Haberler

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Komisyon Başkanı Berber: "Sosyal yardımların dengesi, kişiyi çalışmadan uzaklaştıracak noktaya gelmemeli" CHP'li Öztrak: "Bu hükümetin miladı, kullanım süresi dolmuştur, reformları yapacak takati kalmamıştır"

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, sosyal yardımların dengesinin, kişiyi çalışmadan uzaklaştıracak noktaya gelmemesi gerektiğini söyledi.

Berber, 2015 bütçesi geneli üzerinde görüşlerini ifade ederken, Avrupa'da Türkiye dışında Maastricht kriterlerini tutturan ülke olmadığını belirtti. Berber, "Akdeniz ülkeleri krizi yönetemedi. Yunanistan da son 3-4 yılda hükümet yok. Orada Türkçe öğrenmek için sıraya giriyorlar. THY'de çalışan Yunanlı pilot sayısı 100'ü geçti. Türkiye, Çin'den sonra en yüksek büyümeyi gerçekleştirdiyse bunu aldığı önlemlerle yaptı. Türkiye en şeffaf bütçeye sahip. Geçmişte ranta, faize giden paralar daha adil dağıtılıyor" dedi.

İş kazaları konusunda zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu savunan Berber, çalışma hayatıyla ilgili çıkarılan yasalar ve yönetmelikler konusunda "Yasa ve yönetmelik çıkarmakla bu işler düzelmiş olsaydı... Bu bir zihniyet. Soma'daki madene girdik, bandın üzerine bindiğimde uyarıda bulundum, parmaklarımız gidecekti. Bantta tutunacak yer yoktu. Buyurun iş kazası. İşletmede çalışanlar, işletme körlüğü nedeniyle her şeyi göremez, tarafsız gözün gidip görmesi lazım. Sadece bakanlık denetmenleri değil, sigorta sistemiyle dışarıdan bir gözle de denetlenmesi gerekir. Torba kanun ile bazı madenler kapanmaya başladı. Ben de kapanmasından yanayım. Ekonomik değilse, çalışmasın" diye konuştu.

Bütçeyle ilgili olarak  personel harcamalarındaki yüksekliği frenlemeleri gerektiğini ifade eden Berber, sosyal yardımların dengesi çalışmadan uzaklaştıracak noktaya gelmemesi gerektiğini söyledi. Berber, "Yüzde 5 büyüme, yüzde 5 cari açık, yüzde 5 enflasyonu gerçekleştirirsek bizim için en ideal ortam olur. Türkiye'nin gelecekte bunu yakalaması yapısal reformlara, teşviklere bağlı" görüşünü kaydetti.

-"İllüzyon yapmada üstünüze yok"

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, "kayrılan yandaş sendikanın devlet memurlarını hükümete teslim ettiğini ve enflasyon karşısında korumasız hale getirdiğini" savundu. Vergideki adaletsizliğin, Türkiye'de çalışanları rahatsız ettiğini belirten Çetin, "İllüzyon yapmada üstünüze yok. Karayı ak, akı kara kabul ettirmede üstünüze yok" dedi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak,  2007'den beri Türk ekonomisinin hükümetin elinde yavaş yavaş eridiğini belirterek, büyüme hızının giderek yavaşladığını ve yüzde 3'e çekilmiş durumda olduğunu ifade etti. Türkiye'nin rekabet gücünün yavaşladığını savunan Öztrak, "Türkiye'de ne ailelerin ne şirketlerin karı artıyor. Planı bir yana bırakmak ve eyleme bakmak lazım ama hükümette bu takat kalmadı" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "Biz iktidar olmak zorundayız. Biz gidersek Türkiye'de her şey kötüleşir" dediğini kaydeden Öztrak, Türkiye Cumhuriyeti'nde savaş hariç hiçbir dönemde memura maaş ödememezlik yapılmadığını, 2001 krizinde Hazine Müsteşarı iken yine gününde maaş ödediklerini söyledi.

Öztrak, "Bu hükümetin miladı, kullanım süresi dolmuştur, reformları yapacak takati kalmamıştır. Hükümetin bundan sonra reformları gerçekleştirecek gücü kalmamıştır. İlk defa bu kadar uzun süreli düşük büyümeyle seçime gidiyorsunuz. Ekonomiyi artık büyütemiyorsunuz, yüzde 3'e takılıp kaldınız. Gerekli önlemleri alamıyorsunuz, güven veremiyorsunuz. Bize benzeyen ekonomiler en az iki puan daha iyi durumda" diye konuştu.

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, örtülü ödenek harcamalarında artış olduğunu belirterek, istisnai harcamanın bu kadar büyüklüğe ulaşılmasının düşündürücü olduğunu söyledi. Serindağ, RTÜK üyesi Ali Öztunç'un Ankara'daki makamında saldırıya uğramasının herkesi düşündürmesi gerektiğini belirterek, "Şu anda ülkemiz huzurlu değil. Ülkede böyle iklim yaratırsanız sonucu da böyle olur" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, ülkede son zamanlarda çok sayıda iş cinayeti yaşandığını savunarak, "İş cinayetleri nedense AKP'ye yakın işverenlerin iş yerlerinde oluyor. Meclis'e hesap vermeyen Hükümet'in meşruiyeti tartışılır. İktidar, uzun süreden beri Sayıştay'ı kadük etmek için çalışıyor. Ama gerçeğin ömrü sonsuzdur. Gerçek nasıl olsa bir gün ortaya çıkacak. Ülke sonsuza kadar orman kanunlarıyla yönetilemez. 17-25 Aralık'ta olduğu gibi nasıl olsa bir gün ayaklarınıza dolaşacak. Türkiye'de siyasal istikrar giderek yok oluyor. AKP'nin, yargı, sivil toplum ve önüne gelen herkesle kavga etmesi, kendisi dışında herkesi vatan haini ilan etmesi, ciddi siyasi istikrarsızlık oluşturuyor" diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, özelleştirme sonrası değerleme raporlarının açıklanmadığını belirterek, "Liberal ahlakla özelleştirme yapacaksa genel ahlaka da uymak zorunda. Soma'da maden devletin elindeyken bir işçi ölmüyordu, özel sektörün elindeyken öldüler. Sosyal yardımlar neoliberal modellerde hak kavramından çıkıp sadaka haline dönüşüyor" dedi. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Recai Berber Faik Öztrak Ak Parti Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title