Haberler

2 Bin Yıllık Amasya Elmasına Büyük Destek

Amasya’da yaklaşık 2 bin yıldan bu yana üretildiği belirlenen dünyaca ünlü Amasya misket elmasının üretiminin desteklenmesi için çiftçinin kullanımına sunulmak üzere toplam bin dekarlık bahçe oluşturulacak.

Amasya'da yaklaşık 2 bin yıldan bu yana üretildiği belirlenen dünyaca ünlü Amasya misket elmasının üretiminin desteklenmesi için çiftçinin kullanımına sunulmak üzere toplam bin dekarlık bahçe oluşturulacak.

Yapılan bir arkeolojik bir kazıda üzerinde meyveleri bulunan elma ağacı desenli yaklaşık 2 bin yıllık mozaiğin bulunmasıyla elmanın antik dönemde bile üretimin yapıldığının ortaya çıktığını belirten Amasya Valisi Salih Işık, şehirle özdeşleşen bu ürünün birer yıl arayla hasadı yapıldığı için son yıllarda azalan üretiminin yeniden artırılması için harekete geçtiklerini açıkladı.

Şu anda 3 bin fidanın çiftçilere dağıtılmak üzere hazır olduğunu anlatan Vali Işık, "Amacımız her yıl 100 dekar alanda kapama elması bahçesi yapmak. 10 yıl süreyle bütün masrafları proje kapsamında üstleniyoruz. Bin dekar misket elması bahçesi kurmayı hedefliyoruz. Finansmanını İl Özel İdaresi sağlayacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik çalışmasını yapacak. Çiftçimizde bizzat bahçelerimizin bakımını üstlenecek" dedi.

Yaşlanmaya karşı koruma sağlıyor

Diğer elma çeşitlerinin bu günlerde bir ile iki lira arasında alıcı bulurken ortasında kesildiğinde beliren yıldız, kendine has kokusu ve lezzeti ile antioksidan etkisi sayesinde yaşlanmaya karşı koruma sağlayan Amasya elmasının manav ve tezgahlarda 4 ile 5 lira arasında satıldığına değinen Salih Işık, "Marka değeri olarak bir sıkıntımız yok. Pazarlama olarak bir sıkıntımız yok. Yeter ki biz bu elmayı orijinal bir şekilde üretelim" diye konuştu.

Üretimi desteklenecek bahçelerin en az 3 dekar olması gerektiğini vurgulayan Işık, "Bu çalışmaya dahil olmak isteyen çiftçilerimiz İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze müracaat edebilirler. Bu çalışmayla Amasya elması üretimini tekrar canlandırmayı ve Amasya'nın simgesi haline gelmiş bu meyvenin önceki yıllarda olduğu gibi popülerliğinin artmasını amaçlıyoruz" şeklinde konuştu. - AMASYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Amasya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title