirecek. Konserin solistleri ise Gürcü kontrtenor Mamuka Gaganidze, çellist Giedre Dirvanauskaite ile geçtiğimiz yıl Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü alan efsane kemancı Gidon Kremer.

Festivalin ikinci eser siparişi ise bestelediği eserleri ve tüm dünyada verdiği konserleriyle günümüzün en başarılı sanatçıları arasında yer alan Fazıl Say'a verildi. Fazıl Say'ın "başyapıt" olarak nitelendirdiği "Mezopotamya" başlıklı 2. Senfonisinin dünya prömiyerinde usta piyaniste, şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek. Prömiyer, 23 Haziran Cumartesi günü saat 20.00'de Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

FESTİVALİN YAŞAM BOYU BAŞARI VE ONUR ÖDÜLLERİ

40. İstanbul Müzik Festivali'nin "Onur Ödülü", yorumculuğunun yanı sıra besteci kimliğiyle de tanınan, her kayıt çalışması, aralarında Diapason d'Or ve MIDEM Classical Award'ın da bulunduğu pek çok ödüle değer görülen, dünyanın önemli orkestraları ve şefleriyle verdiği konserlerle uluslararası platformda adından sıkça söz ettiren ünlü piyanist Hüseyin Sermet'e takdim edilecek. Hüseyin Sermet'e ödülü 31 Mayıs Perşembe akşamı festivalin Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek Açılış Töreni'nde verilecek.

Festivalin "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" ise ünlü besteci Giya Kancheli'ye verilecek. Giya Kancheli'ye ödülü 11 Haziran Pazartesi akşamı, sanatçının İstanbul Müzik Festivali'nin siparişi olan yeni eserinin dünya prömiyeri öncesinde Aya İrini Müzesi'nde takdim edilecek.

FESTİVALİN AÇILIŞ KONSERİ

40. İstanbul Müzik Festivali, 31 Mayıs Perşembe akşamı Haliç Kongre Merkezi'ndeki törenin ardından gerçekleştirilecek Açılış Konseri'yle başlayacak. Beethoven'ın görkemli 9. Senfonisinin seslendirileceği Açılış Konseri'nde, şef Sascha Goetzel yönetimindeki T.C. Kültür Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu ile İKSV'nin sürekli orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile bugün dünyanın birçok önemli operasında başrol oynayan soprano Simge Büyükedes, alto Ezgi Kutlu, tenor Cenk Bıyık ve bas Burak Bilgili yer alacak. 40. İstanbul Müzik Festivali'nin Açılış Töreni ve Konser ile öncesinde verilecek kokteyle katılmak isteyen müzikseverler için bilet satışı olacak.

40. İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ'NDEN SEÇMELER

Festivalin, 1 Haziran Cuma akşamı Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşecek ilk konserinde, şef Michael Francis yönetiminde, dünyanın en iyi orkestraları arasında kabul edilen Viyana ile Berlin Filarmoni orkestralarının üyelerinden oluşan Viyana-Berlin Oda Orkestrası festivale iddialı bir başlangıç yapacak. Gecenin yıldız ismi ise, günümüzün en önemli keman virtüözlerinden biri kabul edilen, Record Academy Prize, Grand Prix du Disque, Ernst von Siemens ve Grammy ödüllerinin sahibi Anne-Sophie Mutter olacak. 2009 yılında 37. İstanbul Müzik Festivali kapsamında verdiği konseriyle İstanbullu müzikseverleri büyüleyen Anne-Sophie Mutter, bir kez daha Festivalin konuğu olarak İstanbul'a gelerek unutulmaz bir geceye imza atmaya hazırlanıyor.

İstanbul Müzik Festivali bu yıl, Avrupa'nın önde gelen koreograflarından Heinz Spoerli yönetimindeki günümüz sahnelerinin en mükemmel dansçılarından oluşan Zürih Balesi'ni iki gece üst üste Aya İrini Müzesi'nde ağırlayacak. Bale ve Bach severlere büyüleyici bir başyapıt sunmaya hazırlanan Zürih Balesi, 4 Haziran Pazartesi ve 5 Haziran Salı akşamları, Claudius Hermann tarafından canlı olarak seslendireceği Bach'ın Viyolonsel Süitleri'nden oluşan müziklerle usta koreograf Heinz Spoerli'nin iki farklı prodüksiyonunu sahneleyecek. Bir veda turnesi özelliğini de taşıyan bu gecelerde, Heinz Spoerli'nin kendisi de hazır bulunacak.

Günümüzün en başarılı virtüözlerinden, 2010 ECHO Klasik ödülünün sahibi, hayranlarının merakla beklediği usta piyanist Hélène Grimaud Festivalin yıldız konuklarından. Hélène Grimaud, 22 Haziran Cuma akşamı Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştirilecek resitali, Berg, Bartók ve Liszt'in eserlerinden oluşan bir resital programıyla, ilk defa Festival seyircisiyle buluşacak. 2006 ve 2008 yıllarında geçirdiği sakatlıklar nedeniyle konser programını iptal ederek İstanbul'a gelemeyen Hélène Grimaud, Festivalin 40. Yaşını kutlamak için bu yıl İstanbul seyiricisiyle buluşacak.

Dünyanın dört bir yanında gerçekleştirdikleri performanslarla dinleyicilerden olduğu kadar müzik otoritelerinden de tam not alan L'Arpeggiata topluluğu, 6 Haziran Çarşamba akşamı Aya İrini Müzesi'nde Festivalin en renkli gecelerinden birine imza atacak. Dönem müziğinin başarılı yorumcularından Christina Pluhar yönetimindeki L'Arpeggiata, günümüzün en ilginç vokalistlerinden Lucilla Galeazzi ile başarılı bir balet olmasının yanı sıra, etkileyici sesiyle de dikkat çeken Vincenzo Capezzuto eşliğinde dünyanın dört bir yanından derlenen en güzel şarkı ve danslarla izleyicilerle buluşacak. Yine Christina Pluhar yönetiminde 2007 yılında Festivalin 35. yılında verdikleri konserle uzun süre hafızalardan çıkmayan L'Arpeggiata topluluğu Festivalin 40. Yılına da damga vuracak.

Festival kapsamında, Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlamaları çerçevesinde çeşitli konserler düzenlenecek. Dünyanın en renkli saksofon dörtlüsü olarak tanımlanan Amstel Quartet, düzenlemelerini kendileri yaptıkları Mozart, Ravel, Brahms, Pärt'ten, Nyman, Barber, Dun'ın müziklerine uzanan yaratıcı bir seçkiyle festivalin bu yılki konuklarından olacak. Konser, 7 Haziran Perşembe akşamı Hollanda Başkonsolosluğu'nun Bahçesi'nde gerçekleştirilecek. Ayrıca, çağdaş bestecilerden Michael Ellison'ın konusunu Mevlana Celalettin Rumi ile onun gönül dünyasının rehberi Şems-i Tebrizi'nin ölümsüz hikâyesine dayanan "Söyle, Ben Senim" adlı çağdaş müzik tiyatrosunun Türkiye prömiyeri festivalde gerçekleşecek. Romain Bischoff yönetimindeki VocaalLAB korosu, Hezarfen Ensemble ve Mensum Ibrahimov, Ekaterina Levental, Arnout Lems'in katılımıyla sahnelenecek gösteri, 24 Haziran Pazar günü Aya İrini Müzesi'nde yer alacak.

Klasik gitarın yeni kahramanı olarak adlandırılan Miloš, İstanbul Müzik Festivali kapsamındaki iki farklı konserle ilk kez Türkiyeli müzikseverlerle buluşacak. Geçtiğimiz Ekim ayında müziğin Oscar'ı sayılan Gramophone ödüllerini iki dalda alan sanatçı 25 Haziran Pazartesi akşamı İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası'nda Albeniz, Bach, Domeniconi, Granados, Tarrega, Villa-Lobos'un eserleri ve Güney Amerika gitar repertuarından bir seçki sunacak. Miloš, 28 Haziran Perşembe akşamı ise şef Hakan Şensoy yönetimindeki Milli Reasürans Oda Orkestrası ile birlikte Aya İrini Müzesi'nde vereceği konserinde, Rodrigo'nun unutulmaz eseri Concierto de Aranjuez, Bizet-Shchedrin ve Ravel'in yapıtlarını seslendirecek.

BİLETLER NE ZAMAN VE NEREDE?

40. İstanbul Müzik Festivali'ndeki konserler ile Açılış Töreni ve Konseri'nin biletleri 4 Şubat Cumartesi günü saat 10.00'dan itibaren:

- Biletix satış noktaları,

- Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00)

- www.biletix.com

- İKSV merkezinden

ve Festival süresince Aya İrini Müzesi'nde yer alan gişeden alınabilir.

FİYATLAR VE İNDİRİMLER

40. İstanbul Müzik Festivali bilet fiyatları 30 TL ile 400 TL arasında değişiyor. Öğrenci biletleri yalnızca İKSV gişesinden kimlik kartı gösterilerek satın alınabilecek.

Lale Kart sahipleri festival biletlerinde %20–25 oranındaki "Lale üyelerine özel indirim"lerden yararlanabilecekler. Lale üyeleri ayrıca, biletlerini öncelikli olarak da alabilecek. Siyah ve Beyaz Lale üyeleri için öncelikli bilet satış tarihleri 30, 31 Ocak, Kırmızı ve Sarı Lale üyeleri için ise öncelikli bilet satış tarihleri 1, 2, 3 Şubat. Lale üyeleri öncelikli biletlerini Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00), www.biletix.com ve İKSV merkezinden (10.00–18.00 saatleri arasında, Pazar hariç) alabilirler.

40. İstanbul Müzik Festivali program kitapçığı İKSV merkezinden (Nejat Eczacıbaşı Binası Sadi Konuralp Cad. No:5, Şişhane) ve Biletix satış noktalarından temin edilebilir.

40 İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ PROGRAMI

AÇILIŞ TÖRENİ VE KONSERİ

31 Mayıs Perşembe | Haliç Kongre Merkezi | 19.00

40. İstanbul Müzik Festivali'nin 31 Mayıs Perşembe akşamı Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek Açılış Töreni'nin ardından şef Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası'nın "özgürlük, eşitlik, kardeşlik" gibi yüce idealleri anlatan ve müzik tarihi için anıtsal bir değeri olan Beethoven'ın görkemli 9. Senfonisini seslendireceği Açılış Konseri'yle başlıyor.

Festival açılış konserinin solistleri geçtiğimiz yıllarda festivalin genç yetenekleri ve Leyla Gencer Şan Yarışması'nın ödüllüleri olan, bugün dünyanın birçok önemli operaevlerinde başrol oynayan soprano Simge Büyükedes, alto Ezgi Kutlu, tenor Cenk Bıyık ve bas Burak Bilgili olacak.

ANNE-SOPHIE MUTTER İLE

VİYANA-BERLİN ODA ORKESTRASI

AYNI SAHNEDE BULUŞUYOR

1 Haziran Cuma | Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı | 20.00

Dünyanın en iyi orkestraları arasında sayılan Viyana ile Berlin Filarmoni orkestralarının üyelerinden oluşan, Viyana-Berlin Oda Orkestrası, Michael Francis yönetiminde Festivalin konuğu oluyor. 1 Haziran Cuma akşamı Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda saat 20.00'de başlayacak konserde, orkestra, günümüzün en prestijli keman virtüözlerinden Anne-Sophie Mutter'e eşlik edecek.

2009 yılında 37. İstanbul Müzik Festivali kapsamında verdiği konseriyle İstanbullu müzikseverleri büyüleyen Anne-Sophie Mutter, Festivalin konuğu olarak bir kez daha İstanbul'a geliyor. Anne-Sophie Mutter konserde, dünya prömiyerini Kasım 2010'da New York'ta gerçekleştirdiği, müzik eleştirmenleri kadar dinleyicilerin de beğenisini kazanan Wolfgang Rihm'in Lichtes Spiel isimli yapıtının Türkiye prömiyerini gerçekleştirecek.

Günümüzün en önemli keman virtüözlerinden biri olarak nitelendirilen Anne-Sophie Mutter, henüz 13 yaşındayken üstün performansıyla Herbert von Karajan'ı kendisine hayran bıraktı. Karajan'la birlikte gerçekleştirdikleri müthiş müzikal çalışmalarla kısa zamanda klasik müzik dünyasının sayılı solistleri arasına giren Anne-Sophie Mutter, gerçekleştirdiği sayısız albümle Record Academy Prize, Grand Prix du Disque, Ernst von Siemens ve Grammy ödüllerinin de sahibi oldu. Keman literatürünün başyapıtlarının yanı sıra, yılmaz savunucusu olduğu çağdaş müziği de repertuarından eksik etmeyen Mutter, 2008 yılında gelecek vaat eden genç müzisyenlere dünya çapında desteğin artırılmasını amaçlayan Anne-Sophie Mutter Vakfı'nın da kurucusu.

FESTİVALDE İKİ GECE ÜST ÜSTE ZÜRİH BALESİ

4 Haziran Pazartesi ve 5 Haziran Salı | Aya İrini Müzesi | 20.00

Avrupa'nın önde gelen koreograflarından Heinz Spoerli, veda turnesi kapsamında, günümüz sahnelerinin en mükemmel dansçılarından oluşan Zürih Balesi ile birlikte, bale ve Bach severlere büyüleyici bir başyapıt sunmak üzere İstanbul'a geliyor. Zürih Balesi, 4 ve 5 Haziran tarihlerinde, iki gece üst üste Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştirilecek iki farklı gösteriyle Festival seyircisiyle buluşacak. Büyük usta Heinz Spoerli'nin de hazır bulunacağı gösterilerde Claudius Herrmann viyolonseliyle sahnede dansçılara eşlik edecek.

4 Haziran Pazartesi akşamı saat 20.00'de, Zürih Balesi, ünlü koreografın, Bach'ın Viyolonsel Süitleri'nden 1, 4 ve 5 numaralılar için hazırladığı "… ve rüzgârlardan sakındı" (… und mied den Wind) başlıklı prodüksiyonu sahneleyecek. İlk 1999 yılında sahnelenen prodüksiyon, eleştirmenler tarafından türünün en iyilerinden biri olarak gösterilmişti. Topluluğun 5 Haziran Salı akşamı saat 20.00'de başlayacak "Boşluktaki Rüzgârlar" (In den Winden Im Nichts) başlıklı ikinci gösterilerinin prömiyeri 2003 yılında yapılmış ve dünya sahnelerinde büyük bir hayranlıkla karşılanmıştı. Bach'ın 2, 3 ve 6 numaralı viyolonsel süitlerinden oluşuyor.

Zürih Balesi'nin Sanat Yönetmenliği'ni üstlenen Avrupa'nın önde gelen koreograflarından Heinz Spoerli, halen Stuttgart Balesi, Viyana Opera Balesi, Paris Operası, Helsinki Ulusal Balesi, İsveç Kraliyet Balesi, Çin Ulusal Balesi ve La Scala Balesi ile işbirliğini sürdürüyor. 1940 yılında doğan ve Köln'den Montreal'e pek çok seçkin kurumda solist balet olarak çalışan Heinz Spoerli, bugüne kadar 200'e yakın koreografiye imza attı. Klasikten çağdaşa, çok geniş bir repertuara sahip olan ve dramatik bale prodüksiyonlarıyla ünlenen Zürih Balesi, kadrosunda günümüzün en iyi dansçılarını barındırıyor. Topluluk ayrıca, dansındaki kusursuz teknik ve özgün stiliyle de öne çıkıyor. 1964'te Nicholas Beriozoff'un sanat yönetmenliğinde başlayan Zürih Balesi, Rudolf Nureyev, Patricia Neary gibi bale dünyasının devleriyle çalıştı. Topluluk, 1996 yılından bu yana çalışmalarına Heinz Spoerli ile devam ediyor.

CHRISTINA PLUHAR ve L'ARPEGGIATA İLE "DÜNYADAN DANSLAR"

6 Haziran Çarşamba | Aya İrini Müzesi | 20.00

Dönem müziğinin başarılı yorumcularından Christina Pluhar yönetimindeki L'Arpeggiata, günümüzün en ilginç vokalistlerinden Lucilla Galeazzi ve başarılı bir balet olmasının yanı sıra, etkileyici sesiyle de dikkat çeken Vincenzo Capezzuto ile birlikte Festivalin konuğu oluyor. 6 Haziran Çarşamba akşamı saat 20.00'de Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştirilecek gecede, topluluk, dünyanın dört bir yanından derlenen şarkı ve danslarla izleyenleri renkli bir yolculuğa çıkaracak.

Doğaçlama yoluyla baroktan caz ve geleneksel müziğe uzanan köprüler kuran Christina Pluhar ve topluluğu L'Arpeggiata, dönem müziğine getirdikleri yeni bir solukla tanınıyor. Kurulduğu 2000 yılından beri önemli başarılara imza atan topluluk, Avrupa'nın alanında önde gelen solistlerinden oluşmakta. Dünyanın dört bir yanında, Carnegie Hall, Tokyo Metropolitan Art Space ve RuhrTriennale gibi sanat merkezlerinde gerçekleştirdikleri performanslarla dinleyicilerden olduğu kadar müzik otoritelerinden de tam not alan Christina Pluhar yönetimindeki L'Arpeggiata topluluğu, 2007 yılında 35. İstanbul Müzik Festivali kapsamında veridkleri unutulmaz konserin ardından festivalin 40. Yılında yine oldukça keyifli bir performansa imza atmaya hazırlanıyor.

AMSTEL QUARTET İLE HOLLANDA BAŞKANSOLOSLUĞU'NUN BAHÇESİNDE MOZART'TAN BRAHMS'A KEYİFLİ BİR GECE

7 Haziran Perşembe | Hollanda Başkonsolosluğu Bahçesi | 21.00

Dünyanın en renkli saksofon dörtlüsü olarak ün yapan Amstel Quartet, 7 Haziran Perşembe akşamı renkli bir programla ilk kez Festivalin konuğu olarak İstanbullu müzikseverlerle buluşacak. Hollanda Başkonsolosluğu'nun bahçesinde saat 21.00'de başlayacak konserde, Amstel Quartet, düzenlemelerini kendileri yaptıkları Mozart, Ravel, Brahms, Pärt'ten, Nyman, Barber, Dun'ın müziklerine uzanan yaratıcı bir seçki sunacak. Konser, Hollanda ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı kutlamaları kapsamında düzenleniyor.

Bach'tan Bernstein'e, klasikten caza, popa, dünya müziklerine kadar repertuarları oldukça geniş bir yelpaze oluşturan Amstel Quartet bugüne kadar, Amsterdam Concertgebouw, Lüksemburg Filarmoni gibi yıldız topluluklarla ve Carnegie Hall gibi dünyanın önemli müzik merkezlerinde konserler verdi. Canlı konser kayıtlarının da bulunduğu yedi albümü olan dörtlünün, Illzach, Yellow Springs, Gustav Bumcke gibi yarışmalarda derecesi, Gaudeamus Yorumcu Ödülü, Uitmarkt Dinleyici Ödülü, Kersjes van de Groenekan Ödülü, Hollanda Almere Oda Müziği Ödülü ve Concert Artists Guild Management Ödülü bulunuyor.

"MÜZİĞİN KADIN KAHRAMANLARI"

8 Haziran Cuma | Süreyya Operası | 20.00

İstanbul Müzik Festivali, bu yılki teması "Umut ve Kahramanlar" kapsamında çok özel bir konsere ev sahipliği yapacak. 8 Haziran Cuma akşamı saat 20.00'de Süreyya Operası'nda başlayacak "Müziğin Kadın Kahramanları" başlıklı konserde, tümüyle kadın müzisyenlerden oluşan kadrosuyla İstanbul Oda Orkestrası, Hakan Şensoy yönetiminde, dünyadan ve ülkemizden müzikte öncü rol üstlenmiş kadın bestecilerin eserlerinin seslendirecek. Konserde Türk keman ekolünün uluslararası temsilcisi Cihat Aşkın'ın yanı sıra Cana Gürmen (piyano), Şehvar Beşiroğlu (kanun), Neva Özgen (kemençe), Yaprak Sayar, Pervin Çakar (vokal), Ivan Çelak (bayan akordeon) ve Birol Yayla (tambur) da solist olarak yer alacak.

Konserde, tümüyle kadın müzisyenlerden oluşan bir kadroyla yer alacak şef Hakan Şensoy yönetimindeki İstanbul Oda Orkestrası, Türk müziğinin kadın bestecileri Dilhayat Kalfa'dan Kevser Hanım'a, Batı müziğinin eşsiz klasik yapıtlarının bestecileri Clara Schumann'dan Lili Boulanger'ye uzanan kadın bestecilerin yapıtlarını seslendirecek. Solist ve eğitimci olarak saygın bir kariyere sahip Cihat Aşkın, bugüne kadar Cobos, Dmitriev, Yoel Levi, Shlomo Mintz ve Ida Händel gibi efsanelerle aynı sahneyi paylaştı. Sanatçı, İstanbul Oda Orkestrası ve 2007'de kurduğu Aşkın Ensemble ile yurt içi ve yurt dışında düzenli turnelere çıkıyor.

TEKFEN FİLARMONİ ORKESTRASI

9 Haziran Cumartesi | Aya İrini Müzesi | 20.00

Tekfen Filarmoni Orkestrası, daimi şefi Saim Akçıl yönetiminde, daimi solistleri udi Yurdal Tokcan, neyzen Ercan Irmak ve kanuni Göksel Baktagir'le, 9 Haziran Cumartesi akşamı saat 20.00'de Aya İrini Müzesi'nde, Tekfen Vakfı'nın sponsorluğunda sahne alacak. Tekfen Filarmoni, konserde özgün yorumları ve konuk solistleriyle özellikle geleneksel enstrümanları ön plana çıkaran bir performans sergileyecek.

Tekfen Filarmoni Orkestrası, 1992 yılında, farklı kültürler arasındaki ilişkileri geliştirmek, barış adına ortak bir dil yaratmak amacıyla, Saim Akçıl şefliğinde kuruldu. Karadeniz, Hazar Denizi ve Doğu Akdeniz bölgelerinden toplam 23 ülkenin seçkin müzisyenini bir araya getiren orkestra, klasik müzik repertuarının başyapıtlarının yanı sıra temsil ettiği coğrafyanın yerel müzik aletleri için bestelenen yapıtları da seslendiriyor.

BESTECİ GİYA KANCHELİ'DEN "BENYAMİN SÖNMEZ'İN ANISINA"

FESTİVALE ÖZEL BİR DÜNYA PRÖMİYERİ

11 Haziran Pazartesi | Aya irini Müzesi | 20.00

Günümüzün en değerli bestecilerinden ve çağdaş müzik dünyasının önde gelen isimlerinden Gürcü besteci Giya Kancheli'nin Festivalin siparişi üzerine bestelediği senfonik yapıtının dünya prömiyeri, 40. İstanbul Müzik Festivali kapsamında, 11 Haziran Pazartesi akşamı saat 20.00'de Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştirilecek. 2011 yılının son aylarında kaybettiğimiz yetenekli çellist Benyamin Sönmez'in solist olarak yer almasının planlandığı bu konser, genç sanatçının anısına yapılacak. Konser öncesinde ünlü besteciye festivalin "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" takdim edilecek.

Ernst von Siemens Vakfı'nın desteği ve Polonya Konsolosluğu'nun işbirliğiyle gerçekleştirilen konserde, Kancheli'nin 2007 yılından beri merakla beklenen senfonik eserini, şef Andres Mustonen yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası seslendirecek. Programı tamamen Kancheli'nin eserlerinden oluşan konsere altmış yıllık geleneğinde pek çok efsanevi şefle çalışan Varşova Filarmoni Korosu'nun yanı sıra etkileyici Gürcü kontrtenor Mamuka Gaganidze, çağımızın en üretken sanatçıları arasında yer alan, geçtiğimiz yıl Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü alan efsane viyolacı Gidon Kremer ve çellist Giedre Dirvanauskaite de bu eşsiz konserde solist olarak yer alacaklar.

OPERA SAHNELERİNİN PARLAYAN YILDIZI PERVİN ÇAKAR VE

ÇELLİSTANBUL'LA AYA İRİNİ MÜZESİ'NDE BİR GECE

13 Haziran Çarşamba | Aya İrini Müzesi | 20.00

İstanbul Müzik Festivali, 2010 yılında Leyla Gencer Şan Yarışması'nda kazandığı üçüncülük derecesinin ardından, operanın anavatanı İtalya'da hızla yükselen soprano Pervin Çakar, Çellistanbul ve viyolonsel sanatçısı Jiri Barta'yı, Işıklar Holding AŞ'nin sponsorluğunda çok özel bir konserde aynı sahnede buluşturuyor.

13 Haziran Çarşamba akşamı saat 20.00'de Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştirilecek konserde, Villa-Lobos'un 5 numaralı Bachianas Brasileiras'ında Pervin Çakar'a genişletilmiş kadrosuyla eşlik edecek olan Çellistanbul, ayrıca bestecinin yine sekiz çello için yazdığı aynı seriden No.1'i seslendirecek. Çellistanbul konserin ilk yarısında ise Bach'tan Gershwin'e klasik müzik repertuarının en güzel örneklerinden oluşan bir program sunacak.

2010 Leyla Gencer ve 2011 Maria Caniglia Opera Yarışması'ndaki ödüllerinin ardından La Scala'da sahne alan genç soprano Pervin Çakar, pek çok opera festivalindeki performanslarıyla uluslararası çapta ilgi çekerek, dinleyicilerin ve müzik otoritelerinin övgülerini topluyor. Musica Riva, Martina Franca, Wexford opera festivallerindeki performanslarının ardından ünü tüm sınırları hızla aşan Çakar, geçtiğimiz günlerde de Pavarotti'nin doğum günü nedeniyle San Petersburg ve Moskova'da düzenlenen konserlerde de söyledi. Rostropovich-Hammer ödülünün sahibi viyolonsel sanatçı Jiri Barta, bugüne kadar, Wigmore Hall, Palau de la Musica, Théâtre des Champs Elysées gibi dünyanın önemli müzik merkezlerinde verdiği konserlerle tanınıyor.

Adında olduğu kadar ruhunda da tüm tarihi zenginliği ve sihirli atmosferiyle İstanbul'dan esinlenen Çellistanbul, aynı okuldan mezun olmuş ve çeşitli ülkelerde eğitimlerini tamamlamış dört viyolonsel sanatçısından oluşuyor, Murat Berk, Çağ Erçağ, Melih Kara ve Ozan Tunca. 2002'den bu yana yurtiçi ve dışında pek çok konser salonunda ve önemli festivallerde sahneye çıkan Çellistanbul, 35. İstanbul Müzik Festivali kapsamında da dünyaca ünlü çellist Julian Lloyd Webber ile büyük beğeni toplayan bir konser vermişti.

KUDSİ ERGUNER TOPLULUĞU VE DOULCE MÉMOİRE ENSEMBLE İLE

"BAB-I SAADET"

14 Haziran Perşembe | Aya İrini Müzesi | 20.00

Festival, Boeing Ticari Uçaklar'ın sponsorluğunda uluslararası sanat dünyasında oldukça saygın bir yere sahip olan, dünya müziğinin öncülerinden, neyzen Kudsi Erguner ve topluluğu ile Denis Raisin-Dadre tarafından yönetilen, Diapason ödüllü, Doulce Mémoire Ensemble'ı aynı sahnede buluşturacak çok özel ortak projeye ev sahipliği yapıyor. Repertuarı 15. ve 16. yüzyıl Osmanlı ve rönesans müziklerinden oluşan "Bab-ı Saadet" projesi, 14 Haziran Perşembe akşamı saat 20.00'de Aya irini Müzesi'nde gerçekleştirilecek.

Neyi ve sufi müziğini dünyayla tanıştıran, dünyaca ünlü müzisyenlerle ortak çalışmalar gerçekleştiren Kudsi Erguner, 1988'de Kudsi Erguner Ensemble adıyla kurduğu müzik topluluğuyla 16. yüzyıl klasik Osmanlı müziğini tanıtmak için pek çok çalışma yaptı. Erguner'in 1990 yılından itibaren festival çerçevesinde yaptığı farklı müzik projeleri bulunuyor. Saygın eleştirmenlerin erken müzik konusunda "dünyanın en iyilerinden biri" olduğu konusunda birleştikleri Denis Raisin-Dadre yönetimindeki Doulce Mémoire Ensemble ise prestijli festivallere düzenli olarak konuk oluyor.

"İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ GENÇ SOLİSTİNİ SUNAR"

15 Haziran Cuma | Süreyya Operası | 20.00

İstanbul Müzik Festivali, 40. yılını kutlarken, ülke çapında genç yetenekleri keşfederek teşvik etmek üzere "İstanbul Müzik Festivali Genç Solistini Arıyor" başlıklı bir proje başlattı. Ülkenin çeşitli konservatuarlarından öğrencilerin katılımıyla 21 Mart'ta yapılacak seçmeler sonucunda belirlenecek bir genç solist, 15 Haziran Cuma akşamı saat 20.00'de Süreyya Operası'nda şef Ramiz Aslanov yönetimindeki İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Senfoni Orkestrası eşliğinde bir konçerto seslendirecek.

Öğrencilerin yanı sıra akademik kadronun da katılımıyla ve Ramiz Aslanov yönetiminde yurt içi ve yurt dışında konserler veren İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Senfoni Orkestrası, geçtiğimiz yıl Haziran ayında Türkiye'yi temsilen katıldığı Fransa'daki Uluslararası Üniversiteler Müzik Festivali'ne katıldı. Topluluk daha önce Avrupa'nın en prestijli festivallerinden Beethoven Festivali'ne de katılarak, Fazıl Say'dan Gülsin Onay'a dek pek çok solistle birlikte başarılı çalışmalara imza attı.

DEUTSCHES SYMPHONIE ORCHESTER BERLIN VE

FESTİVALİN ONUR ÖDÜLÜ SAHİBİ HÜSEYİN SERMET İLE

RAVEL'DEN BEETHOVEN'A BİR GECE

16 Haziran Cumartesi | Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı | 20.00

Festival kapsamında 16 Haziran Cumartesi akşamı, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda, Mercedes-Benz Türk AŞ'nin sponsorluğunda, Festivalin bu yılki Onur Ödülü'nün sahibi, uluslararası platformda adından sıkça söz ettiren ünlü piyanist Hüseyin Sermet ile şef Sir Roger Norrington yönetimindeki Deutsches Symphonie Orchester Berlin, Ravel'den Beethoven'a uzanan bir programla müzikseverlerle buluşacak.

Saat 20.00'de başlayacak konserin, Festivalin teması "Umut ve Kahramanlar"dan yola çıkarak belirlenen programında, Ravel'in, I. Dünya Savaşı'nda sağ kolunu kaybeden, her ne koşulda olursa olsun "umudunu asla yitirmeyen" piyanist Wittgenstein için yazdığı "Sol El İçin Piyano Konçertosu" ve Beethoven'ın, kahramanlığı hem zafer hem de trajedisiyle dile getiren 3. Senfoni'si "Eroica" yer alıyor.

Yorumculuğunun yanı sıra besteci kimliğiyle de tanınan, her kayıt çalışması, aralarında Diapason d'Or ve MIDEM Classical Award'ın da bulunduğu pek çok ödüle değer görülen Hüseyin Sermet, dünyanın önemli orkestraları ve şefleriyle verdiği konserlerle uluslararası platformda adından sıkça söz ettiriyor. Camerata Salzburg, Stuttgart Radyo Senfoni'nin ardından Zürih Oda Orkestrası'nın birinci şefi olarak görev yapan Sir Roger Norrington, özellikle barok, klasik ve romantik dönem eserlerinin orijinaline tamamen sadık icralarıyla tanınıyor. Deutsches Symphonie Orchester Berlin ise Almanya'nın demokratik ve kültürel değişiminin müjdecisi kabul edilen, gerçekleştirdikleri çalışmalarla pek çok ilke imza atan bir topluluk.

FESTİVAL BULUŞMALARI'NIN BU YILKİ KONUKLARI:

RENAUD CAPUÇON, DANIEL MÜLLER-SCHOTT, ANIKA VAVIC

18 Haziran Pazartesi | Aya İrini Müzesi | 20.00

Festival klasiği haline gelen, daha önce aynı sahnede bir araya gelmemiş sanatçıları ilk kez İstanbul'da buluşturan "Festival Buluşmaları" dizisinin bu yılki konukları, Fransız kemancı Renaud Capuçon, Alman viyolonselci Daniel Müller-Schott ve Sırp piyanist Anika Vavic olacak. 18 Haziran Pazartesi akşamı saat 20.00'de Aya İrini Müzesi'nde Pak Topluluğu'nun sponsorluğunda gerçekleştirilecek konserde üçlü, Haydn, Shostakovich ve Brahms'ın yapıtlarını seslendirecek.

2000 yılında Victoire de la Musique ödülünü alan Renaud Capuçon, bugün günümüzün en önemli genç kuşak kemancısı olarak kariyerinin zirvesinde bir isim. Daniel Müller-Schott, Salzburg, Lucerne, Schleswig-Holstein ve Vancouver gibi dünyanın önde gelen tüm festivallerinde sahne aldı. Dünyanın en saygın ve aranan şeflerinden Valery Gergiev'le pek çok konsere imza atmış olan piyanist Anika Vavic'in yorumları Zubin Mehta tarafından "akıllı ve tutkulu", Daniel Barenboim tarafından da "senfonik piyano çalış" olarak nitelendiriliyor. Festivalin özgün ve başka hiçbir yerde tekrarlanmayacak olan buluşması bu yılın "kaçırılmazlarından".

"GENÇ USTALAR VE KAHRAMANLARI": 15 YAŞINDAKİ ÜÇ PİYANO VİRTÜÖZÜ, "HARİKA ÇOCUKLAR" GÜLSİN ONAY, HÜSEYİN SERMET VE

MUHİDDİN DÜRROĞLU İLE AYNI SAHNEDE

19 Haziran Salı | Cemal Reşit Rey Konser Salonu | 20.00

İstanbul Müzik Festivali, bu yılki teması "Umut ve Kahramanlar" çerçevesinde, her biri şimdiden "usta" olarak anılan üç genç piyanisti, dünya çapında üne kavuşmuş, ülkemizin kültür alanındaki "kahramanları" olan üç virtüöz ile çok özel bir konserde buluşturuyor. 19 Haziran Salı günü saat 20.00'de Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda, TSKB'nin sponsorluğunda, henüz 15 yaşında olmalarına rağmen piyanoda devleşen Ece Bozkurt, Iraz Yıldız ve Cem Esen, geçmişin "harika çocukları" bugün ise piyanonun duayenleri olan Gülsin Onay, Hüseyin Sermet ve Muhiddin Dürrüoğlu ile aynı sahnede buluşacak.

2009'daki ilk Kamuran Gündemir Piyano Yarışması'nda birincilikle ödüllendirilen Ece Bozkurt ve Cem Esen'in ardından 2011'de aynı yarışmadaki performansıyla Iraz Yıldız da ödüle layık görüldü. Ece Bozkurt, geçtiğimiz sezon Lukas Borowicz yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'yla çaldı ve Moskova'da Spivakov Vakfı konser serisinde resital verdi. Aldığı ödüllerle adından sıkça söz ettiren Cem Esen, geçtiğimiz yıl, Çağdaş Eğitim Vakfı'nın Harika Yetenekler ve Cihat Aşkın'ın CAKA projesine seçildi. Vladimir Spivakov tarafından Moskova'ya davet edilen Iraz Yıldız ise dinleyenleri büyüleyen bir tekniğe sahip.

İSTANBUL DEVLET SENFONİ ORKESTRASI VE DANIEL MÜLLER-SCHOTT'TAN "DON KİŞOT" ve "BİR KAHRAMANIN HAYATI"

20 Haziran Çarşamba | Aya İrini Müzesi | 20.00

Festival, 20 Haziran Çarşamba günü saat 20.00'de Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştirilecek konserle dinleyenleri bir "kahramanının" peşinden uzak diyarlara sürükleyecek. Şef Christoph Altstaedt yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, dünya sahnelerinin yeni yıldızı viyolonsel virtüözü Daniel Müller-Schott'a Richard Strauss'un, Cervantes'in 18. yüzyılda "aklın ve gerçekçiliğin" övgüsü olarak baş tacı edildiği romanı Don Kişot'tan esinlenerek yazdığı yapıtında eşlik edecek. Konserde ayrıca, Strauss'un kendisini anlattığı, kahramanlık temasını oldukça güçlü ve canlılıkla betimleyen, bestecinin tüm yaratıcı kudretini yansıtan Bir Kahramanın Hayatı adlı yapıtı da yorumlanacak.

Neslinin en iyilerinden biri olarak dünyanın en prestijli sahnelerinde müzikseverlerle buluşan sanatçısı Daniel Müller-Schott, Salzburg, Lucerne, Schleswig-Holstein, Vancouver gibi pek çok önemli festivale düzenli olarak davet ediliyor. André Previn ve Peter Ruzicka'nın konçertolarını ithaf ettiği Müller-Schott, ORFEO, Deutsche Grammophon, Pentatone ve EMI etiketleri altında şimdiden hatırı sayılır, bol ödüllü bir diskografiye sahip.

FESTİVALDE DÜNYACA ÜNLÜ BİR YILDIZ: HÉLÈNE GRIMAUD

22 Haziran Cuma | Aya İrini Müzesi | 20.00

Günümüzün en başarılı virtüözlerinden Hélène Grimaud, İstanbul Müzik Festivali'nin konuğu olarak ilk defa İstanbul'da. Çin'den Amerika'ya, verdiği konserler ve aldığı ödüllerle, klasik müzik dünyasının yıldız isimlerinden Hélène Grimaud, 22 Haziran Cuma akşamı saat 20.00'de, Berrin Erengül ve Murat Barlas'ın eş sponsorluğunda, Aya İrini Müzesi'ndeki konserinde, Mozart, Berg, Bartók ve Liszt'in eserlerinden oluşan bir resital programıyla Festival izleyisiyle buluşacak.

Düzenli olarak Berlin Filarmoni, Philharmonia, Bavyera Radyo Senfoni ve Münih Filarmoni gibi dünyanın en önemli orkestralarıyla konserler veren Hélène Grimaud, Kurt Masur, Bernard Haitink, Esa-Pekka Salonen, Pierre Boulez, Ricardo Chailly, Valery Gergiev ve Andris Nelsons'ın da aralarında bulunduğu üç kuşağın en büyük şefleriyle çalıştı. Lucerne, Salzburg ve BBC Proms gibi dünyanın en saygın festivallerine sürekli konuk olan Grimaud, 2010 ECHO Klasik ödülünün sahibi. On altı yaşında kaydettiği Rachmaninov albümüyle ilk ödülünü alan Grimaud, 2002 yılından beri albüm çalışmalarını yürüttüğü Deutsche Grammophon firması için en son Beethoven'in 5. Piyano Konçertosu'nu kaydederek hem eleştirmen hem de dinleyicilerden tam not aldı. Yıl boyunca, 4 haftada 7 ülkede, 13 konser; Paris'te 6 günde 4 ayrı konçertoyla 5 konser gibi olağanüstü yoğun bir konser trafiğine sahip Hélène Grimaud piyanosunun yanı sıra kamuoyunda kurtları korumak için kurduğu merkez ve geçtiğimiz yıl kansere karşı verdiği savaş ile de takdir topluyor. 2006 ve 2008 yıllarında geçirdiği sakatlıklardan dolayı turne programını iptal ederek İstanbul'a gelemeyen Hélène Grimaud, Festivalin 40. Yılında İstanbullu müzikseverlerle buluşacak.

FAZIL SAY'DAN BİR DÜNYA PRÖMİYERİ: "MEZOPOTAMYA" DÜNYADA İLK KEZ 40. İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ'NDE

23 Haziran Cumartesi | Haliç Kongre Merkezi | 20.00

Bestelediği eserleri ve tüm dünyada verdiği konserleriyle günümüzün en başarılı sanatçıları arasında yer alan Fazıl Say'ın İstanbul Müzik Festivali'nin siparişi olan "Mezopotamya" başlıklı 2. Senfonisinin dünya promiyeri, Borusan Holding'in sponsorluğunda, 40. İstanbul Müzik Festivali kapsamında gerçekleştirilecek. 23 Haziran Cumartesi günü saat 20.00'de Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek prömiyerde, usta sanatçıya, şef Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası eşlik edecek. Eserin prömiyerinde Bülent Evcil (flüt), Çağatay Akyol (bas blokflüt) ve Carolina Eyck (theremin) de solist olarak yer alacaklar.

Fazıl Say'ın "başyapıt" olarak nitelendirdiği "Mezopotamya" başlıklı 2. Senfoni'si, uygarlık tarihinin kadim medeniyetleri Sümer, Asur ve Babil'in tınılarından, Dicle ve Fırat'ın çağıltısına, ağıtlardan, türkülere, nihayetinde yaşam ve ölüm, barış ve savaş motiflerinin birleştiği pek çok kültürün derin iz bırakan görünümlerini yansıtarak günümüz coğrafyasına odaklanıyor.

Konserin ilk yarısında, usta piyanist Beethoven'ın güçlü temaları ve epik atmosferi nedeniyle "İmparator" lakaplı konçerto 5. Piyano Konçertosu'nu da seslendirerek, bestecilikteki ustalığı kadar piyanist olarak virtüözitesini de sergileyecek.

"SÖYLE, BEN SENİM-MEVLANA"

24 Haziran Pazar | Aya İrini Müzesi | 21.00

İstanbul Müzik Festivali, Hollanda-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 400. yıldönümü kutlamaları kapsamında, günümüz bestecilerinden Michael Ellison'ın "Söyle, Ben Senim" adlı çağdaş müzik tiyatrosunun Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapıyor. Romain Bischoff yönetimindeki VocaalLAB korosu, Hezarfen Ensemble ve Mensum Ibrahimov, Ekaterina Levental, Arnout Lems'in katılımıyla sahnelenecek "Söyle, Ben Senim" başlıklı gösterinin Türkiye Prömiyeri 24 Haziran Pazar akşamı saat 21.00'de Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştirilecek.

Festivalin Rotterdam Operadagen ile ortak olarak gerçekleştirdiği Mevlana Celaleddin Rumi ile onun gönül dünyasının rehberi Şems-i Tebrizi'nin ölümsüz hikâyesine dayanan bu proje, teatral, kültürlerarası ve müzikal klişeleri bir kenara bırakarak Mevlana'nın Şems ile ilişkisini yalın bir dille anlatıyor. Michael Ellison'ın yapıtları bugüne kadar başta New York Youth Symphony olmak üzere Gaudeamus Festival, National Endowment for the Arts (ABD), Fulbright Foundation ve ASCAP gibi birçok kurum ve festival tarafından ödüllere layık görüldü.

KLASİK GİTARIN YENİ KAHRAMANI MILOS

25 Haziran Pazartesi | İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası | 20.00

Klasik gitarın yeni kahramanı olarak kabul edilen Miloš, İstanbul Müzik Festivali kapsamında vereceği ilk konserinde, Albeniz, Bach, Domeniconi, Granados, Tarrega, Villa-Lobos'un eserleri ve Güney Amerika gitar repertuarından bir seçkiyle 25 Haziran Pazartesi günü saat 20.00'de İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası'nda İstanbul Ticaret Odası'nın sponsorluğunda müzikseverlerle buluşacak.

Lucerne Festivali ile Wigmore ve Purcell salonlarındaki konserleriyle son derece parlak bir başlangıç yapan Miloš, 2002'de Ivor Mairants, 2005'te de Julian Bream Ödülü, 2010'da müziğin Oscar'ı sayılan Gramophone ödüllerini iki dalda alarak, önce Avrupa ve Amerika'yı sonra Uzakdoğu ve Avustralya'yı fethetti. Yoğun bir konser trafiğiyle dünyayı dolaşan sanatçı yer aldığı her etkinlik ve ülkede hatırı sayılır bir hayran kitlesiyle müzikseverleri peşinden sürüklüyor.

ANA MOURA'NIN FADO'LARIYLA ARKEOLOJİ MÜZESİ'NDE BİR GECE

26 Haziran Salı | İstanbul Arkeoloji Müzeleri Avlusu | 21.00

Festivalde, Portekiz'in hüzün, özlem, hasret, aşk ve derin bir tutku içeren fado'ları, Ana Moura'nın, sesi ve tutkulu yorumuyla, 26 Haziran Salı günü saat 21.00'de İstanbul Arkeoloji Müzeleri Avlusu'nda müzikseverlerle buluşuyor.

2007'de Amalia Rodrigues Vakfı'nca fado'nun en büyük yıldızı ödülünü kucaklayan, pek çok eleştirmenin sesini, tutkusunu ve bu geleneksel müziğe "kalben" bağlılığını müthiş övgülerle taçlandırdığı Ana Moura, 2003'teki ilk albümü "Guarda-me a vida na mão" ile Fransa'dan Çin'e, büyük bir hayran kitlesi kazandı. Ertesi yıl Carnegie Hall'a davet edilen ilk Portekizli sanatçı unvanını alan ve sonrasında Cannes Film Festivali'nde de dinleyenleri soluksuz bırakan bir konser veren sanatçı, gerçekleştirdiği her çalışmayla dikkatleri üzerine topluyor.

2007'de Rolling Stones'un solisti Mick Jagger ile "No Expectations" adlı parçanın fado düzenlemesini seslendirerek, tam 40 bin seyirciyi kendine hayran bırakan Moura, "Para Além de Saudade" ile Golden Globe'a aday gösterilerek, ödülü, dördüncü albümü "Leva-me aos Fados" ile 2009'da aldı. Aynı yıl Paris'te verdiği konserle, Prince'in de övgülerini alan genç sanatçı, dünyanın pek çok ülkesinde gerçekleştirdiği konserlerle unutulmaz bir kariyere imza atıyor.

MILOS & MİLLİ REASÜRANS ODA ORKESTRASI

28 Haziran Perşembe | Aya İrini Müzesi | 20.00

Başarılı gitarist Miloš, ikinci konserini, Milli Reasürans T.A.Ş.'nin sponsorluğunda, şef Hakan Şensoy yönetimindeki birçok başarılı çalışmaya imza atan Milli Reasürans Oda Orkestrası ile 28 Haziran Perşembe günü saat 20.00'de Aya İrini Müzesi'nde verecek. Konserde Miloš'a eşlik edecek orkestra, Rodrigo'nun yaşama dair beslediği en derin umutlarını bütünleştirdiği Concierto de Aranjuez, Bizet-Shchedrin ve Ravel'in yapıtlarını seslendirecek.

1996 yılında kurulan Milli Reasürans Oda Orkestrası, kuruluşundan itibaren yurt içi ve yurt dışından katılan tanınmış şef ve solistlerle birçok başarılı konsere de imza attı.

FESTIVAL KAPANIŞ KONSERİ: VİYANA ODA ORKESTRASI

29 Haziran Cuma | Aya İrini Müzesi | 20.00

Festival, Türkiye İş Bankası'nın sponsorluğunda, klasik müziğin başkenti Viyana'nın en seçkin topluluklarından Stefan Vladar yönetimindeki Viyana Oda Orkestrası'nın keman dünyasının genç yıldızı, Alina Pogostkina'ya eşlik edeceği konserle sona erecek.

29 Haziran Cuma akşamı saat 20.00'de Aya İrini Müzesi'nde gerçekleştirilecek Festivalin son konseri, aşk, sadakat ve kahramanlık abidesi Leonore'nin hikâyesinin anlatıldığı Beethoven'ın aynı adlı uvertürü ile başlayacak. Şiirsel bir yazı diliyle soylu bir virtüözlüğü kaynaştıran Mendelssohn'un, çok ince ve zarif melodik buluşlarla parlayan Opus 64 Keman Konçertosu Alina Pogostkina tarafından seslendirilecek.

Genç yaşına rağmen yer aldığı her konserde eleştirmenleri defalarca kendine hayran bırakan bir keman virtüözü Alina Pogostkina, 2001 Kraliçe Elisabeth ve 2005 Sibelius Yarışması'nda aldığı ödüllerle dünya çapında bir ün kazandı. Keman dünyasının genç yıldızı Pogostkina, müzik eleştirmenleri tarafından "genç, parlak, mükemmel ve bir o kadar da doğal" olarak nitelendiriliyor. Yorumlarında güçlü, her daim yüksek bir enerjinin ve adeta tek bir vücutmuşçasına kontrolün egemen olduğu Viyana Oda Orkestrası ise 1946'dan bu yana dünyanın en önemli sanatçılarıyla konserler veriyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Real Sociedad Real Madrid maçı CANLI izle! 26 Nisan Arda Güler'in Real Madrid maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Arda Güler GOL izle! Real Sociedad – Real Madrid Arda Güler GOL izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title