Haberler

2. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, hak ve adaleti tesis etme mücadelesinden korkan hain çevrelerin, Türkiye'yi kaosa sürükleyerek, kendilerini durdurmak istediğini belirterek, "Hızla gelişen, büyüyen, dünyadaki haksızlıklar karşısında bölgesine ve çevresine umut ışığı...

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, hak ve adaleti tesis etme mücadelesinden korkan hain çevrelerin, Türkiye'yi kaosa sürükleyerek, kendilerini durdurmak istediğini belirterek, "Hızla gelişen, büyüyen, dünyadaki haksızlıklar karşısında bölgesine ve çevresine umut ışığı olan Türkiye'yi susturmak istediler. Milleti korumak için kendilerine teslim edilen tanklar ve uçaklarla milletin üzerine ateş yağdırdılar." dedi.

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından WOW Convention Center'da düzenlenen, "2. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi"ne katılan Kaya, dünyada yaşanan adaletsizlik ve hukuksuzlukların, yaşanan şiddet ve terör olaylarının doğrudan kadın ve çocukları etkilediğini söyledi.

Yaklaşık 14 yıldır verdikleri hak mücadelesinin temelinin, adaleti esas alarak huzuru, refahı ve kardeşliği hakim kılmak olduğunu anlatan Kaya, "Verdiğimiz mücadelenin gayesi, coğrafyamızda acı ve göz yaşına boğulan kadınlarımızın elinden alınan onurunu yeniden kazandırmaktır.

Eşitlik kavramının dar ve yetersiz anlamı içine sıkışmadan, kadının kendi hakikatine uygun bir saygınlık kazanması bu alandaki en önemli hedefimizdir.

Kadını bilgiden, üretimden, aileden ve çocuktan bağımsız gören anlayış, telafisi olmayan bir toplumsal çöküşe zemin hazırlamıştır.

Kadını her alanda hak ettiği yere taşımaya çalışırken, onun aile içindeki rolünü görmezlikten gelemeyiz. Modern dünyanın başlıca yanılgılarından biri budur." diye konuştu.

" Türkiye'yi susturmak istediler"

Kaya, 15 Temmuz'da ülke olarak maruz kalınan felakette, adalet ve hakkaniyet kavramlarının bir milletin bekası için ne kadar önemli olduğunu yakından gördüklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Hak ve adaleti tesis etme mücadelemizden korkan hain çevreler, Türkiye'yi kaosa sürükleyerek bizi durdurmak istediler.

Hızla gelişen, büyüyen, dünyadaki haksızlıklar karşısında bölgesine ve çevresine umut ışığı olan Türkiye'yi susturmak istediler.

Milleti korumak için kendilerine teslim edilen tanklar ve uçaklarla milletin üzerine ateş yağdırdılar.

Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkemizin istikbali için yaptığı çağrı, milletin kalbinde karşılık buldu.

O gece ateş kusan namlulara göğsünü siper eden milletimiz, bütün dünyaya bir direniş destanı armağan etti.

Ülkenin istikbali için tanklara ve uçaklara direnerek şehit olan kadınlarımız, istiklal mücadelesinin kadınsız olmayacağını bütün dünyaya gösterdi.

O gece kadınlarımız evden eşlerini çocuklarını dualarla uğurlayarak, bizzat kendileri en ön saflarda teröristlere karşı kahramanca direndiler."

Ak Parti hükümetlerinde, kadınların toplumdaki konumunun güçlenmesi için önemli reformlara imza attıklarını dile getiren Kaya, kadınların hak ve fırsatlardan eşit bir biçimde yararlanmasını amaçladıklarını ve ayrımcılığa karşı güçlü adımlar attıklarını ifade etti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, kız çocuklarının eğitim sürecine katılımının desteklenmesi, erken yaşta evliliklerin önlenmesi ve kadın istihdamının teşviki üzerinde titizlikle durdukları hususlar olduğunu kaydetti.

Kaya, erken yaşta evliliklerin önüne geçilmesinde, kız çocuklarının eğitim hayatlarına devam etmesinin önem taşıdığının altını çizerek, "Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkartılması ile kız çocuklarımızın okullaşma oranında önemli bir artış sağlandı. Ayrıca Şartlı Nakit Transferi ve açtığımız yurtlarla, kız çocuklarımızın orta öğretime devam etmeleri için pozitif ayrımcılık yapılmaktadır.

AK Parti hükümetlerimiz tarafından hayata geçirilen bu uygulamalar ile kız çocuklarımızın ortaöğretimde net okullaşma oranları 2003'te yüzde 45 iken, yüzde 80'e yükselmiştir.

Bu yöndeki ortak çabalarımızın hedefi, kadınların başta eğitim ve istihdam olmak üzere toplumsal hayatın her alanında güçlü bir şekilde yer almalarıdır." şeklinde konuştu.

"Dünya Türkiye'yi takip ediyor"

Kadına şiddete karşı önemli çalışmalar yaptıklarını aktaran Kaya, şiddetin önüne geçmek için caydırıcı tedbirler yanında koruyucu tedbirlere ağırlık verdiklerini söyledi.

Bakan Kaya, şiddetle tek elden ve çok yönlü mücadele edebilmek amacıyla kurulan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin 49 ilde hizmet verdiğini belirterek, bu hizmeti ülke genelinde yaygınlaştırma çalışmalarının devam ettiğini anlattı.

Herkesin, dünyanın dört bir tarafında yaşanan zulüm ve haksızlıkların çözümünde Türkiye'nin tavrını takip ettiğinin altını çizen Kaya, "Çünkü Türkiye bölgesindeki ve dünyadaki ülkelere rol model bir ülke haline gelmiştir.

Gönül coğrafyamızdaki ülkelerin yüzü bize dönüktür. Bu kadim medeniyetimizin bizlere yüklediği bir sorumluluktur. Kadın konusunda adaleti yeniden tesis etmek hepimizin görevidir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Fatma Betül Sayan Kaya AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

title