Haberler

1000 Metrede Paraşüte Salıncak Kurup Sallandı

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde yamaç paraşütünün altına kurulan 8 metrelik salıncakla 1000 metre yükseklikte sallanan 40 yaşındaki Cengiz Koçak, inanılması güç bir şova imza attı.

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde yamaç paraşütünün altına kurulan 8 metrelik salıncakla 1000 metre yükseklikte sallanan 40 yaşındaki Cengiz Koçak, inanılması güç bir şova imza attı. Salıncakta bir süre sallandıktan sonra kendini boşluğa bırakan Cengiz Koçak, yere 250 metre kala paraşütünü açarak iniş yaptı.

Fethiye'nin Ölüdeniz Mahallesi'ne gelen Türkiye'nin ilk 'base jump' numaralı paraşüt pilotu Cengiz Koçak, 1965 rakımlı Babadağ'ın 1900 metre pistinden, yamaç paraşüt pilotu Ferdi Toy ile birlikte tandem (ikili) atlayış yaptı. Halatlarının ucu paraşütün harnesine bağlı 8 metre uzunluğundaki salıncağı kucağına alıp havalanan Koçak, 1000 metre yüksekliğe geldiklerinde paraşütü aşağı sarkıttı. Ön tarafına oturduğu harnesteki emniyet kemerlerini çözüp ayağa kalkan Koçak, salıncağın halatlarından tutunarak aşağı indi.

GÖZYÜZÜNDE SALLANDI

Salıncağın uç kısmındaki tahtaya oturup bir süre sallanan Koçak, akrobatik hareketler yaptı. Önce elleriyle salıncağın iplerine tutunarak aşağı sarkan Koçak, daha sonra ayaklarını salıncağa dolayıp baş aşağı sarktı. Bir süre baş aşağı sallandıktan sonra kendini boşluğa bırakan Koçak, yere 250 metre kala paraşütünü açtı. Cengiz Koçak, Belceğiz Plajı'na iniş yaparken, gökyüzündeki bu şov 2 kamera tarafından saniye saniye kaydedildi.

'RİSK NEDENİYLE 3 YILDIR PİLOT BULAMADIM'

Uçuş öncesinde konuşan Cengiz Koçak, bu atlayışı 3 yıldır planladığını anlattı. Atlayışın birtakım riskler içerdiğini ve bu nedenle yamaç paraşütü pilotu bulmakta zorlandığını kaydeden Koçak, sonunda Ferdi Toy ile konuştuğunu ve 4 kişilik bir ekiple bu uçuşu yapmaya karar verdiklerini söyledi. Uçuşun kamera çekimlerinin bir televizyon programı için yapıldığını aktaran Koçak, "Programın ilk bölümü için çekim yapıyoruz. Amacımız Türkiye'nin farklı noktalarında base jump noktaları bulup buralardan atlayışlar yapmak. Program önümüzdeki aylarda televizyonlarda yayınlanacak" diye konuştu.

'SİRKİ GÖKYÜZÜNE TAŞIDIK'

Yamaç paraşütü pilotu Ferdi Toy ise Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi. Uçuşun hem kendisi hem de Cengiz Koçak için tehlikeli olduğunu anlatan Toy, şöyle dedi:

"Uzun süre mental çalışmalar yaptık. Güvenlik önemlerini üst seviyede tuttuk. İpe inme sırasında Cengiz ağabeyin aşağıdaki tahtaya çarpma ihtimali var. Cengiz ağabeyi attıktan sonra benim için de riskler var. Çünkü büyük bir paraşütle uçacağım ve çift kişilik paraşütte tek kalacağım. Paraşütte tek kaldıktan sonra olabildiğince hızlı inmeye çalışacağım."

Base jump numarası alabilmek için pilotların bina, anten, köprü ve vadi atlayışlarının tümünü yapmış olması gerekiyor. - Fethiyemuğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fethiye Türkiye Muğla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title