Haberler

2017 Yılı Bütçe Tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın geneli üzerinde görüşmeler sürüyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın geneli üzerinde görüşmeler sürüyor.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, iç barış sağlanmadan bir yere varılamayacağını dile getirdi. Demokrasinin bir travma geçirdiğini, 15 Temmuz'da ciddi bir saldırıyla karşı karşıya kaldığını ifade eden Bekaroğlu, "FETÖ'nün silah kullanarak insanları öldüreceğini göremedik, hiçbirimiz tahmin etmedik." dedi.

Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç'in, "Kendi adınıza konuşun." sözleri üzerine Bekaroğlu, "Tahmin ettiyseniz neden içli dışlı oldunuz?" diye karşılık verdi.

Bekaroğlu, demokrasiden, hak ve özgürlüklerden taviz verilerek, hukuk devletinin gerisine düşerek mücadele edilemeyeceğini belirtti.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye'nin süratle hukuk devleti olmaktan uzaklaştığını ileri sürerek, hukuk devletinin işlediğini hem vatandaşlara hem de kendilerini dışarıdan gözlemleyen yatırımcıya göstermeleri gerektiğini kaydetti.

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, bütçede ekonomik ve sosyal hayatla bağlantılı tüm sorunların bir bütün içinde yer alması gerektiğini vurguladı.

Aksu, ekonominin, 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminden olumsuz etkilenmese de üretimin arttırılamaması, işsizlik ve yoksulluğun kronik hale gelmesi, gelir dağılımı adaletsizliği, borçlanma ile birlikte yozlaşma, sosyal yarılma, kamu yönetiminde kapasite sorunları gibi yönetsel sorunlarla karşı karşıya olduğunu savundu.

Vergilerin yeniden yapılandırılması

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, 15 yılda ciddi bir vergi reformu yapılamadığını, vergiyi yeniden yapılandırmanın ekonomide alışkanlık haline geldiğini belirtti.

Öztrak, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın yeniden yapılandırmalarla övündüğünü belirterek, bunda övünecek ne olduğunu sordu. Bakan Ağbal ise "Ne yapayım üzüleyim mi? Başvurmayın, bu kanundan yararlanmayın mı diyeyim?" karşılığını verdi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın tutuklandığını, yerine kayyum atandığını anımsatarak, "Hadi bunlar suçlu. Peki bu kayyumun suçu ne? Bu adam ne yapacak?" dedi.

AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşcı, Türkiye'nin tarihi günlerden geçtiğini, makro ekonomik istikrarını ve sağlam temellerini korumayı başaran bir ülke olduğunu belirtti. Taşcı, tüm olumsuzluklara rağmen yılın ilk yarısında yüzde 3,9 büyüme görüldüğünü, 2018 ve 2019'da büyüme hedefinin yüzde 5 olduğunu anımsattı. Taşcı, mali disiplin politikasının devam etmesi gerektiğine işaret etti.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, iktidarın faizi düşürmek gibi bir tasasının olmadığını öne sürerek, "Faizi düşürmeyi dert eden bir hükümet, bütçe açığını büyüten değil küçülten programla ülkenin önüne çıkardı." görüşünü savundu.

İktidarın, Türkiye iktisat tarihinin tozlu sayfalarında, "en yüksek işsizlik oranına ulaşmış iktidarı" olarak yer alacağını iddia eden Çam, Türkiye'nin işsizlik liginde başa güreşmeye devam ettiğini söyledi.

Çam, Türkiye'nin, 15 Temmuz gecesi felaketin eşiğinden döndüğünü, felaketin bıraktığı enkazın büyük olduğunu ifade etti. Ülke ağır krizden geçerken, "Geçmişte şunu yaptın, şöyle yaptığın için bu oldu" demenin kimseye yararının olmadığını dile getiren Çam, birliğe, bütünlüğe, ortak akla ihtiyaç duyulduğunu, ortak akılla ülkenin düzlüğe çıkacağını vurguladı.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, büyümenin istihdam yaratmadığını, teşvik sisteminin gözden geçirilmesi, üretime yönelik yeni hamleler yapılması gerektiğini dile getirdi.

Kaynak: AA / Politika

Süreyya Sadi Bilgiç Mehmet Bekaroğlu Musa Çam Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title