Haberler

13 Sanığın Tahliye İstemine Red

Birinci 'Ergenekon' Davasına Bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Zekeriya Öztürk ve Kemal Kerinçsiz'in de Aralarında Bulunduğu Tutuklu 13 Sanığın Tahliye İstemini Reddetti.

Birinci ''Ergenekon'' davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Mehmet Zekeriya Öztürk ve Kemal Kerinçsiz'in de aralarında bulunduğu tutuklu 13 sanığın tahliye istemini reddetti.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde dün görülen ve 25 Ocak 2010 tarihine ertelenen davada taleplere ilişkin ara karar, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesinde açıklandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, tutuklu sanıklar Mehmet Zekeriya Öztürk, Kemal Kerinçsiz, Mehmet Demirtaş, İsmail Yıldız, Muzaffer Şenocak, Emin Gürses, Hayrettin Ertekin, Hüseyin Görüm, Erkut Ersoy, Muhammet Yüce, Selim Akkurt, Hikmet Çiçek ve Nusret Senem'in tahliye istemlerini Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün'ün karşı oyuna rağmen oy çokluğuyla reddetti.

Başkan Şengün, sanıklar Çiçek ve Senem'in, ''tutuklandıkları yasa maddesinin iddianamede suç maddesi olarak yer almaması, haklarında tutuklama müzekkeresinin bulunmaması, yattıkları süreler, mevcut delil durumları, suç vasıflarının değişme ihtimali, tutuklamadan beklenilen gayenin sağlanmış olup tutukluluktaki makul sürenin aşılmış olması ve toplum içindeki konumlarını'' dikkate alarak, bu sanıkların kaçma ve saklanma şüphesi bulunmaması, gerektiğinde haklarında adli kontrol uygulaması düşünülebileceği gerekçesiyle tahliye edilmeleri yönünde oy kullandı.

Şengün, tutuklu sanıklar Mehmet Zekeriya Öztürk, Kemal Kerinçsiz, Mehmet Demirtaş, İsmail Yıldız, Muzaffer Şenocak, Emin Gürses, Hayrettin Ertekin, Hüseyin Görüm, Erkut Ersoy, Muhammet Yüce ve Selim Akkurt'un da aynı gerekçelerle serbest bırakılması gerektiğini yönünde oy verdi.

Davanın tutuksuz sanıklarından Sami Hoştan'ın yurt dışı yasağının kaldırılması talebini, ''gerekçelerde herhangi bir değişiklik olmaması'' nedeniyle reddeden heyet, tutuklu sanıklardan Muzaffer Tekin'in duruşmada dinlenen ses kaydının tutanağa geçirilmesi talebiyle ilgili olarak, Danıştay saldırısına ilişkin dosyadaki ses kayıtları ve Ümraniye bombalarıyla ilgili ihbar ses kaydının çözümünün yaptırılması için de hakim Hüsnü Çalmuk'u naip hakim olarak görevlendirdi.

Heyet, tutuklu sanıklardan Kemal Kerinçsiz'in, daha önce kendi müvekkili olan bazı sanıklarla ilgili aynı davada avukatlık yapması talebini ise ''CMK'nın 151. maddesinin değerlendirilmesi durumunda yasal olarak mümkün olmadığı'' gerekçesiyle reddetti.

Daha önceki ara karar doğrultusunda Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinden incelenmek ve iade edilmek üzere kendi mahkemelerine gönderilen terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a ait dosyanın çekiminin yapıldığını belirten heyet, talep doğrultusunda dosyanın aynı usulde geri gönderilmesine hükmetti.

-SAYIN VE YILDIRIM'A KORUMA TEDBİRİ-

Mahkeme heyeti, hakkında Tanık Koruma Kanunu kapsamında koruma tedbiri uygulanması istenen tutuklu sanık Habip Ümit Sayın'ın durumunun kanun kapsamında kalıp kalmadığı yönünde değerlendirme raporu düzenlenmesinin istenilmesini kararlaştırdı ve bu konuda yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına hükmetti.

Tutuklu sanıklardan Ümit Sayın ve Osman Yıldırım hakkında Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 20. maddesine göre ''suçların aydınlatılmasında yardımcı olanlar hakkında gerekli koruma tedbirleri devlet tarafından alınır'' hükmünün uygulanması talebinin kabulünü kararlaştıran heyet, bu konuda yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına yazı yazılmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti, 29 Aralık 2009 tarihli duruşmada, sanık Osman Yıldırım'ın anlatımlarını dikkate alarak, gerekli emniyet tedbirlerinin alınması için Silivri Cezaevi Müdürlüğüne, Silivri Cezaevi Jandarma Komutanlığına yazı yazılmasına karar vererek, duruşmayı 25 Ocak 2010'a erteledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title