Haberler

12. Sanayi Kongresi

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Turhan: "Finansal sektörü reel sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden yapılandırmalıyız. Türkiye'yi 21. Yüzyıl'a taşıyabilmek için sermaye piyasalarımızı geliştirmek ve derinleştirmek zorundayız" "Bu aynı zamanda inovasyon için de geçerli.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. İbrahim Turhan, Finansal sektörün reel sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden yapılandırması gerektiğini belirterek, " Türkiye'yi 21. Yüzyıl'a taşıyabilmek için sermaye piyasalarımızı geliştirmek ve derinleştirmek zorundayız" dedi.

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen 12. Sanayi Kongresi'nin açılışında konuşan Turhan, Soma'daki maden faciasında ölenlere başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileyerek, böyle bir kazanın bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.

Turhan, Türkiye'nin potansiyel büyüme oranının yüzde 4,5- 5 seviyelerinde göründüğünü, bu büyüme hedefinin sıkıntı olmadan yakalanabileceğini ifade etti.

Türkiye'nin  genç nüfusuna işaret eden Turhan, her yıl işgücüne katılan yaklaşık 1 milyon eğitimli gencin yanı sıra işgücüne katılım oranı giderek artan kadınlara iş imkanı oluşturmanın büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Turhan, Türkiye'de Gayrisafi Milli Hasıla'nın (GSMH) artırılmasının yatırımdan geçtiğini vurgulayarak, her yıl yüzde 23'lük yatırım ihtiyacı ve yüzde 15'lik tasarruf gereksinimi bulunduğunu belirtti.

Bu sürecin, reel sektörün yeniden yapılandırılmasıyla gerçekleştirilebileceğini anlatan Turhan, Türkiye'de bankacılık sektörünün, güçlü bir duruşla yoluna devam ettiğini dile getirdi.

Sermaye piyasalarının güçlendirilmesinin önemine işaret eden Turhan, "Sermaye piyasalarının reel sektöre sağladığı bir diğer katkı da sürdürülebilirlik. Sanayicilerimizi, sermaye piyasalarında gelişmeleri adına Borsa İstanbul'a davet ediyoruz. Sermaye piyasalarıyla yakınlaşıldıkça kurumsallaşma artacaktır. Sermaye piyasaları şirketlerimizin kurumsallaşması ve gelecek yüzyılla yüzleşmelerine imkan sağlayacak faktörlerin başında gelmektedir" diye konuştu.

Kurumsal yatırımcı tabanını geliştirmek, uzun dönemli çalkantılardan etkilenmeyecek bir sermaye piyasası yapısı oluşturmak istediklerinde bazı teknolojik problemlerle karşılaştıklarını anlatan Turhan, şöyle konuştu:

"Ne yazık ki sahip olduğumuz teknoloji bu gibi işlemlerin gerçekleşmesine şu an için çok elverişli değil. Bu problemi çözmek adına çalışan Borsa İstanbul dünyanın 70'den fazla ülkesinde faaliyet gösteren NASDAQ ile Türkiye'nin ekonomik güvenliğini ön plana alacak, güçlendirecek bir ortaklık anlaşması gerçekleştirdi. Bu anlaşma Türkiye'yi ve Borsa İstanbul'u tam manasıyla teknolojik olumsuzluğa karşı kendi kendine yeterli hale getirecek. F-16 Projesi, Türkiye'nin gerçekleştirdiği uzay sanayisine ilişkin uydu projesi ne kadar önemliyse bu projede de o kadar önemli bir adım atmış durumdayız. İşte bu adımlarla kurumsal yatırımların gelişmesinin, ülkemizin kaliteli ve uzun vadeli sermaye finansmanına kavuşarak dıştan gelebilecek şoklara karşı daha dirençli olmasını, reel sektörümüze uygun imkanlarla borç değil sermaye sağlamayı kendisine misyon olarak edinen Borsa İstanbul bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da reel sektörün Türk sanayisinin yanında olmaya devam edecektir."

"Sermaye piyasaları sermayeyi güçlendirdiği için problemlerin çözümü konusunda son derece önemlidir

Sürdürülebilir kalkınmanın yolunun yatırım ve üretimden geçtiğine vurgu yapan Turhan, şöyle devam etti:

"Bu yatırımları ağırlıklı olarak yapacak olan özel sektördür. Peki yatırım yapmak için finansmanı nereden sağlayacağız?  Yurt içi tasarruf oranlarımız bu konuda yeterli değil. Tasarruf eksikliği sorunu yaşıyoruz. Gerçi bu da kötü bir şey değil. Demek ki insanlarımız geleceğe güvenle bakıyor. Zira birçok ülke iç talep yetersizliği ile karşı karşıya. Finansal sektörü, reel sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yeniden yapılandırmalıyız. Türkiye'yi 21. Yüzyıl' a taşıyabilmek için sermaye piyasalarımızı geliştirmek ve derinleştirmek zorundayız. Bu aynı zamanda inovasyon için de geçerli. Yüksek katma değerli ürün elde etmek için de yine sermaye piyasalarına ihtiyaç var."

Turhan,  sermaye piyasalarının aynı zamanda makroekonomik risklerin sınırlandırılması açısından da büyük bir önem taşıdığını belirterek, "Borçluluk oranlarının artması reel sektör firmalarımızı krediye mahkum hale getirir. Borçluluk oranlarının artması ülkenin risk algısını da olumsuz etkiler. Halbuki sermaye piyasaları sermayeyi güçlendirdiği, sermaye artırma imkanı sağladığı için mevcut problemlerin çözümü konusunda son derece önemlidir"

Yarın döviz opsiyonlarını açacaklarını anlatan Turhan, bütün sanayicileri döviz opsiyonları konusunda bilgi edinmek üzere Borsa İstanbul'a davet etti.

Turhan, kurumsallaşmanın sermaye piyasalarının sektöre sunduğu çok önemli unsurlardan bir olduğuna dikkati çekerek, "Şirketlerimizin kurumsallaşmaları ve gelecek yüzyıl ile yüzleşmeleri halka açılmak ve sermaye piyasalarına daha çok faaliyette bulunmalarına bağlıdır. Bu nedenle özel şirketlerimizi reel sektörü daha çok sermaye piyasalarına girmeye davet ediyorum " diye konuştu.

Sermaye piyasalarının yatırım ortamlarının iyileştirilmesine de olanak sağladığını anlatan Turhan, sermaye piyasalarının şirketlere şeffaf, adil ve kurumsal bir ortam sunduklarını söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Borsa İstanbul İbrahim Turhan Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title