Haberler

2014 Nobel Barış Ödülü Sahiplerini Buldu

Güncelleme:

2014 yılı Nobel Barış Ödülünün sahibi Pakistanlı çocuk Aktivist Malala Yusufzay ve Hindistanlı çocuk hakları savunucusu Kailash Satyarthi oldu.

2014 yılı Nobel Barış Ödülü'nün sahibi Pakistanlı çocuk aktivist Malala Yusufzay ve Hindistanlı çocuk hakları savunucusu Kailash Satyarthi oldu.

Bu hafta başında tıp alanındaki ödüllerin duyurulmasıyla başlayan Nobel Ödüllerinde son olarak Nobel Barış Ödülü'nü kazanan isimler açıklandı. Norveç Nobel Komitesi Başkanı Thorbjorn Jagland açıklamasında, "Malala, genç yaşına rağmen eğitim için kız çocuklarının haklarını savundu. Gençlerin ve çocukların kendilerini geliştirmeleri adına örnek teşkil etti. Malala, tüm bunları tehlikeli koşullar altında gerçekleştirdi. Kahramanca mücadelesi boyunca Malala, kız çocuklarının eğitim hakkı için lider oldu" dedi.

Jagland ödülü kazanan diğer isim olan Hindistanlı Satyarthi içinse, "Kailash Satyarthi cesaretiyle, Gandhi'nin geleneğini koruyarak çocuklar üzerinden gelir elde edilmesi sorununa odaklandı, barışçıl protesto ve gösterilere öncülük etti. Satyarthi, çocuk hakları konusunda önemli uluslararası sözleşmelerin geliştirilmesine katkı sağladı" dedi. Yusufzay ve Satyarthi'nin 'çocukların bastırılmasıyla mücadele' ettikleri gerekçesiyle bu yılki ödülün sahibi oldukları ifade edildi.

ÖDÜLÜYLE TALİBANA YANIT VERDİ

Nobel Barış Ödülüne layık görülen Malala Yusufzay Pakistan'ın kuzeyinde, Taliban'ın güçlü olduğu Svat Vadisi'nde yaşıyor. Malala Yusufzay, küçük yaşlarda eğitim ve kadın hakları konulardaki mücadelesiyle tanınmıştı. Yusufzay, kız çocuklarının okuması için yürüttüğü kampanyalar sebebiyle ülkesinde önemli bir isim olmuştu. Malala Yusufzay, 2011 yılında da kız çocuklarının eğitimi için verdiği mücadele nedeniyle Pakistan hükümetince verilen "ulusal barış ödülüne" layık görülmüştü.

Malala ilk olarak bölgenin kontrolünü ele geçiren Taliban militanlarıyla yaşadıklarını yazdığı günlüğü BBC'ye vermesiyle gündeme gelmişti. Bu günlükte yazdığı yazılar dünyanın da dikkatini çekince yusufzay, New York Times gazetesinin belgeselinde yer almıştı. Pakistanlı kızların okula gitmesi için sürdürdüğü mücadele nedeniyle Taliban'ın ölüm listesinde yer alan Yusufzay, 9 Ekim 2012 tarihinde okuldan eve dönerken Taliban'ın düzenlediği silahlı saldırıda başından ve boynundan vurulmuştu. Saldırının ardından askeri bir hastanede tedavi edilen Malala bir süre sağlık sorunları yaşamıştı. 15 Ekim'de Birleşik Arap Emirlikleri'ne ait bir özel hava ambulansıyla İngiltere'ye götürülen Malala'yı 12 Ekim'de Pakistan Başbakan Raja Pervez Eşref hastanede ziyaret etmişti.

REKOR SAYIDA ÇOCUK HAKKI SAVUNDU

Hindistan doğumlu Kailash Satyarthi ise 1990'dan günümüze çocuk hakları üzerine yaptığı çalışmalar yapıyor. Bachpan Bachao Andolan adında bir organizasyonun başında bulunan Kailash Satyarthi, bugüne kadar 80 bin çocuğun haklarını savundu. Çocuk istismarına karşı küresel çapta kampanyalar yürüten Kailash Satyarthi, çocukların sosyal haklarının korunması ve toplumdaki yerlerini kazanmaları için de UNESCO bünyesinde çalışmalar yürüttü. Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de yaşayan Satyarthi, 1984'te Almanya'da Uluslararası Barış Ödülü'ne layık görülmüştü. 2007'de İtalyan Senatosu tarafından kendisine takdim edilen madalyayı alan Satyarthi'ye ödül veren ülkeler arasında İspanya ve ABD de yer aldı. - STOCKHOLM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Kailash Satyarthi Malala Yusufzay Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title