Haberler

11. Milletlerarası Tahkim Semineri

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Tahkim mekanizması adli yargı kadar önemli ama maalesef, Türkiye'de tahkim konusunda istediğimiz noktadan çok uzağız" ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Başkanı Beechey: " Çok az sayıda tahkim kararı mahkeme önüne gidiyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye Milli Komitesi Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, tahkim mekanizmasının adli yargı kadar önemli olduğunu belirterek, "Maalesef Türkiye'de tahkim konusunda istediğimiz noktadan çok uzağız" dedi.

ICC Türkiye Milli Komitesince TOBB Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen 11. Milletlerarası Tahkim Semineri'nin açılış oturumunda konuşan Hisarcıklıoğlu, çok önemli bir toplantı için bir araya geldiklerini söyledi.

Tahkim mekanizmasının adli yargı kadar önemli olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Ama maalesef, Türkiye'de tahkim konusunda istediğimiz noktadan çok uzağız. Bu konuda farkındalığı artırmak için TOBB ve ICC Türkiye Milli Komitesi olarak yoğun çaba sarf ediyoruz" diye konuştu.

ICC'nin tahkim konusunda tüm dünyada referans kurum haline geldiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörünün başkanı olarak kendisinin de 2012 yılından bu yana komitenin yönetiminde yer aldığını kaydetti.

Türk şirketlerinin, ICC'nin uluslararası tahkiminden daha fazla yararlanması gerektiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Türk şirketlerinin ICC gibi bağımsız ve tarafsız uluslararası tahkim mekanizmasına ihtiyacı katlanarak artıyor" değerlendirmesinde bulundu.

TOBB ve ICC Türkiye olarak, sadece Türkiye'de değil ülkenin bulunduğu bölgede de tahkimin gelişmesi için büyük gayret gösterdiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, bu anlamda İsrail ve Filistinli iş adamları arasındaki ticari anlaşmazlıkların çözümü için çalışan geçen yılın kasım ayında Kudüs Tahkim Merkezini kurduklarını anımsattı.

Türkiye'nin bölge ülkelerinin tahkim merkezi haline gelmesinin ülkenin kendi elinde olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Elimizde gerekli tüm malzeme var. Ticaret hayatında Orta Asya'dan Ortadoğu'ya Doğu Avrupa'dan Afrika'ya bölge ülkeleri arasındaki tarafsızlığımı gelişmiş hukuk normlarımız, ticari çeşitliliğimiz, farklı kültürlere, değerlere ve anlayışlara karşı açık olmamız bizi başka ülkelerden bir adım önce kılmaktadır. Eğer, bu potansiyeli iyi değerlendirebilirsek, ülkemizin pekala tercih edilen bir tahkim merkezi haline gelmesinin önünde hiçbir engel yok."

"İlam harcı kaldırılsın" önerisi -

Tahkimin, uluslararası uyuşmazlıkların yanında, yurt içindeki ticari uyuşmazlıklar için de çok önemli bir araç olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, son yıllarda yargının altyapısında çok önemli gelişmeler kaydedilmesine karşın yargı sisteminin üzerinde büyük bir yük olduğunu söyledi.

50-100 bin liralık bir ticari uyuşmazlıkların bile yıllar alan bir yargılama konusu olabildiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, dünyada ise bu tür konuların tahkim ve uzlaşma yöntemleriyle çözüldüğünü dile getirdi.

Tahkim kararlarında, davayı kaybedenin edimini yerine getirmezse kazanan tarafın icra takibi başlatmak için tahkim kararını mahkemede tescil ettirdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, çoğu durumda itiraz olmadığı için mahkeme tarafından inceleme bile yapılmadığını kaydetti.

Buna karşın, sanki mahkeme tüm davaya bakmış gibi ilam harcı istenildiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, toplantıya katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan söz konusu harcın alınmaması isteğinde bulundu.

"Tahkim kararlarının çoğu uygulanıyor" -

ICC Milletlerarası Tahkim Divanı Başkanı John Beechey de 2008 yılında meydana gelen olaylardan dolayı tahkim dünyasının bir miktar darbe aldığını belirterek, geçen yıl 500 karar alındığını bu yıl söz konusu sayının biraz daha azalmasını beklediklerini dile getirdi.

ICC'nin dünyada önemli ve sesini duyuran bir kurum haline geldiğine dikkati çeken Beechey, "Yönetim kurulundakiler bağımsızlığımızla ilgili bir eleştiri olduğunda bunun doğru olmadığını söyleyeceklerdir" dedi.

Çok az sayıda tahkim kararının mahkeme önüne gittiğini vurgulayan Beechey, "Kararların çoğunluğunun tahkim süreci tamamlandıktan sonra uygulandıklarını görüyoruz. Tahkim kararlarının kalitesinin oldukça yüksek olduğunu söylemem gerekiyor" yorumunda bulundu. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title