Haberler

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı - Dalgıçlar, Dip Temizliği Yaptı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Dalgıçların suya dalıp temizlik yapması- Denizden çıkarılanlar- TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural'ın konuşması- Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın konuşması DenizTemiz Derneği (TURMEPA), 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri çerçevesinde denizde temizlik yaptı.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - Dalgıçların suya dalıp temizlik yapması- Denizden çıkarılanlar- TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural'ın konuşması- Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar'ın konuşması DenizTemiz Derneği (TURMEPA), 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri çerçevesinde denizde temizlik yaptı. Dalgıçlar, cam şişe, cep telefonu, diş macunu, çakmak, plastik boru, jilet, ilaç tabletleri gibi çok sayıda araç gereci kıyıya çıkardı. Beşiktaş İskelesinde, Deep Dream Dalış Merkezi'ne bağlı gönüllü dalgıçlar, dip temizliği etkinliği için daldı. Deniz altında yaklaşık 30 dakika kalan dalgıçlar, "Deniz kirliliğini durdurun! Denizleri koruyun" yazılı pankart açtı.Ellerindeki poşetlere katı atıkları ve buldukları araç gereçleri dolduran dalgıçlar, malzemeleri vatandaşların ve basının görmesi için kıyıya çıkardı. Atıkların içinden çıkan yavru yengeçler ve deniz atı tekrar denize bırakıldı. - "Oksijenin yüzde 80'i denizler ile sağlanıyor"TURMEPA Genel Müdürü Akşit Özkural, yeryüzünde oksijenin yüzde 80'inin denizler ile sağlandığını ama sıvı ve katı atıkların denizi kirlettiğinden dolayı oksijen üretiminin neredeyse imkansız hale geldiğini söyledi. Kamu kurumlarının, arıtma tesislerine, su, deniz ve diğer sulak alanların korunmasına bütçe ayrılmasının faydalı olacağını belirten Özkural, şunları kaydetti: "Denizler elden gidiyor, hayat elden gidiyor. Komşumuz Yunanistan'a bakacak olursak 20 yıl önce bu sorunu çözdüler. En büyük kentlerinin birkaç kilometre kenarlarında bile denize girebiliyorlar. Biz İstanbul'un her köşesinde rahat rahat denize giremiyoruz. Dolayısıyla kaynak önemlidir ama halkımızın duyarlılığı da bir o kadar önemlidir. Her şeyi devlete bırakmayalım, biz insanlar olarak denize hiçbir şey atmayalım. Biz duyarlı olursak hayat bitmez" dedi.Kızartmalık yağların lavaboya dökülmemesi gerektiğini vurgulayan Özkural, "Bu ölümcül bir hatadır. Bu yağlar artıma tesislerinin çalışmasını engellemekte, boruların fonksiyonu yok etmekte ve milyarca harcanarak yapılmış tüm çevre yatırımlarını yok etmektedir. Bu yağları şişelere doldurun, etrafta belediyelerin olan atık toplama merkezlerine götürün" şeklinde konuştu. Denizlerimizde akıntıların olmasına rağmen çok ciddi kirlilik yaşandığına dikkat çeken Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ise, "Her geçen gün balık çeşitliliği azalıyor. Bu durum hayatımızı, yaşamımızı tehdit ediyor. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı ile ulusal denizciliğin önemine yani ekonomik kalkınmada limanların ve denizciliğin anlamına dair mesaj vermeye çalıştık" dedi.Dalgıçların atık toplaması sırasında, boğazdan geçen iki yunus balığının görülmesi vatandaşlar tarafından ilgi gördü.

Kaynak: AA / Güncel

Kabotaj Ve Deniz Bayramı Murat Hazinedar Beşiktaş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title