Haberler

2. China Homelife Turkey" Fuarı Başladı

İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Çin küresel ekonomide önemini giderek artırıyor, Türkiye ise Avrupa standartları ve Asya dinamizmini birleştiren bir ülke olarak sadece coğrafi anlamda değil, aynı zamanda girişimcilik, üretkenlik, ekonomi ve kültürel zenginlik anlamında bugün Çin'e en yakın Avrupa ülkesi konumundadır" dedi.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, "Çin küresel ekonomide önemini giderek artırıyor, Türkiye ise Avrupa standartları ve Asya dinamizmini birleştiren bir ülke olarak sadece coğrafi anlamda değil, aynı zamanda girişimcilik, üretkenlik, ekonomi ve kültürel zenginlik anlamında bugün Çin'e en yakın Avrupa ülkesi konumundadır" dedi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen "China Homelife Turkey"in açılışı, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye Çin İş Konseyi Yürütme Kurulu Başkan Vekili Yavuz Onay, Türkiye Çin İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği (TÜÇİAD) Başkanı Kemal Koçak, Şanghay Belediye Komisyonu Yardımcısı Müfettiş Xu Wenjie, Çin Büyükelçiliği Ticari Danışman Zhu Guangyau, Çin Başkonsolosluğu Ticari Konsolosu Huang Songfeng, Hangzhou Belediye Başkan Yardımcısı Xie Shuangcheng ve diğer yetkililerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılışta verilen bilgilere göre, geçtiğimiz yıl yoğun bir katılım ile yine Türkiye'de gerçekleştirilen "China Homelife Turkey"e, bu yıl yaklaşık 700 firma katılıyor. 6 Haziran Cumartesi gününe kadar devam edecek fuar kapsamında, ev tekstilinden, hazır giyim ve kumaşa,  ev gereçleri-züccaciyeden, yapı malzemeleri ve hediyelik eşyaya kadar 50 bin çeşit ürün sergileniyor.

Vali Şahin, fuarın iki ülke arasında ticaret hacminin gelişmesi ve iki ülke insanlarının kaynaşması adına önemli bir adım olduğunu belirterek, Çinli ve Türk yetkililere, fuara olan katkılarından dolayı teşekkür etti.

Fuar kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti'nin "Tek Kuşak ve Tek Yol (One Belt & One Road)" stratejisi kapsamında düzenlenen "Türkiye-Çin Ekonomi Paneli"ne de katılan Şahin, küresel ekonomide, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi, en büyük ihracatçısı ve en hızlı yükselen pazarı olan Çin'in, zenginleşen nüfusu ile önemini giderek artırdığını söyledi.

"Türkiye ise Avrupa standartları ve Asya dinamizmini birleştiren bir ülke olarak sadece coğrafi anlamda değil, aynı zamanda girişimcilik, üretkenlik, ekonomi ve kültürel zenginlik anlamında bugün Çin'e en yakın Avrupa ülkesi konumundadır" diyen Şahin, Çinli şirketleri Türkiye'ye yatırıma davet etti.

Şahin, iki ülke arasındaki ticaretin artarak devam etmesini herkesin arzuladığını dile getirerek, "Buna karşın, ticari ilişkilerimizdeki 1'e 9 oranındaki dengesizlik ve Türkiye aleyhine gelişen dış ticaret açığı Çin ile olan ekonomik ilişkimizde geliştirilmesi gereken bir alandır. Bu dengesizliği gidermek üzere Çinli firmaların ülkemizde doğrudan yatırım yapmaları, dengesizliği her iki taraf açısından yarar sağlayacak şekilde düzeltebilir" diye konuştu.

Çin'den daha fazla turist gelmesini arzu ettiklerini de dile getiren Şahin, Çin'le iş yapma kültürünün geliştirilmesi gerektiğini, İstanbul'un uluslararası yatırımcılara önemli iş imkanları sunduğunu söyledi.

Hangzhou Belediye Başkan Yardımcısı Xie Shuangcheng de "Tek Kuşak ve Tek Yol" projesiyle uygulamaların hızlandığı, Asya Altyapı Yatırım Bankası, İpek Yolu Fonu'nun kurulduğu bilgisini vererek, "Bu bağlamda Çin ve Türkiye tarihte görülmemiş bir gelişme fırsatını yakalayacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Panel kapsamında, 23 Ekim 1989 tarihinde Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında imzalanan "Ekonomik İş Birliği" anlaşmasına katkıda bulunmak amacıyla,  İstanbul Kalkınma Ajansı ile Hangzou Belediyesi arasında bir Mutabakat Sözleşmesi (IMU) imzalandı.

Panele katılan Çinli iş adamları, "Türkiye'yle ticaret ve yatırım güçlendirilmeli",  "İleri imalat ve modern hizmet sektörlerinde işbirliği güçlendirilmeli", "Teknoloji ve bilim, eğitim, kültür, insan gücü ve turizm alanlarda işbirliği derinleştirilmeli", "Sağlıklı iletişim ve işbirliğinin uzun vadeli mekanizması kurulmalı" gibi önerilerde bulundu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Vasip Şahin İstanbul Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title