Haberler

    4 Yılda 183 Alan Riskli Olarak İlan Edildi'

    28 Haziran 2016 tarihinde yayınlanan 2016/8949 sayılı Bakanlar Kurulu kararına göre İstanbul ili Beyoğlu ilçesinde Fetihtepe, Kaptanpaşa, Piripaşa, Keçecipiri, Piyalepaşa ve Kulaksız mahalleleri olmak üzere, 6 mahalleyi kapsayan bölge, riskli alan olarak ilan edilmişti.

    28 Haziran 2016 tarihinde yayınlanan 2016/8949 sayılı Bakanlar Kurulu kararına göre İstanbul ili Beyoğlu ilçesinde Fetihtepe, Kaptanpaşa, Piripaşa, Keçecipiri, Piyalepaşa ve Kulaksız mahalleleri olmak üzere, 6 mahalleyi kapsayan bölge, riskli alan olarak ilan edilmişti. Söz konusu 6 mahalleyle ilgili daha önce Beyoğlu Belediye Meclisi'nce alınan riskli alan kararı, bölge halkı ve sivil toplum kuruluşları tarafından yargıya taşınmış ve Beyoğlu sakinleri mahkeme tarafından hukuken haklı görülerek, riskli alan kararı mahkemece iptal edilmişti. Bu iptal üzerine riskli alan ısrarını sürdüren AKP Hükümeti, yargı kararlarını hiçe sayarak aynı bölge için bu sefer Bakanlar Kurulu kararı alınca, Didem ENGİN alınan riskli alan kararını Başbakan Binali YILDIRIM'ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle, soru önergesi ve bilgi edinme yoluyla Meclis gündemine taşımıştı.

    Bakanlar Kurulu'nun bölge sakinlerini, uzmanları ve daha önce alınan yargı kararını hiçe sayarak aldığı riskli alan kararına ilişkin olarak, kararın hukuki dayanağı olarak gösterilen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un, özellikle uluslararası hukukta büyük önem verilen başta konut ve barınma hakkı olmak üzere mülkiyet hakkı ve hak arama özgürlüğü açısından vatandaş aleyhine düzenlemeler içerdiği için uzmanlar tarafından eleştirildiğini söyleyen Didem ENGİN, geçmişte alınan riskli alan kararlarının acele kamulaştırma kararı ile son bulduğunu hatırlattı. Önergesinde riskli alan kararının asıl gerekçesini, karara ilişkin görüşüne başvurulan uzman ve akademisyenlerin kimler olduğunu, riskli alan ilan edilen mahalleler ile ilgili kararın haklılık dayanağı olan bilimsel çalışma ya da raporların hangileri olduğunu soran Didem ENGİN, "Neden AKP yönetimi semt halkının itirazlarını ve mahkeme kararlarını görmezden gelerek, halka rağmen karar alma ısrarını sürdürmektedir? İlgili kararın kapsadığı alanın büyüklüğü kaç metrekaredir? Kaç hane, kaç kişi, kaç iş yeri ve kaç esnaf bu karardan etkilenecektir? İlgili kararın ardından bu 6 mahalle için acele kamulaştırma kararı çıkartılması da düşünülmekte midir?" sorularını da yöneltmişti.

    BAKANLIK'TAN YANIT GEÇ VE EKSİK GELDİ

    Didem ENGİN yasal süre aşımından sonra gönderilen cevabi yazının yetersizliğine dikkat çekti ve "Örneğin, önergemde Beyoğlu'ndaki karara ilişkin görüşüne başvurulan uzman ve akademisyenlerin kimler olduğunu,  riskli alan kararının hangi bilimsel çalışmaya dayandığını sormuştum. Ancak bu sorularım yanıtsız bırakıldı" dedi.

    Gelen cevaba göre 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun'un yürürlüğe girdiği 31/05/2012 tarihinden bu yana 48 farklı ilde yaklaşık9,000 hektar büyüklüğünde 183 adet riskli alan ilan edilmiştir. İstanbul özelinde ise 18 farklı ilçede 1,300 hektar büyüklüğünde alan riskli alan ilan edilmiştir. Yani AKP 4 yıl içerisinde, toplamda 2,800,000 kişilik nüfusu etkileyen bir bölgeyi riskli alan ilan ederek siyasi ve ekonomik rant elde etmenin peşine düşmüştür.

    4 yılda 183 riskli alan kararı alınmasının ardında yatan esas gerekçenin rant elde etmek olduğunu vurgulayan Didem ENGİN, "Uzmanlarca sıklıkla vurgulandığı üzere, kentsel dönüşümün önceliği o bölgede yaşayanların sosyal gelişmesini ve ekonomik kalkınmasını amaçlamak olmalıyken, AKP'nin aldığı riskli alan kararlarında bu öncelikler göz ardı edilmektedir. AKP'nin kentsel dönüşüm projelerine baktığımızda yalnızca siyasi ve ekonomik rant hedefli projeler karşımıza çıkmaktadır" dedi.

    Kararların dayanağı olan 6306 sayılı kanunun eksikliklerine de değinen Didem ENGİN, kanunun afet riskini bahane ederek kentsel dönüşüm uygulamalarında yargı sürecini etkisiz kılmayı hedeflediğini belirtti. "Daha önce Belediye Meclisi'nce alınmış, bölge halkı ve sivil toplum kuruluşları tarafından yargıya taşınmış ve iptal edilmiş yani hukuken haksız bulunmuş bir riskli alan kararının bu kez Bakanlar Kurulu eliyle tekrar edilmesinin haklı, makul ve vatandaş lehine, vatandaşın hakkını gözeten bir gerekçesi olamaz. İlgili kanun barınma ve mülkiyet hakkına, hak arama özgürlüğüne, gönüllülük esasına ve kültürel ve tarihi varlıkların korunmasına ilişkin esaslara aykırı düzenlemeler içermesi nedeniyle yoğun eleştiri almaktadır. Böyle eksik ve yetersiz bir kanundan güç alınarak uygulanan riskli alan kararları vatandaşların değil ancak rant odaklarının menfaatini gözetebilir" dedi. Kanunun riskli alan ve yapıların belirlenmesinde uzmanların yerine konu hakkında yetkin olmayan idareleri yetkili kıldığını hatırlatan Didem ENGİN, "Riskli alan ilanlarının bilimsel kriterlere göre yapılmadığına ilişkin kamuoyunda yoğun bir endişe bulunuyor. AKP ülkenin her yerinde siyasi ve ekonomik rant yaratabileceğini düşündüğü alanları önce riskli alan ilan ediyor, ardından acele kamulaştırma yapıyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Adana, Van, Hatay... Birçok ilimizde ardı ardına riskli alan kararları ilan ediliyor. Sadece İstanbul'da 1,300 hektar büyüklüğünde bir alan riskli alan ilan edilmiş" dedi.

    AKP = ACELE KAMULAŞTIRMA PARTİSİ!

    riskli alan kararlarının ardından gelen acele kamulaştırma sürecini de eleştiren didem engin, "akp olağanüstü dönemlerde, örneğin savaş dönemlerinde kullanılmak üzere çıkarılan acele kamulaştırma uygulamasını sıradan bir usul gibi kullanıyor. istimlak yasası'nın çıktığı 1956 yılından bugüne dek, yani son 60 yılda alınan 1,694 acele kamulaştırma kararının 1,689'unun AKP dönemine ait olduğu bilgisi doğru mu diye sormuştum. bu sorum da yanıtsız bırakılmış, çünkü çevre ve şehircilik bakanlığı'nın verecek yanıtı yok." dedi.

    GEREK BEYOĞLU GEREKSE GAZİOSMANPAŞA VE DİĞER İLÇELERİMİZDEKİ MAĞDURLARIN YANLARINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ!

    Beyoğlu riskli alan kararından önce, Bakanlar Kurulu'nun Nisan ayında Gaziosmanpaşa ilçesindeki 9 mahalleye yönelik acele kamulaştırma kararını da hemen Meclis gündemine taşıyan Didem ENGİN, Gaziosmanpaşa, Beyoğlu ve diğer ilçeleri sık sık ziyaret ederek riskli alan mağdurlarının haklarının takipçisi olmaya devam edeceğini belirtti.

    Kaynak: Hürriyet / Ekonomi

    Gaziosmanpaşa İstanbul Beyoğlu Ekonomi Haberler

    Bakmadan Geçme

    36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title