Haberler

2012 Kom Faaliyet Raporu Açıklandı

Zafer Fatih Beyaz-Serdar Açıl - Geçen yıl yolsuzluk suçlarına yönelik 859 operasyonda, 8 bin 673 şüpheli hakkında işlem yapıldı.

Zafer Fatih Beyaz- Serdar Açıl - Geçen yıl yolsuzluk suçlarına yönelik 859 operasyonda, 8 bin 673 şüpheli hakkında işlem yapıldı. Bir önceki yıla göre yüzde 7,8 artışın yaşandığı 2012'de, yerel yönetimler, sağlık ve sosyal güvenlik, adli hizmetler, eğitim ve tarım sektörlerindeki yolsuzluklara yönelik operasyonlar ön plana çıktı.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının (KOM) açıkladığı 2012 faaliyet raporunda, yolsuzluk suçlarına yönelik operasyonların suç türleri de incelendi.

Rapora göre, en çok, ihaleye fesat karıştırma ve kamu kurumu dolandırıcılığı suçlarına yönelik operasyon düzenlendi. Bursa 12 operasyonla, ihaleye fesat karıştırma suçuna yönelik en fazla operasyon yapılan il olurken, Adana ve Aydın'da 6'şar, Mersin ve Kocaeli'de 5'er operasyon gerçekleştirildi.

-Sağlık ve sosyal güvenlik alanındaki operasyonlar-

Sağlık ve sosyal güvenlik sektörlerindeki operasyonlar daha çok sahte veya usulsüz reçete yazılarak harcamaların Sosyal Güvenlik Kurumuna fatura edilmesi, muayene olmayan kişilerin kimlik numaralarını kullanarak muayene olmuş gibi gösterilmesi ve bazı sağlık kurumlarının gerçekleştirdiği medikal cihaz-tıbbi malzeme alımı ihalelerine fesat karıştırılması gibi nedenlerle düzenlendi.

Geçen yıl sağlık ve sosyal güvenlik sektörlerinde gerçekleşen planlı operasyonlar, 2011'e göre yüzde 13,4 düştü. 2012'de bu alanlarda 58 operasyon gerçekleştirildi.

-Yerel yönetimler-

Yerel yönetimlerle ilgili 2012'de yapılan operasyonların nedenleri arasında ihaleye fesat karıştırma ve rüşvet suçları ilk sırada yer aldı.

Bir önceki yıla göre yüzde 1,19 artışın yaşandığı yerel yönetimlerdeki operasyonların sayısı 53 oldu. Yerel yönetimlerdeki yolsuzluk suçları arasında çevre düzenleme, temizlik, araç kiralama ve ilaçlama ihalelerine fesat karıştırılmasıyla imar ve ruhsat işlemlerinin gerçekleşmesi için rüşvet alınması yer aldı.

-Adli hizmetler-

Geçen yıl adli hizmetlerin yürütülmesinde karşılaşılan usulsüzlükler 2011'e göre yüzde 54,5 arttı ve 34 operasyon düzenlendi.

Yapılan usulsüzlüklerde adli olayların takibinde haksız menfaat temini, kolluk hizmetlerinin yürütülmesinde rüşvet alınması, bilirkişi incelemelerinde taraflı rapor hazırlanması ve icra ihalelerine fesat karıştırması ön planda yer aldı.

-Tarım sektörü-

Tarım sektöründeki usulsüzlüklere yönelik operasyonlar, geçen yıl 2011'e oranla yüzde 25 arttı. 2012'de, Çiftçi Kayıt Sistemi ve Veteriner Bilgi Sistemi üzerinden hayali veri girişi yapılarak destekleme ödemesi alınması suçları nedeniyle 20 operasyon düzenlendi.

-Sahte para-

Kom Daire Başkanlığı ve il KOM birimlerinin yaptığı 6 bin 353 operasyonda, 7 bin 824 kişi gözaltına alındı. Parada sahtecilik suçlarının operasyon sayısı 2011'e göre yüzde 50 arttı. İstanbul, Adana ve Gaziantep'te sahte para basımı yapılan 4 matbaa tespit edildi. Operasyonlarda sahte 235 bin 27 adet 1000 Suriye poundu, 498 adet 100 ABD doları ile 237 adet 200, bin 51 adet 100 ve 624 adet 50 Türk lirası ele geçirildi. Sahte para basımında kullanılan malzemelere de el konuldu.

Vergi kaçakçılığı suçları ile mücadele kapsamında 2012'de 273 operasyon gerçekleştirildi ve 516 kişi hakkında işlem yapıldı. 261 milyon Türk lirası tutarında sahte fatura ve müstahsil makbuzuna el konuldu.

(Bitti)

Yayıncı: Tolga Özgenç - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Emniyet Genel Müdürlüğü Serdar Açıl Fatih Beyaz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title