Haberler

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

İçişleri Bakanı Ala: (2) "Hükümet olarak, temel insan hakları ve özgürlüklerinin korunmasına büyük önem verdik.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, hükümet olarak, temel insan hakları ve özgürlüklerinin korunmasına büyük önem verdiklerini belirterek, "Bu kapsamda, son 12 yılda devrim niteliğinde yasal düzenlemeleri hayata geçirdik. Suç ve suçluyla mücadelede insan hakları ihlallerine konu olan uygulamaların üzerine şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da büyük bir kararlılıkla gidilecektir" dedi.

Ala, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2015 yılı bütçesini sunuş konuşmasında, İçişleri Bakanlığının, ülkenin her köşesinde güvenlik ve huzurun sağlanması, vatandaşların temel hak ve hürriyetlerini özgürce ve rahat bir ortamda kullanabilmelerinin teminat altına alınması gibi devletin varlık sebebi olan önemli görevleri yerine getirdiğini bildirdi.

Hizmet kalitesinin arttırılması amacıyla, bakanlık personeline yönelik eğitime ağırlık verdiklerini dile getiren Ala, merkez teşkilatı ile valilik ve kaymakamlıklarda görevli 35 bin 565 personele hizmet içi eğitim verildiğini belirtti.

Emniyet Genel Müdürlüğünde 270 bin 782, Jandarma Genel Komutanlığında 195 bin 451 ve Sahil Güvenlik Komutanlığında da 5 bin 725 personel görev yaptığını aktaran Ala, nüfusun yüzde 86'sının polis, yüzde 14'ünün ise jandarma sorukluluk bölgesinde bulunduğunu kaydetti.

Bakanlığı döneminde, güvenlik hizmeti kalitesinin arttırılmasına yönelik önemli çalışmalar yapıldığını aktaran Ala, şunları söyledi:

"Suçla mücadelede,  öncelikle önleyici tedbirlere ağırlık verildi. Çünkü, suçun işlenmeden önlenmesinin toplumsal ve ekonomik maliyeti, suçun işledikten sonra soruşturulmasından çok daha azdır. Bu amaçla, yakın gelecekte özellikle büyük şehirlerde, 24 saat esasına göre havadan devriye, keşif ve gözetleme faaliyetleri yaygınlaştırılacak.

Suçların soruşturulmasına ilişkin teknik ve idari kapasite geliştirildi, güvenlik teşkilatlarımız bünyesinde, her türlü teknolojik imkana ve uluslararası akrediteye sahip modern kriminal laboratuvarlar kuruldu.

Suçla mücadelede önemli katkı sağlayan ve MOBESE olarak da bilinen Kent Güvenlik ve Yönetim Sistemi'nden (KGYS) azami oranda yararlanıldı. 81 ilimizin tamamında ve büyük ilçelerimizde bu altyapı kuruldu.

Organize suç örgütlerine yönelik planlı operasyonlarla, bu örgütlerin birçoğu etkisiz hale getirildi ve bu sayede vatandaşımızın devlete olan güveni pekiştirildi.

'Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun' gereğince, kadınların daha etkin korunmasına yönelik olarak, hakim tarafından verilen 'kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerin değiştirilmesi' tedbir kararları da Bakanlığımızca büyük bir hassasiyetle yerine getirilmektedir."

-Toplum Destekli Polislik

Bakanlık olarak suçla mücadelede önceliğin suçu işlenmeden önleyecek mekanizmaları geliştirmek olduğunu aktaran Ala, "Suçla mücadeleyi etkin kılmanın, güvenli ve huzurlu bir ortam sağlamanın yolu, güvenlik hizmetlerine toplumun katılımı ve desteğinden geçmektedir. Bu amaçla başlatılan ve bugüne kadar başarılı sonuçlar alınan Toplum Destekli Polislik Projesi 81 ilimizde uygulanmaktadır. Proje kapsamında, her mahalleden sorumlu en az bir polis memuru görevlendirilmiş, vatandaşların sorunlarını e-posta yoluyla sorumlu polis memuruna ulaştırabilmesi imkanı sağlanmıştır" dedi.

Kamu güvenliğinin tamamlayıcı bir unsuru olarak kabul edilen özel güvenlik hizmetlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla da çalışmalar yaptıklarını ifade eden Ala, 787 bin 472 kişiye özel güvenlik kimlik kartı verildiğini, bunlardan 264 bin 730'unun özel güvenlik sektöründe istihdam edildiğini bildirdi.

-Üniversite mezunu polisler

Güvenlik personelinin niteliğinin arttırılmasına büyük önem verdiklerini söyleyen Efkan Ala, "AK Parti iktidarı olarak ilk kez üniversite mezunu gençlerimize polis olmanın yolunu açtık. 2002 yılında yüzde 21 olan yüksekokul ve fakülte mezunu polis oranını, bugün itibarıyla yüzde 90'a ulaştırdık" dedi.

Emniyet personelinin hizmet içi eğitimine de önem verdiklerini aktaran Ala, 2013 yılında 260 bin 183, bu yıl ekim itibarıyla 116 bin 262 emniyet personeli hizmet içi eğitime tabi tutulduğunu bildirdi.

Jandarma Genel Komutanlığı personelinin uzmanlaştırılması çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Ala, "Bugün itibarıyla Jandarma Genel Komutanlığı personelinin yüzde 35'i profesyonel görevlilerden oluşmaktadır. 2015 ve sonrasında uzman personel alımına devam edilerek profesyonelleşme oranı yükseltilecektir" diye konuştu.

Ala, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Jandarma Teşkilatımız, uluslararası alanda diğer ülkelerin jandarma teşkilatlarıyla işbirliği faaliyetlerine de önem veriyor. Avrupa ve Akdeniz Jandarmalar ve Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri Birliğinin asli üyesi olan Jandarma Genel Komutanlığımız, bu teşkilat içindeki çalışmalarını etkin bir şekilde sürdürüyor.

Jandarma Genel Komutanlığının 21 ülke ile ikili askeri ilişkileri bulunuyor. Bu kapsamda, 2014-2015 eğitim ve öğretim döneminde 7 ülkeden 90 misafir askeri personelin Jandarma Genel Komutanlığı eğitim kurumlarında öğrenim görmesi planlandı.

Yurt dışı geçici görevler kapsamında; Bosna Hersek, Kosova, Azerbaycan ve Afganistan'da halen 181 Jandarma personeli görev yapıyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığında; 2013-2014 yıllarında 12 personel yurt dışında, 2 bin 52 personel de yurt içinde çeşitli kurslardan geçirildi.

Sahil Güvenlik Komutanlığınca, ikili askeri anlaşmalar kapsamında; 2013 yılında 8 ülkeden 44, 2014 yılında 5 ülkeden 30 personele Sahil Güvenlik Eğitim Öğretim Komutanlığında eğitim verildi."

-İnsan Hakları

Hükümet olarak, temel insan hakları ve özgürlüklerinin korunmasına büyük önem verdiklerini aktaran Bakan Ala, "Bu kapsamda, son 12 yılda devrim niteliğinde yasal düzenlemeleri hayata geçirdik. Suç ve suçluyla mücadelede insan hakları ihlallerine konu olan uygulamaların üzerine şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da büyük bir kararlılıkla gidilecektir" dedi.

İnsan hakları ihlali iddialarına konu olan görevliler hakkında gerekli adli ve idari işlemlerin hiçbir müsamahaya yer vermeyecek şekilde yürütüldüğünü belirten Ala, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede, Bakanlığım bünyesindeki Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığına bağlı İnsan Hakları İhlalleri İnceleme Bürosuna intikal eden insan hakkı ihlali iddiaları, bu konuda kurs görmüş Mülkiye Müfettişleri marifetiyle inceleniyor.

Ayrıca, temel hak ve özgürlüklerin korunması kapsamında, Emniyet Genel Müdürlüğü Nezarethane Talimatnamesi hazırlandı ve Emniyet Genel Müdürlüğünce 24 Haziran 2014 tarihinde onaylanarak yürürlüğe konuldu.

Bakanlığımız tarafından hazırlanan, güvenlik personeli ile ilgili şikayetlerin daha etkili soruşturulması ve izlenmesi için Genel Kolluk Gözetim Komisyonu kurulmasına ilişkin Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurul gündemine getirildi.

Jandarma personeli de insan hakları konusunda eğitimden geçirildi. Jandarma Genel Komutanlığı Nezarethane Konsepti hazırlandı, jandarma iç güvenlik birliklerinde bulunan mevcut bin 992 nezarethanenin standartlara uygun hale getirilmesi için başlatılan çalışmalar yüksek oranda tamamlandı."

-Güvenlik birimlerinin bina, araç, gereç durumu

Güvenlik hizmetlerinin daha etkin bir şekilde sunulması amacıyla, iç güvenlik birimlerinin her türlü ihtiyacının zamanında karşılanmasına özel önem verdiklerini vurgulayan Ala, "Geçmiş dönemde polisimiz, devriye gezecek taşıt, taşıtına koyacak yakıt bulmakta zorlanıyordu. Bugün ise polisimiz, en modern taşıtlara sahiptir" dedi.

Ala, AK Parti hükümetleri döneminde emniyet teşkilatına 30 bin 700'ü standart, bin 271'i zırhlı tolam 31 bin 971 taşıt kazandırıldığını, bu yıl ekim ayı itibarıyla Emniyet Genel Müdürlüğü'ne genel bütçe aracılığıyla bin 933 taşıt alınmasının planlandığını bildirdi.

Efkan Ala, şöyle devam etti:

"Emniyet Genel Müdürlüğüne, suç ve suçlularla mücadelede daha aktif rol alabilmesi amacıyla, çok maksatlı keşif ve gözetleme uçağı alım projesi kapsamında 2 personel ve malzeme nakil uçağı alındı. Suçla daha etkin mücadele amacıyla, Emniyet Genel Müdürlüğünün ihtiyaçları doğrultusunda, 19 Mini İnsansız Hava Aracı, 3 Midi İnsansız Hava Aracı alındı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile müşterek yürütülen Orta Tip Helikopter Alım Projesi kapsamında, 15 adet Bell 429 Helikopterin kabul işlemleri tamamlandı. Skorsky S-70i Helikopter Alım Projesi kapsamında tedarik edilen 4 helikopterlerin kabul işlemleri de kasım ayı itibarıyla yapıldı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile yürütülen 20 Adet Çift Motorlu Genel Maksatlı Helikopter Alım Projesi kapsamında çalışmalar devam ediyor.

Jandarma Genel Komutanlığında; terörle mücadele harekatında birliklerin etkinliğini artırmak, bölücü terör örgütü tarafından askeri araçlara yönelik mayın ve tuzaklama eylemlerine karşı alınan tedbirleri geliştirmek maksadıyla, 2013 yılında tedarik edilen 131 yeni nesil zırhlı araç, hizmete alındı. 217 hafif zırhlı Cobra aracının tedarik işlemleri devam ediyor. Bunlardan 72'sinin 2014 Aralık ayına kadar teslim alınması planlanıyor. 145'i de 2015-2016 yıllarında tedarik edilecek.

Mayına Karşı Korumalı Taktik Tekerlekli Araç (Kirpi) Projesi kapsamında; 2014 yılında tedarik edilen 55 aracın tamamı teslim alınarak kullanılmaya başlandı. Böylece, jandarma hizmetlerinde kullanılan Kirpi sayısı 80'e ulaştı.

19 TOMA aracından tedarik işlemleri tamamlanan 4'ü jandarmanın kullanımına sunuldu, 15'inin ise 2014 Aralık ayında teslim alınması planlanıyor.

Jandarmanın güvenlik hizmetleri kapsamında ihtiyaç duyduğu havacılık desteğinin arttırılması ve doğal afetlerde verilecek görevler ile arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılmak üzere; 30 genel maksat helikopteri alımına yönelik ilgili firma ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında sözleşme imzalandı. Projenin 2025'te tamamlanması planlanıyor.

Jandarma hizmetlerinin daha güvenli ve rahat bir ortamda yürütülmesi amacıyla, 2013'te 58 karakol, hizmet binası, depo ve harekat alarm iskan tesisi tamamlanarak hizmete açıldı. Bu inşaatlardan 26'sı TOKİ tarafından yapıldı.

Muhtelif tiplerde 445 tesisin inşaatı devam ediyor. Bu inşaatlardan 350'si TOKİ Başkanlığınca yaptırılıyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığınca; denizlerimizde can ve mal emniyetinin sağlanması amacıyla, bin 700 tonluk Açık Deniz Arama Kurtarma Gemisi Projesi kapsamında, bu yıl 1 gemi teslim alındı. Geçen yıl teslim alınan 3 Arama Kurtarma Gemisi ile 4 adet geminin hizmete girmesi sağlandı. 6 arama kurtarma maksatlı helikopter tedariki ve deniz yetki alanlarımızın gözetlenmesi için ihtiyaç duyulan 12 adet İnsansız Hava Aracı teminine yönelik projelere devam ediliyor."

-Teknoloji kullanımı

Güvenlik birimlerinin yeni teknolojilerden yararlanmasına çalıştıklarını söyleyen Bakan Ala, "Suç işlenmesinin önlenmesi ve işlenen suçların faillerinin yakalanması konusunda büyük yararını gördüğümüz MOBESE sistemini ülkemizin her yanında yaygınlaştırdık. 2005'ten bu yana MOBESE sistem kurulumları için genel bütçeden 370 milyon 540 bin 188 lira harcandı" dedi. Ala, 208 ilçede sistemin kurulduğunu, 140 ilçede ise çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Kısa adı "JEMUS" olan "Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi Projesi"nin 2002'de kullanılmaya başlandığını aktaran Bakan Ala, "JEMUS dünya standartlarına uygun olarak geliştirilmiş bir kamu güvenliği haberleşme sistemidir. JEMUS sisteminin kullanımıyla, jandarma birimleri arasında hızlı koordinasyon ve yönetim imkanı sayesinde, emniyet ve asayiş hizmetlerinin süratli bir şekilde yürütülmesi sağlanırken aynı zamanda jandarmanın askeri görevleri için ihtiyaç duyulan harekat planları da oluşturulabilmektedir" diye konuştu. Ala, JEMUS sisteminin sağladığı altyapı kullanılarak Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından da Sahil Güvenlik Emniyetli Muhabere Sistemi Projesi'nin (SAHMUS) başlatıldığını ve ortak altyapı yatırımı sayesinde önemli miktarda tasarruf sağlandığını bildirdi.

Bakan Ala, "Sahil Güvenlik Komutanlığımız tarafından yürütülen diğer bir önemli proje de denizlerimizin MOBESE'si olacak Sahil Gözetleme Radar Sistemi Projesidir. Bu projeyle, Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün sahillerinde, iç sularımız olan Marmara Denizi, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında, liman ve körfezlerde, karasularında deniz güvenliğinin sürekli ve etkin bir şekilde tesisi sağlanacak" diye konuştu.

-Suçla mücadele

"Suçların hızlı bir şekilde aydınlatılması amacıyla, modern bilimsel metot ve teknikler kullanılarak, delilden sanığa ulaşılması, üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir husustur" diyen Ala, suç ve sanık arasındaki ilişkinin kurulmasında, özellikle adli makamların kararlarına esas teşkil edecek delillerin incelenmesi bakımından, Kriminal Laboratuvarları ile Olay Yeri İnceleme Birimlerinin teknik çalışmalarının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Bakan Ala, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bağlamda, Otomatik Parmak ve Avuç İzi Teşhis Sistemi ve Olay Yeri İnceleme Malzemelerinin Geliştirilmesi Projesi gibi projelerle, olay yeri inceleme işlemlerinde kalite standartlarını yükseltiyoruz.

AB ile ortak yürütülen Türkiye'nin Adli Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi ve TÜBİTAK ile ortak yürütülen Kovan ve Mermi Çekirdeği Bilgisayarlı Analiz ve Tanıma Sistemi gibi projelerle de kriminal incelemelerde kalite standartları artıyor ve inceleme süreleri kısalıyor.

Bu durum, soruşturma, kovuşturma süreçlerini olumlu etkiliyor ve özellikle  tutukluluk sürelerinin kısalmasını sağlıyor. Halen Emniyet Genel Müdürlüğüne ait 11, Jandarma Genel Komutanlığına ait 4 Kriminal Laboratuvarı faaliyet gösteriyor.

-Asayiş suçlarıyla mücadele

Vatandaşların korku ve endişeden uzak, huzur ve güven içinde bir yaşam sürmesini sağlamanın İçişleri Bakanlığı olarak en temel görevleri olduğunu aktaran Efkan Ala, suçla mücadele için tüm illerde oluşturulan Güven Timleri ve Yıldırım Ekiplerinin çalışmaları ile önemli başarılar elde edildiğini, yılın 9 ayında 155 planlı operasyonda, 757 kişinin yakalandığını söyledi.

Ala, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un yürürlüğe girdiği 14 Nisan 2011'den itibaren 7 bin 607 kişi hakkında yasal işlem yapıldığını, 2 bin 733 kişiye de seyirden men cezası verildiğini bildirdi.

-Uyuşturucuyla mücadele

AK Parti hükümetlerinin suç örgütleriyle mücadelede önemli adımlar attığını belirten Ala, "Organize suçlarla mücadeleyi sistematik ve etkin kılmak için ilgili birimlerin katılımıyla hazırlanan 2013-2015 Organize Suçlarla Mücadele Eylem Planı onaylanarak yürürlüğe girmiştir" dedi.

Bakanlığının, geleceğin teminatı olan gençlerin ve çocukların uyuşturucu maddelerden uzak tutulması amacıyla,  uyuşturucu kaçakçılığı ile mücadeleye özel bir önem verdiklerini belirten Ala, şöyle devam etti:

"Yasal düzenlemeler, eğitim programları, ihtisaslaşma, ilgili kurumlar ve diğer ülkelerin ilgili kuruluşlarıyla yapılan ileri düzeyde işbirliği neticesinde, Türkiye'de güvenlik birimlerinin uyuşturucu ile mücadeledeki etkinliği artıyor.

Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik Teşkilatlarımız, özellikle uyuşturucu kaçakçılığı konusunda faaliyet gösteren suç şebekelerine karşı son yıllarda büyük başarılar elde etti. Birleşmiş Milletler'in son iki yıldır yayınlamış olduğu Dünya Uyuşturucu Raporunda Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadelesinden övgü ile bahsediliyor.

2011 yılı Dünya Uyuşturucu Raporunda; Avrupa genelinde gerçekleştirilen eroin yakalamalarının dünya geneli yakalamaların yüzde 38'ini teşkil ettiği ve Türkiye'nin eroin yakalamalarında ilk sıralarda yer aldığı ifade edildi.

2012 Raporunda ise; 2010 yılında Türkiye'nin 13 ton ile küresel eroin yakalamalarının yüzde 16'sını tek başına gerçekleştirdiği belirtildi.

Güvenlik birimlerimiz, büyük uyuşturucu yakalamalarının yanında torbacı diye tabir edilen sokak satıcılarına yönelik 2013 ve 2014 yıllarında ülke genelinde başarılı operasyonlar yapmıştır. Bu alandaki çalışmalar artarak kararlılıkla devam ettirilmektedir.

Ayrıca, başta gençlerimiz olmak üzere, vatandaşlarımızı uyuşturucudan korumak amacıyla uyuşturucunun sokakta bulunabilirliğini ve satışını engellemeye yönelik çalışmalar kapsamında, Emniyet Genel Müdürlüğünce NARKOTİM Projesi hazırlanarak uygulamaya konuldu.

Projenin, pilot iller uygulaması sonucuna göre geliştirilecek ilave tedbirlerle birlikte 2015 yılı içinde ülke geneline yaygınlaştırılması hedefleniyor."

-Mali suçlarla mücadele

Ala, yolsuzluk suçları, vergi kaçakçılığı, parada sahtecilik, belgede sahtecilik, tefecilik suçları ve nitelikli dolandırıcılık suçlarıyla mücadele kapsamında; 9 ayda gerçekleştirilen 8 bin 65 operasyonda 20 bin 786 kişinin yakalandığını söyledi.

Örgütlü suçlarla daha etkili suç mücadelesi yapılması amacıyla, Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığına bağlı Suç Gelirleriyle Mücadele Şube Müdürlüğü kurulduğunu aktaran Ala, kolluk güçlerinin, kişisel hakları doğrudan tehdit eden, vergi kaybına sebep olan, haksız kazanç elde eden suç örgütleri ile etkin mücadele ettiğini bildirdi. Bakan Ala, Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesince bu yıl fikri mülkiyet suçları kapsamında 3 bin 571 operasyonda 3 bin 932 kişiye işlem yapıldığını ve piyasa değeri 228milyon 548 bin lira olan 7 milyon 105 bin 405 korsan veya taklit ürün ele geçirildiğini belirtti.

Ala, kaçakçılık suçlarıyla mücadele kapsamında, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Kaçakçılıkla Mücadele Alanında İşbirliği Protokolü imzalandığını söyledi. Bakan Ala, 9 ayda polis bölgesinde ele geçirilen 71 milyon paket kaçak sigarının piyasa değerinin yaklaşık 425 milyon lira olduğunu söyledi.

Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadeleye ilişkin rakamları da paylaşan Ala, polis bölgesinde piyasa değeri 58 milyon lira olan 13 milyon litre kaçak akaryakıt ele geçirildiğini, jandarma bölgesinde ise 869 olayda 981 zanlı hakkında işlem yapılarak 8 milyon 118 bin litre kaçak akaryakıt bulunduğunu bildirdi. Ala, Sahil Güvenlik Komutanlığının da bin 913 denetim sonucunda 260 olayda 387 bin 135 litre kaçak akaryakıt ele geçirildiğini söyledi.

Ülkenin kültürel mirasının korunmasına yönelik Kültür ve Tabiat Varlıkları Kaçakçılığı suç örgütlerine karşı yürütülen çalışmaların da başarılı bir şekilde devam ettiğini belirten Ala, polis bölgesinde 9 ayda meydana gelen 286 olayda 26 bin 849 tarihi eser ele geçirildiğini aktardı.

-Göçmen kaçakçılığı

Son yıllarda önemi gittikçe artan göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti suçları ile mücadelede, uluslararası alanda faaliyet gösteren suç organizasyonlarının irtibatlarının ortaya çıkarılması amacıyla, uluslararası işbirliği çalışmalarına ağırlık verildiğini ifade eden Ala, bu yılın dokuz ayında, göçmen kaçakçılığına yönelik gerçekleştirilen 236 operasyonda 502 organizatör ile birlikte 2 bin 711 göçmen hakkında işlem yapıldığını, insan ticareti suç örgütlerine yönelik 26 operasyonda 86 tacir hakkında işlem yapılarak 41 mağdurun kurtarıldığını söyledi.

Jandarmanın da 4 bin 529 yasadışı göç ve 11 insan ticareti olayında 43 bin 88 yasadışı göçmen, 385 organizatör ve 33 insan tacirini yakaladığını bildiren Ala, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından dokuz ayda 424 olayda 10 bin 637 düzensiz göçmen yakalandığını, 10 bin 602 göçmenin denizden sağ olarak kurtarıldığını ve 63 organizatören yakalandığını belirtti.

- TBMM

Kaynak: AA / Politika

Emniyet Genel Müdürlüğü Efkan Ala Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title