Haberler

2016 Dünya Limit Aşım Günü 8 Ağustos oldu

Gezegenimizin bize ayırdığı bir yıllık doğal kaynak kapasitesini 8 Ağustos itibarıyla tükettik.

Dünya Limit Aşım Günü bu yıl beş gün daha öne çekildi ve 8 Ağustos 2016'ya geldi. İnsanların, dünyamızın doğal dengesini bozmadan bir yıl içinde üretebileceği kaynakları tükettiği günü gösteren Limit Aşım Günü bir önceki yıl 13 Ağustos'u işaret ediyordu. Bunun nedeni bir yıl öncesine göre okyanusların ve ormanların emebileceğinden daha fazla seragazı emisyonu üretmemiz, balık stokları ve ormanları kendilerini yenileyebileceklerinden daha hızlı bir şekilde tüketmemiz.

Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network–GFN) adlı uluslararası araştırma kuruluşunun sağladığı veriler dünyadaki tüketimin karşılanması için artık 1,6 dünyaya gereksinim olduğunu gösteriyor. WWF- Türkiye Doğa Koruma Direktörü Sedat Kalem'in ifadesiyle, "Dünyayı bir elma ağacı kabul edersek, şu anda yaptığımız o ağacın bize verdiği elmaları yemekten öte ağacı kesmeye başlamak". Kalem, limit aşımına en hızlı katkıyı artan karbon emisyonlarının yaptığına dikkat çekerek, Paris Anlaşması'nın işaret ettiği yolda ilerleyip, karbon ayak izimizi 2050'de sıfıra yakın bir seviyeye getirmemiz gerektiğini hatırlatıyor.

Küresel Ayak İzi Ağı Başkanı Dr. Mathis Wackernagel, tüm bu olumsuz tabloya rağmen, günümüzün teknolojik olanaklarının ve bu olanakların olası kayıplar karşısında sağladığı finansal getirilerin bizim için iyi haber sayılabileceğini düşünüyor. Wackernagel, "Bu fırsat yenilenebilir enerji gibi gelişen sektörleri canlandırırken, iklim değişikliğiyle birlikte anılan yetersiz altyapıyla ilgili risk ve maliyetleri de azaltacak. Hâlâ ihtiyaç duyduğumuz tek kaynak ise politik irade" diyor.

Dünya nüfusunun ve tüketimin artması, seragazı emisyonlarındaki artışın da etkisiyle, 2000 yılında Eylül ayına denk düşen Dünya Limit Aşım Günü'nü bu yıl 8 Ağustos'a çekti. Tek tesellimiz son beş yılda Dünya Limit Aşım Günü'nü daha erken bir tarihe alan hızın yavaşlamış olması ve birçok ülkenin bu konuda olumlu adımlar atmaya başlaması. 2016'ın ilk üç ayında elektrik üretiminin yüzde 97'sini yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayan Kosta Rika ve birkaç gün boyunca tüm elektrik ihtiyacını yine yenilenebilir enerjiden sağlayan Portekiz bunlardan bazıları. 2030 yılına kadar ülkedeki et tüketimini yüzde 50 oranında azaltma kararı alan Çin hükümetinin bu sayede karbondioksit emisyonlarını 1 milyar ton azaltmayı hedeflemesini de bu olumlu adımlar arasında sayabiliriz.

WWF-Türkiye, şirketlere üretim süreçlerini en verimli şekilde gerçekleştirmeleri, bireylere ise günlük hayatlarında daha iyi seçimler yapmaları için çağrıda bulunuyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir? Lila Kağıt halka arz oldu mu? Lila Kağıt katılım endeksine uygun mu? HALKA ARZ TAKVİMİ 26 Nisan hangi burç? 26 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 26 Nisan tarihi hangi burç olur? ÇÖL TOZU SON DAKİKA! Çöl tozu nedir? Çöl tozundan nasıl korunulur, zararları ne? Brighton - Manchester City maçı ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda? Brighton- Manchester City maçı kaç kaç bitti? #9917
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title