Haberler

30. İsedak Toplantısı

İslam Kalkınma Bankası tarafından, Ebolanın ekonomik ve sosyal etkisi ve Eboladan etkilenen ülkelere yardım etmek amacıyla yapılabilecek çalışmalarla ilgili çalıştay düzenlendi Gine Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Sano: "Ebola salgını nedeniyle, binlerce kadın ve çocuk kimsesiz kaldı, hastalık bulaşır korkusuyla toplumdan dışlandı.

MEHMET NURİ UÇAR - İslam Kalkınma Bankası (İKB) tarafından, Ebolanın ekonomik ve sosyal etkisi ve Eboladan etkilenen ülkelere yardım etmek amacıyla yapılabilecek muhtemel işbirliği çalışmaları ile ilgili İstanbul Kongre Merkezinde bir çalıştay düzenlendi.

Çalıştayda konuşan Gine Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Kotoub Moustapha Sano, "Ebola salgını nedeniyle, binlerce kadın ve çocuk kimsesiz kaldı, hastalık bulaşır korkusuyla toplumdan dışlandı. Salgın medya tarafından çok fazla abartılıyor, bu salgın Afrika'nın her sokağında varmış gibi gösteriliyor, Bu durum Ebola'nın bulunduğu ülkelerin ekonomisini ciddi anlamda etkiliyor" dedi.

Sano, Ebola virüsü taşıyan birinin kanı, kusmuğu, dışkısı ya da vücut sıvısıyla, yaralı cilt, ağız ya da burun üzerinden doğrudan bir temas gerçekleştirenlere virüsün bulaştığını kaydederek, Virüs bulaşan kişide hastalık belirtilerinin ortaya çıkması iki ila 21 gün arasında bir süre aldığını belirtti. Sano "Belirtiler gelişinceye kadarki sürede insanlar başkalarına virüs bulaştırmıyor". ifadelerini de sözlerine ekledi.

İslam Kalkınma Bankası kredi fonları Direktörü Elmansur bin Fete de İslam ülkeleri ve İslam Kalkınma Bankası olarak ellerinden gelen maddi ve manevi yardımı yapmaları gerektiğini belirtti.

Çalıştay, Gine Ticaret Bakanı Marc Yombouno, Gine Uluslararası İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Kotoub Moustapha Sano, İslam Konferansı Örgütü - İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Prof. Dr. Savaş Alpay, İslam Kalkınma Bankası kredi fonları Direktörü Elmansur bin Fete, İslam Kalkınma ve Dayanışma Fonu Baş Ekonomisti Dr. Ezheri Kasım Ahmed, Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. İlker İnanç Balkan ve çok sayıda katılımcının iştirakiyle gerçekleşti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre Ebola, başta Batı Afrika ülkeleri Gine, Liberya ve Sierra Leone'de 5 bin 674 can aldı. Salgının başladığı Gine'de bin 260 kişi virüs nedeniyle öldü, ülkede 2 bin 134 vakaya rastlandı.

İslam Konferansı Örgütü (OIC)'ne üye olan 57 ülkenin istatistik amaçlı araştırma ve eğitim faaliyetlerinin koordine edilmesi için 1 Haziran 1978 yılında Ankara'da, "İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi" (SESRIC) kuruldu. İslam Ülkeleri arasında koordinasyonu sağlayan bu Merkez'in asıl amacı, üye ülkeler arasında istatistik, araştırma ve eğitim konularında işbirliğinin geliştirilmesine yardımcı olmak. Bu amaçla çeşitli eğitim faaliyetleri, araştırma çalışmaları yürütülüyor ve projeler gerçekleştirilerek toplantılar düzenleniyor. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

İslam Kalkınma Bankası Gine Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title