Haberler

20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı

KBSB Yönetim Kurulu Başkanı İlhan: "Termik Santrallerde Yerlileştirme Platformu'nu kurduk. Amacımız, gelecek 10 yılda Türkiye'nin yapacağı toplam 30 ile 50 milyar dolar arasındaki termik santral yatırımında şu anda yüzde 10 olan yerlilik oranın 2023 yılında kadar aşamalı olarak yüzde 80'e.

Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği Derneği (KBSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet İlhan, kurdukları Termik Santrallerde Yerlileştirme Platformu"nun, Türkiye'nin termik santral yatırımında şu anda yüzde 10 olan yerlilik oranın 2023 yılında kadar aşamalı olarak yüzde 80'e çıkarılmasını amaçladığını söyledi.

20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı (ICCI 2014) kapsamında "Termik Santral Teknolojilerinde Yerlileşme" konulu oturum, Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Genel Müdür Halil Alış başkanlığında gerçekleştirildi.

KBSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet İlhan, "Termik Santrallerde Yerlileştirme Platformu"nu kurduklarını belirterek, bu platformun amacının gelecek 10 yılda Türkiye'nin yapacağı toplam 30 ile 50 milyar dolar arasındaki termik santral yatırımında şu anda yüzde 10 olan yerlilik oranın 2023 yılında kadar aşamalı olarak yüzde 80'e çıkarılması olduğunu ifade etti.

İlhan, yerli katkı oranın artırılmasıyla hedeflenen getirilerin 100 bin kişilik ek istihdam, cari açığın yaklaşık 3 milyar dolar azalması, gelecekte satış sonrası servis ve yedek parça için döviz çıkışının önlenmesi ve enerjide dışa bağımlılığın azalması olduğunu vurguladı.

Yerli katkı artışı için teknoloji, finans ve rekabet altyapısı için yapılabilecek şeyler olduğunu belirten İlhan, şunları kaydetti:

"Biz satamadığımız için mi yapamıyoruz yoksa yapamadığımız için mi satamıyoruz? Aslında satamadığımız için yapamıyoruz. Müşteri çıkarsa kesinlikle yaparız. Sorun teknoloji açığı değil. Şu anda hiçbir teknoloji transferi olmaksızın, mevcut imkan ve kabiliyetlerimizle aslında 3 milyar doların 1,5 milyar dolarını biz yapabiliriz.

Sadece bize güvenilmesine ihtiyaç var. kamu kurumlarının Ar-Ge desteklerini önemsiyoruz ama bizim Ar-Ge desteğinden önce bir şeye ihtiyacımız var; bize yardım etmeyin, iş verin. İnsanların bize güvendiğini görmek istiyoruz. Kazan sanayicileri olarak söylüyorum; bu, Ar-Ge desteklerinden daha motive edicidir."

"Yerli termik santraller konusunda büyük potansiyel var"

MİMSAN Grup Yönetim Kurulu Başkanı Enver İlhan, Türkiye'nin yerli termik santraller konusunda çok büyük potansiyellere sahip olduğunu ancak irade noktasında sıkıntılar bulunduğunu dile getirdi.

Devletin bu alanda yerli sanayici diye bir realiteyi üretebilmesi için risk alması gerektiğini savunan İlhan, işletmelere kojenarasyon sistemleri kurularak bu şekilde tecrübe geliştirilebileceğini söyledi.

Enver İlhan, "Bunu yaptığımız zaman 20, 30, 50 megavatlık kojenerasyon sistemini yapabilen, daha doğrusu termik santrali kurabilen referans sahibi yerli üreticilerimiz ortaya çıkacaktır. Devlet risk almadığı gibi cari açığı da azaltacaktır. Tek yapacağı şey, kömürlü kojenerasyon sistemleri için bir teşvik sisteminin geliştirilmesidir" ifadelerini kullandı.

EÜAŞ Santraller Proje ve Tesis Daire Başkanı Şenol Yalçınkaya da yerli katkının artırılmasının özel şirketlerin teknolojik olarak gelişimine, dış ticaret açığının önemli oranda düşürülmesine ve arz güvenliğinin sağlanmasına ciddi katkıları olacağını belirterek, "Çevre emisyonu ve verimilik açısından dünyaya entegre olabilmek için bu teknolojileri yakın takip ederek, mümkün oldukça uygulamamız gerekiyor" dedi.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Enerji Enstitüsü Termik Santral Teknolojileri Grubu Uzman Araştırmacısı Selçuk Ataş ise termik santral teknolojilerinin yerlileştirilmesine yönelik öncelikli olarak bir yol haritası çıkarılması gerektiğini belirterek, "Ölçülebilir performans hedefleri belirlenmeli. Koordinasyon sağlanmalı, Yerlileştirme yapılacak teknolojik alanlar belirlenerek mevcut teknolojilerin transferi ve yerlileştirilme çalışmaları başlatılmalı. Uzmanlık alanlarına göre insan kaynakları ihtiyacının belirlenmesi ve geliştirilmeli" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title