Haberler

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, milletin her ferdinin Çanakkale muharebeleri ve sonunda elde edilen zaferi dikkatle inceleyip ders çıkarması gerektiğini, zaferin yarınlara ışık tutacak bir ruh anlayışını ve derinliğini sembolize ettiğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, milletin her ferdinin Çanakkale muharebeleri ve sonunda elde edilen zaferi dikkatle inceleyip ders çıkarması gerektiğini, zaferin yarınlara ışık tutacak bir ruh anlayışını ve derinliğini sembolize ettiğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinde Orgeneral Özel'in 18 Mart Şehitler Günü mesajına verildi. Şehit asker, polis, diplomat ve öğretmenleri rahmet ve saygıyla andığını belirten Orgeneral Özel, harp tarihine altın harflerle yazılmış kahramanlık destanı Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'üncü yıl dönümününün de kutlandığını anımsattı.

Kahraman ordunun yirminci yüzyılın başında Afrika çöllerinden, Balkanlara, Kafkaslardan, Galiçya'ya, Yemen'den Çanakkale'ye geniş coğrafyada ve İstiklal Savaşı'nın çeşitli cephelerinde, Anadolu'nun her karış toprağında şehit verdiğini vurgulayan Orgeneral Özel, şunları kaydetti:

"Yine Kore'de, Kıbrıs'ta ve barışı destekleme harekatlarında, dünya barışının sağlanması ve korunması, iç güvenlik harekatında vatanın bütünlüğü, milletimizin birlik ve beraberliğinin muhafazası için yürütülen mücadelelerde binlerce kahraman vatan evladı şehit olmuştur. Bu sebeple bir milletin, dünya tarihinde eşine az rastlanır nitelikte, yediden yetmişe her ferdinin nesiller boyu, birlik ve beraberlik duygusu içerisinde, uğruna canını feda edip üzerinde yaşadığı toprak parçasını vatanlaştırdığı yegane coğrafya olan ve milli şairimizin İstiklal Marşımızda 'Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda / Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda / Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüda / Etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda' dizeleriyle kıymetini ifade ettiği bu topraklar, şehitler diyarı olarak anılmayı fazlasıyla hak etmiştir."

-Çanakkale Türküsü

Çanakkale muharebelerinde kazanılan zaferi milletin her ferdinin son derece dikkatle inceleyip ders çıkarması gerektiğini belirten Orgeneral Özel, söz konusu zaferin yarınlara ışık tutacak bir ruh anlayışını ve derinliği sembolize ettiğini bildirdi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, şöyle devam etti:

"Seyit Onbaşı'ya yüzlerce kiloluk top mermisini sırtlatıp namluya sürdüren, Anafartalar kahramanı Yarbay Mustafa Kemal'e 'Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum. Biz ölene kadar geçecek zaman zarfında yerimizi yeni askerler, yeni kumandanlar alacaktır' dedirten, Yahya Çavuşlarla sembolleşen Mehmetçiğin sinesinde 'Çanakkale'yi geçilmez' kılan güç, hep o ruh, inanç ve azimde saklıdır. Osmanlı Devleti, Çanakkale muharebelerine kadar pek çok cephede savaşmış ve ordusunun büyük bir kısmını bu cephelerde kaybetmiştir. Bu sebeple bir ölüm kalım mücadelesi gözüyle bakılarak Çanakkale Cephesi'ne artık son çare olarak toplumun en eğitimli tabakasını oluşturan gençler gönderilmiştir. Çanakkale Türküsü'nde 'Ölmeden mezara koydular beni. Gençliğim eyvah' diye feryat eden o günün genç nesli, kutsal saydığı değerler uğruna, ölüme gözü kapalı gitmiş, yurdunu işgal etmek isteyenlere karşı tarihin en haklı savaşını vermiş ve henüz hayatlarının baharında şehadet şerbetini yudumlayarak rütbe ve payelerin en şereflisine erişmişlerdir. Dolayısıyla, bu coğrafyanın insanı, Çanakkale sırtlarında, yalnızca gençliğini değil toplumun geleceğini şekillendirecek bir nesli, yarınlarını yitirmiştir."

-"İlham kaynağı olmaya devam edeceksiniz"

Çanakkale'de elde edilen zaferin millet için tarihin seyrini değiştirdiğini hatırlatan Özel, mesajında şu açıklamalarda bulundu:

"Çanakkale'de vücut bulmaya başlayan milli ruh ve şuur, Kuvayımilliye ruhuna dönüşerek milli mücadelenin kazanılmasında ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında önemli bir rol oynamıştır. Çanakkale muharebeleri aynı zamanda, başta ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, milli mücadelenin hemen her aşamasında büyük kahramanlıklar gösteren ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasında önemli roller üstlenen komuta kadrosunun da liderlik yeteneklerini sergilemesine ve milletin geleceğini kurtaracak iradeye sahip olduklarını göstermesine vesile olan bir tecrübe sahası olmuştur. Çanakkale Zaferi, geleceği kuran bu büyük özellikleri dolayısıyla yüz yıldır, yüce milletimizin şanlı tarihinin zirvelerinde unutulmaz bir diriliş ve yeniden doğuş anıtı olarak yükselmektedir."

-"Altın halka"

Şehitleri, şanlı tarihin kahramanlık, cesaret ve yiğitlik zincirinin altın halkası olarak nitelendiren Orgeneral Özel, şehitlere yönelik şu ifadeleri kullandı:

"Yüreğinizde taşıdığınız vatan, millet ve bayrak sevgisiyle cepheden cepheye koşarken büyük bir cesaret ve kahramanlıkla harp sanatının en başarılı örneklerini sergileyip, hafızalardan silinmeyecek destanlar yazarak Mehmetçiğin civanmertliğini tüm dünyaya gösterdiniz. Gösterdiğiniz cesaret ve kahramanlık karşısında, teknik üstünlük anlamını yitirmiş, zafer, mertlikle kucaklaşmış, ölüm, şehadetinizle yücelmiş ve üzerinde yaşadığımız bu topraklar bir kez daha vatan olmuştur. Vatan sevgimizin, birlik ve beraberliğimizin, milli bilincimizi oluşturan temel değerlerin ve şanlı geçmişimizle aramızdaki güçlü bağın en önemli sembolleri olarak gönlümüzde yaşattığımız sizler, gösterdiğiniz azim, feragat, cesaret ve kahramanlıkla, yüce milletimizin hizmetindeki çalışmalarımızda bizlere her zaman ilham kaynağı olmaya devam edeceksiniz."

Kaynak: AA / Güncel

Çanakkale Zaferi Necdet Özel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title