Haberler

2014 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda

CHP'li Oyan: "İktidarın din merkezli otokratik düzen inşasına girişmesinin ayan beyan ortaya çıkması AB yolunda bir engeldir" CHP'li Küçük: "İktidar güdümlü sanat yaratılmak isteniyor.

CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, iktidarın din merkezli otokratik düzen inşasına giriştiğini, bunun da AB yolunda bir engel teşkil ettiğini ileri sürdü.

TBMM Genel Kurulu'nda, Avrupa Birliği Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile bağlı kurumların bütçelerinin görüşmeleri devam ediyor.

Bütçeler üzerine söz alan CHP'li Oyan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti iktidarının giderek otokrasiye yöneldiğini, bu durumun batının göz yumma sınırını bile aştığını iddia etti. Oyan, "Gezi olayları bardağı taşıran son damla oldu. Maskeler düşüyor. Polis ve yargının nasıl baskılama aracı olarak kullanıldığını herkes görüyor. İktidarın din merkezli otokratik düzen inşasına girişmesinin ayen beyan ortaya çıkması AB yolunda bir engeldir. AKP'nin kendisi şu an AB yolunda bir engeldir" diye konuştu.

CHP Muğla Milletvekili Tolga Çandar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Muğla'ya ziyaretinden önce 4 gün boyunca, kentte adeta sıkıyönetim yaşatıldığını ileri sürdü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bütçesine değinen Çandar, opera ve baleye devlet desteğinin gerekli olduğuna işaret etti. Opera ve bale sanatçılarının bir doktor kadar ağır eğitim aldığını anlatan Çandar, bu tür sanatların gişe kaygısıyla yaşatılamayacağını söyledi.

CHP Antalya Milletvekili Yıldıray Sapan, turizm sektörünün içine düştüğü çıkmazın nedeninin iktidar ilgisizliğinden kaynaklandığını ileri sürdü. Sektörde sağlıksız bir gelişmenin söz konusu olduğunu belirten Sapan, halen otel yatırımlarının aynı bölgelerde yoğunlaştığını ifade etti.

Otellerde uygulanan her şey dahil sistemle ilgili yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Sapan, "Her şey dahil sistemi şehir merkezine uzak tesislerde uygulanmalı. Bu sistem kent merkezlerine yakın bölgelerdeki otellerde uygulanmamalı. Her şey dahil sistemi yüzünden esnaf yok olacak" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sedef Küçük, devlet tiyatrolarının özelleştirilmesi fikrinin trajik bir durum olduğunu, kültür kurumlarının iş yeri olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi.

İktidar güdümlü sanat yaratılmak istendiğini, bunun ülke kültürüne yapılabilecek en büyük kötülük olduğunu savunan Küçük, ""İktidara karşı çıktı diye sanatçıları cezalandırırsanız, yalnızca o sanat dünyasına zarar vermezsiniz, geleceğe de kötü miras bırakırsınız" diye konuştu.

CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, Sayıştay'ın Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile ilgili hazırladığı 250 sayfalık raporun "uygulanan sansürden" sonra 19 sayfaya kadar düştüğünü savundu. Bakanlıkla ilgili hazırlanan asıl raporu bulduklarını belirten Kurt, "Eğer bu rapor Meclis'e gelseydi, gümrük kapılarının modernizasyonu amacıyla yap-işlet-devret sisteminin hukuka aykırı tarafını görecektik" dedi.

Bütçeler üzerine söz alan CHP milletvekilleri, Sayıştay raporlarının Meclis'e tam olarak gönderilmediğini savunarak, bu durumu kınadıklarını belirtti.

Bütçeler üzerindeki görüşme devam ediyor. - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Recep Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği Sedef Küçük Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title