Haberler

11. Türk Arap Ekonomi Forumu

Suudi Arabistan Ticaret Odaları Konsey Başkanı Dr. Abdul Rahman Abdullah Al-Zamil, ülkesinin Türk girişimciler ve iş adamları için önemli bir pazar olduğunu belirterek, "Ülkemizde iş yapan Türklerin daha önce dile getirdiği bütün şikayetler incelenmiştir.

Suudi Arabistan Ticaret Odaları Konsey Başkanı Dr. Abdul Rahman Abdullah Al-Zamil, ülkesinin Türk girişimciler ve iş adamları için önemli bir pazar olduğunu belirterek, "Ülkemizde iş yapan Türklerin daha önce dile getirdiği bütün şikayetler incelenmiştir. Birkaç ay içerisinde değişimleri göreceksiniz" dedi.

Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) resmi desteğinde, Borsa İstanbul ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı işbirliği ile Al-Iktissad Wal-Aamal Group (AIWA) tarafından düzenlen 11. Türk Arap Ekonomi Forumu (TAF'2016) başladı.

Zamil, ülkesi ile Türkiye arasında son derece önemli bağlar oluştuğunu belirterek, bunların etkisinin kısa zamanda ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilere yansıyacağını söyledi.

Suudi Arabistan'da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin bürokratik anlamda bazı talepleri olduğunu, yaşanan sorunları kendilerine ilettiklerini dile getiren Zamil, "Türkler için biz önemli pazarız. Ülkemizde iş yapan Türklerin daha önce dile getirdiği bütün şikayetler incelenmiştir. Birkaç ay içerisinde değişimleri göreceksiniz" dedi.

Zamil, bu değişikliklerin Türk girişimcilerin çalışma aşrtlarını kolaylaştıracağını kaydetti.

Petrol fiyatlarının düşüklüğü konusunda Suudi Arabistan'da 3 farklı görüş olduğunu dile getiren Zamil, "Bunlardan birincisi kötümser olanlar. İkinci görüşe sahip olanlar ise idealistler. Bunlar sanayi ve mali faaliyetleri içinden olanlar. Onlar durumu bir dönemsel olgu olarak görmekte" diye konuştu.

Zamil, üçüncü grubun ise düşük petrol fiyatları hakkında olumlu düşündüğünü ifade ederek, kendisinin de bu grup içerisinde olduğunu, düşük petrol fiyatlarının aslında büyük fırsatları beraberinde getirdiğini aktardı.

Bu sayede harcama alışkanlıkların gözden geçirileceğini, reformlar yapılacağını belirten Zamil, Suudi Arabistan'ın petrole bağımlılığını azaltmak için çizdiği 2030 vizyonuna değindi.

Zamil, bu vizyon çerçevesinde ülkelerinde hayata geçirmek istedikleri reformları ve ülkelerindeki iş fırsatlarını anlattı.

Yeni çizilen vizyon sayesinde petrole olan bağımlılıklarının azalacağını dile getiren Zamil, "Uzmanların beklentilerine göre bu reform paketi Suudi Arabistan'ın GSYH'sini 2030'da ikiye katlama imkanı verecek ve 6 milyon yeni istihdam sağlayacaktır. Hedef alanlarımız; Madencilik, sanayi, turizm, dini turizm, petro kimya, sağlık, eğitim, ticaret ve taahhüt hizmetleridir" diye konuştu.

Zamil, savunma sanayi başta olmak züere Suudi Arabistan'ın ithal ettiği ancak üretimini yerlileştirmek istediği alanlara değindi.

"108 ülkede 9 bine yakın proje gerçekleştirdik"

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, içinde bulundukları bölgede, ekonomik büyümeyi ve toplumsal dönüşümü destekleyecek, yaşam standartlarını yeni konut, eğitim, sağlık ve altyapı olanaklarıyla arttıracak kapsamlı yatırım süreçlerinden geçildiğini belirterek, bir ülkenin veya bölgenin gelişmesinde ve kalkınmasında, güvenilir elektrik ve su kaynaklarından yüksek kaliteli yollara ve havalimanlarına kadar tüm altyapısının büyük payı olduğunu söyledi.

Bu bağlamda tüm ekonomiler için inşaat sektörünün büyüme motorunun olmazsa olmaz bölümlerinden bir tanesi olduğunu dile getiren Yenigün, Türkiye'de de inşaatın ekonominin anahtar sektörlerinden olduğunu ifade etti.

Yenigün, yan sektörlerle birlikte inşaat sektörünün milli gelir içindeki payının yüzde 30'a, tarım dışı istihdamdaki payının ise yüzde 11'e ulaştığı bilgisini vererek, TMB'nin uluslararası müteahhit olarak faaliyet gösteren ve küresel düzeyde tanınan 140 üyesi ile Türkiye'nin dışa açılan önemli bir yüzü olduğunu ifade etti.

Türk müteahhitlik hizmetlerinin dışa açılmasının 1972'de Libya ile başladığını belirten Yenigün, Türk müteahhitlerinin son 44 yıllık dönemde 108 ülkede yaklaşık 325 milyar dolar tutarında 9 bine yakın proje gerçekleştirdiği bilgisini verdi.

Yenigün, bu süreçte yaptıkları yatırım ve projeler hakkında bilgi vererek, birlik üyesi bazı Türk firmalarının uluslararası hava limanları, kentsel raylı ulaşım sistemleri ve kongre merkezleri alanında dünya markası haline geldiğini vurguladı.

"Arap ülkelerinin bizim için yeri ayrı"

Yenigün, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde Arap ülkelerinin yerinin her zaman ayrı olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Türk müteahhitlerin uluslararası müteahhitlik faaliyetlerinde Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin toplam payı yüzde 90'ın üzerindedir. Orta Doğu bölgesinin toplamdaki payı ise yüzde 25'tir. Orta Doğu'da 14 ülkede 1975 yılından bugüne üstlendiğimiz 2 bine yakın projenin toplam değeri 85 milyar dolara ulaşmıştır. Bugün burada en üst düzeyde temsil edilen Arap ülkeleri, bizim için önemsediğimiz, iyi hizmet etmek için elimizden gelen her çabayı gösterdiğimiz ve bugünkünden çok daha fazla iş üstlenmek istediğimiz dostlarımızın ülkeleridir.

Bu değerli bölgeye ilişkin duyarlılığımız gelecekte de artarak devam edecektir. Bölgemizin dünya sahnesinde daha da yüksek bir etkinliğe ulaşmasında ve ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesinde hep birlikte sorumluluk almalıyız. İş dünyası olarak, içinde bulunduğumuz kadim ve hassas coğrafyada, bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin yumuşamasında, insanların birbirlerine yaklaşmasında, bölge içi istikrarın oluşmasında itici bir güç olarak çok önemli katkılar sağlayabiliriz."

Kaynak: AA / Ekonomi

Suudi Arabistan Mithat Yenigün Abdullah Al Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title