Haberler

18 İşçi Madende Mahsur Kaldı, Yaşam Odası Yine Yok

Güncelleme:

Karaman'da kömür ocağının su kaynağında patlama meydana gelirken 18 işçi yeraltında mahsur kaldı. Kaza yaşanan bu madende de yaşam odasının olmaması dikkat çekti.

Karaman'da kömür ocağının su kaynağında patlama meydana geldi. Çok sayıda işçi yeraltında mahsur kalırken madende yaşam odasının olmaması dikkatlerden kaçmadı.

"YAŞAM ODASI OLSA DA BİR ŞEY FARK ETMİYOR"

Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde kömür ocağında, su kaynağının patlaması sonucu 18 işçi mahsur kaldı. Su kaynağında yaşanan patlamanın ardından 375 metre derinlikte çalışan maden işçilerinin olduğu alanın 50 metresi su ile doldu. Tüm bu gelişmelerin arasında maden yetkilisi Şahin Uyar'ın söyledikleri ise dikkat çekici:

"Bu galeride çalışan işçi sayısı 26 kişi. Madende çalışan 78 kişi. Kurtulanlar kurtarma ekiplerine yardım ediyor. Şu anda 78-80 kurtarma ekibimiz var. İtfaiye müdürlüğü beni aradılar. Onlar daha büyük pompaları olduğu söylediler. İstanbul Büyükşehir'den Ahtapot adı verilen su tahliye araçları yönlendirilmiş durumda. Yaşam odası yok. Burası çok büyük bir maden olmadığı için yaşam odası gerekmiyor. Küçük madende yaşam odası kuralı yok. Yaşam odası olsa da bir şey fark etmiyor."

KURTULMA ORANLARI ARTABİLİRDİ

Maden yetkilisi her ne kadar "Yaşam odası olsa da bir şey fark etmiyor" dese de yaşam odasının olması madende çalışan 18 işçinin kurtulma oranını arttıracaktı. Maden yetkilisinin yaptığı açıklama madende yaşanacak bir göçükte, yaşam odası olmaması nedeniyle bir facianın yaşanacağının da bir işareti.

YAŞAM ODALARI NE İŞE YARAR?

Peki "Olsa da bir şey fark etmiyor." denen bu yaşam odaları ne işe yarıyor? Dünyadaki birçok ülkede kullanılan "kaçış odaları", özellikle madenlerin en hayati tedbirleri arasında yer alıyor. Yaşanacak maden ocağı kazalarında işçilerin ilk sığınacakları yer olarak tasarlanan "Kaçış odaları"nın her biri 40 kişiye kadar koruma sağlayabiliyor. Odaların içindeyse su, yiyecek, oksijen, sağlık çantaları ve telefon gibi hayati ihtiyaçlar bulunuyor. Günlük ortalama bir kişinin ihtiyaçlarının hesaplandığı kaçış odalarına sığınanlar 30 günün üzerinde içinde yaşayabiliyor. Bu da kurtarma ekiplerinin kaçış odalarına sığınan işçilere ulaşabilmesini için yeterli zamanı sağlayabiliyor.

AK PARTİ YAŞAM ODASI TEKLİFİNİ REDDETMİŞTİ

Hatırlanacağı üzere Soma'daki facianın ardından gündemden düşmeyen madenlerdeki yaşam odaları ile ilgili 11 Temmuz'da önemli bir gelişme yaşanmıştı. CHP'nin "madenlerde yaşam odası zorunlu olsun" teklifi AK Parti tarafından reddedilmişti.

CHP'li milletvekilleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki torba yasa görüşmeleri sırasında, madenlerde yaşam odasının zorunlu hale getirilmesinin de yasaya dahil edilmesi için önerge vermişlerdi. Ancak CHP'nin önergesi, AK Parti oylarıyla reddedilmişti.

YAŞAM ODALARININ MALİYETİ NE KADAR?

Türkiye'deki yasal mevzuat, madenlerde yaşam odası kurulmasını zorunlu kılmıyor. Oysa Avrupa Birliği mevzuatında, madenlerde yaşam odası kurulmasına ilişkin yasal zorunluluk var. Türkiye, yine yaşam odasını zorunlu kılan Uluslarası Çalışma Örgütü'nün (ILO) ilgili sözleşmesini de 19 yıldır imzalamıyor. Türkiye'de, yasal olarak zorunlu olmadığı için pek çok madende bulunmayan yaşam odaları yaklaşık 40 kişi kapasiteli. Bu odaların kurulmasının yaklaşık fiyatı ise 250 bin ABD Doları (530 bin TL).

İlgili Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (2)

EFSANE:

Taraflı Haberlerinizden nefret ediyorum. . . . Biz CHP zihniyetini de iyi biliriz. . . Buda CHP nin eseri . . İyi Okuyun. . 28 Nisan 1993 tarihinde İstanbul''un Ümraniye ilçesi Hekimbaşı çöplüğünde biriken metan gazının patlaması sonucu meydana gelen facia. Olayda 27 kişi öldü. . .

0
3
yanıtYanıtla
saymyname:

bir yaşam odası 250 bin dolar bir işçi dediğin kimki ölenin yerine sırada bekleyen çok var

2
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title