Haberler

1000 Metreden Yedek Paraşütsüz Atladı

Güncelleme:

Fethiye'de 39 yaşındaki paraşüt pilotu, 'gyrokopter' ile çıktığı 1000 metre yükseklikten atlayış yaptı.

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde paraşüt pilotu 39 yaşındaki Cengiz Koçak, 'gyrokopter' ile çıktığı 1000 metre yükseklikten atlayış yaptı. 13 saniye boyunca havada süzülen Koçak, 250 kilometre hıza ulaştı.

Dünyanın en iyi yamaç paraşüt pistleri arasında gösterilen Babadağ'ın bulunduğu Fethiye'nin Ölüdeniz Beldesi, bu kez sıra dışı bir atlayışa ev sahipliği yaptı. Atlayış, Belcekız Plajı açıklarında, 1000 metre yükseklikten yapıldı. Paraşüt pilotu Cengiz Koçak, 'base jump' (sabit noktadan atlayış) denemesi için Alman Roland Kuntz'un kullandığı 'gyrokopter' ile Belcekız Plajı'ndan havalandı. 15 dakikalık uçuşun ardından istediği yüksekliğe ulaşan Koçak, kazaya neden olmamak için Babadağ'dan havalanan yamaç paraşütlerinin inişini bekledi. Gökyüzündeki paraşüt trafiğinin azalmasının ardından kendini boşluğa bırakan Koçak, hızla düşmeye başladı.

250 KİLOMETRE HIZA ULAŞTI

13 saniye boyunca havada süzülen pilot, 250 kilometre hıza ulaştıktan sonra yedeği bulunmayan paraşütünü açtı. Paraşütün sorunsuz açılmasıyla Koçak'ı plajdan heyecan içinde izleyenler rahat bir nefes aldı. Kısa süre havada kaldıktan sonra Belcekız Plajı'na inen Koçak, atlayışını sorunsuz tamamladı.

DÜNYANIN EN TEHLİKELİ SPORLARI ARASINDA

17 yıldır paraşüt sporuyla uğraştığını belirten Cengiz Koçak, 'base jump'ın dünyanın en tehlikeli sporlarından biri olduğunu söyledi. En büyük etkenin yedek paraşütün bulunmaması olduğunu anlatan Koçak, "Normal şartlarda base jump uçurum, yüksek katlı bina gibi sabit noktalardan yapılır. Bu atlayışlarda yılda 12-13 kişinin hayatını kaybettiği biliniyor. Bu yüzden Türkiye'de bu sporla ilgilenen 3- 4 kişi var" diye konuştu.

'YENİ PARAŞÜTÜMLE İLK DENEMEM'

Koçak, atlayışın kendisi içinde birçok yeniliği içinde barındırdığını kaydetti. Koçak, "1000 metre yükseklikten yaptığım anlayış benim içinde yeniydi. Paraşütün yedeği bulunmamasına karşın benim için en büyük risk atlayış sırasında 'gyrokopter'in pervaneleriydi. Çarpmamak için dikkatli olmam gerekiyordu. Bunun dışında sorunsuz bir uçuş oldu. 13 saniyelik düşmenin ardından paraşütüm sorunsuz açıldı. Açıkçası onu da yeni aldım. İlk denememde iyi iş çıkardı" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Babadağ Fethiye Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title