Haberler

2. Uluslararası Dijital Yaşam Ortamları Kongresi

İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü Öğretim Üyesi ve Uluslararası Dijital Yaşam Ortamları Kongresi Başkanı Doç. Dr. Fatih Gürsul, "Bilişim, en kısa vadede en yüksek katma değeri yaratabilecek bir sektördür.

İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü Öğretim Üyesi ve Uluslararası Dijital Yaşam Ortamları Kongresi Başkanı Doç. Dr. Fatih Gürsul, "Bilişim, en kısa vadede en yüksek katma değeri yaratabilecek bir sektördür. Kore'nin milli geliri 1960'da Türkiye'nin yarısı iken, şimdi sadece Samsung'un cirosunun Türkiye'nin toplam gelirinden fazla olması bu olgunun en önemli göstergelerinden biridir." dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İnternet Geliştirme Kurulu, CEBIT Bilişim Eurasia, İnsan, Toplum ve Teknoloji Derneği (İTTD) ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) iş birliğiyle düzenlenen kongre, İÜ İletişim Fakültesi'nde gerçekleştirildi.

İÜ Enformatik Bölümü Öğretim Üyesi ve Kongre Başkanı Doç. Dr. Fatih Gürsul, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, bilişimin, en kısa vadede en yüksek katma değeri yaratabilecek bir sektör olduğuna dikkati çekerek, "Kore'nin milli geliri 1960'da Türkiye'nin yarısı iken, şimdi sadece Samsung'un cirosunun Türkiye'nin toplam gelirinden fazla olması bu olgunun en önemli göstergelerinden biridir." dedi.

Bilgi ve iletişim sektöru¨ndeki yüzde 10'luk bu¨yu¨menin GSMH'ye yüzde 1-2 arasında katkı sağladığını, bilgi ve iletişim sektöru¨ndeki bu¨yu¨menin, ekonomik bu¨yu¨mede çarpan ve çoğaltan etkisi yarattığını anlatan Gürsul, şöyle konuştu:

" Türkiye'ye baktığımız zaman ne yazık ki bu sürekli gelişen sektör için yapılan çalışmaların bazen popüler yaklaşımlar ve geçici politikalar ile kimi zaman heba edildiği görülmektedir. TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu tarafından gerçekleştirilen Avrupa'daki 25 ülkede bilişim okuryazarlığı konusunda yapılan araştırmasında, Türkiye'nin son sırada yer aldığını görülmüştür. Türkiye'deki dijital oyuncu sayısının 20 milyona ulaştığını, 10 milyon kişinin de internette düzenli okey oynadığı saptanmıştır. Bilgi ve iletişim sektöru¨nu¨n önu¨mu¨zdeki 5 sene içerisinde du¨nya genelinde doğrudan 1.2 milyon yeni istihdam ve dolaylı olarak da 25.3 milyon yeni istihdam yaratma potansiyeli bulunmaktadır. Ülkemizde bilişim sektörü uzman açığının ise 2016 yılında 200 binin üzerinde olması beklenmektedir. Gerek ülke kalkınmasında, gerekse istihdamın arttırılmasında en az yatırımla iş olanağı sağlanabilen sektör bilişim sektörüdür."

Kongrenin, akademisyen, öğretmen, öğrenci, işveren, kamu/özel sektör insan kaynakları yöneticisi ve STK temsilcilerini bir araya getirdiğini belirten Gürsul, bilişim sektöründe istihdam politikaları ve mesleki uygunluk konularının tartışılarak sorunlara çözüm önerileri getirmeyi amaçladıklarını anlattı.

Kongre kapsamında Türkiye'de yerel unsurları ve Türkiye bilişim sektöründeki çalışma pozisyonlarını içeren özel bir kişilik envanteri yazılımının da tanıtılacağını belirten Gürsul, şunları kaydetti:

"Bilişim Sektörüne Özel Kişilik Envanterine Dayalı Mesleki Uygunluk Yazılımı, danışmanlığımda İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü Doktora Öğrencisi Kemal Şahin'in doktora tezi kapsamında geliştirildi. Tamamen yerel değerler ışığında, Türkçe olarak Türkiye özelindeki bilişim sektörünün istihdam gereksinimlerine göre geliştirilen bu yazılım için öncelikli olarak bilişimde çalışma pozisyonları tarandı ve en popüler yaygın tercih edilen pozisyonlar tespit edildi. Bu alanlarda görev alan yaklaşık 400 uzman ile yüz yüze görüşülerek, mesleklerin kişilik gereksinimleri çıkartıldı. Yazılım içerisindeki karar destek mekanizması sayesinde, testi gerçekleştiren katılımcının kendi kişilik envanterine en uygun meslekleri sıralayan ve raporlayan özel bir algoritma geliştirildi. Yine yazılım ile toplanan veriler kişisel mahremiyete saygı için tüm bilgiler şifreli olarak saklanmakta ve kesinlikle 3. şahıslarla paylaşılmamaktadır. Yeni nesil teknolojiler sayesinde tüm cihazlardan erişim mümkündür. "

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Üniversitesi Türkiye Kore Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title