Haberler

1. Murat Hüdavendigar Kosova'daki Kabri Başında Dualarla Anıldı

Balkan fatihi Sultan Murat Hüdavendigar, şehit edilişinin 625. yıldönümünde Kosova’daki kabri başında dualarla anıldı.

Balkan fatihi Sultan Murat Hüdavendigar, şehit edilişinin 625. yıldönümünde Kosova'daki kabri başında dualarla anıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, "Osmanlı Devleti'nin çekilmesiyle bu coğrafyada yaşanan acı, kan ve göz yaşından ibarettir. Türkiye'nin bu coğrafya ile irtibatı bir kardeşlik bağının hatırlatılmasıdır" diye konuştu.

Kosova Meydan Muharebesi sonrası savaş meydanını gezerken bir Sırp askeri tarafından şehit edilen Murat Hüdavendigar, Priştine'de iç organlarının bulunduğu kabri başında anıldı. Büyük padişahı şehit eden Miloş Obiliç'in adını taşıyan kasabadaki şehitlikte düzenlenen anma törenine, Türk ve Kosovalı onlarla kişi katıldı. Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen anma törenleri kapsamında, 1. Murat'ın türbesindeki sanduka örtüsü yenilendi. Olgunlaşma Enstitüsü, 1. Murat'ın Bursa'daki kabrinin üzerindeki örtünün aynısını, Kosova'daki sanduka için işledi. 6 ay süren titiz bir çalışmayla Nisa Suresi'nin 80. Ayetinin Maraş usulü işlendiği yeni örtü, 45 bin lira'ya mal oldu. Üzerinde "Kim Peygambere itaat ederse Allah'a itaat etmiş olur" anmalına gelen ayetin yazıldığı örtü, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül, Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın katıldığı törenle açıldı. Şehitlikte yapılan duaların ardından protokol üyeleri, Obiliç Belediye Başkanı Cafer Gaşi, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternova ve TİKA Kosova Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü ile birlikte, Sultan Murat Hüdavendigar Kültür ve Tanıtım Evi'ni gezdi. Genel Başkan Yardımcısı Şentop ve Gül, anı defterini imzalayarak, yetkililerden bilgi aldı.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan anma törenleri, 1. Murat Hüdavendigar'ın duasının önce Türkçe, ardından da Kosovalı ses sanatçısı Basri Luştaku tarafından Arnavutça olarak okunmasıyla devam etti.

"BİZ HERKESİN İNANCINA SAYGILI BİR MEDENİYETTEN GELİYORUZ"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, Başbakan Erdoğan'ın selamını getirdiğini ifade ederek sözlerine başladı. 88 yıl önce Makedonya'dan göçen bir ailenin çocuğu olduğunu anlatan Şentop, "Meşhed-i Hüdavendigar diye meşhur olan bu yer, Osmanlı döneminde en önemli yerlerden biridir. Osmanlı beyliğini bir devlet haline getiren padişahı Murat Hüdavendigar'dır. Osmanlı, hepimizin Balkanların ve Kafkasya ve Orta Asya'nın ortak tarihidir. Bu bölge, o dönemde Balkanlaşma yapılmaya çalışılmaktaydı. Osmanlı'nın gittiği yerde asimilasyon ve işkence yoktur. Osmanlı'nın davası, şan şöhret bir güç gösterisinde bulunma davası değil kendi, inandığı görüşleri başkalarına gösterme çabasıdır. Osmanlının çekilmesiyle bu coğrafyada yaşanan acı, kan ve göz yaşından ibarettir. Türkiye'nin bu coğrafya ile irtibatı bir kardeşlik bağının hatırlatılmasıdır. Buradaki kardeşlerimizin talepleri için yapılan çalışmaları hepimiz biliyoruz. Tarihi köklerimize dönmek ve kendi köklerimizi tanıyarak, yeniden inşa etmek zorundayız. Bizim kimliğimizi muhafaza etmemizin en önemli unsuru bizim sahip olduğumuz değerler silsilesidir. Biz herkesin inancına saygı gösteren bir medeniyetten geliyoruz. 21. yüz yıl bu bölge için çok acı getirdi. Umarım bu son alacaktır" dedi.

"BUGÜN ONUN KALBİNİN GÖMÜLDÜĞÜ YERDEYİZ"

AK Parti Teşkilat Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül, "625 yıl önce bize ev sahipliği yapmak, buraya bir fetih, barış ve esenlik getirmek için gelen Sultan Gazi Murat Hüdavendigar Hazretleri'nin meşhedindeyiz. Amaç, dünyanın ihtiyacı olan barış ve bir arada bu hayatı yaşamak anlayışını hakim kılmaktı. Bugün insanlığın aradığı mesaj ve anlamda tam olarak budur. Mehmet Akif Ersoy da bu topraklarda yaşamıştır. Bugün gönülleri, yürekleri, barışa, selama, hoşgörüye açmak için yola çıkan bir sultanın huzurundayız. Bugün onun kalbinin gömüldüğü yerdeyiz. Bu sultanın torunları olarak burada olmanın mutluluğu içindeyiz. Ruhu şad olsun" dedi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kardeş Obiliç Belediyesi'ndeki termik santral kazasından dolayı ölenlere rahmet ve yaralılara şifa dileyerek konuşmasına başladı. Başkan Dündar, Sultan Murat Hüdavendigar'ı, 2006 yılından beri Osmangazi Belediyesi olarak Kosova'daki kabri başında andıklarını ifade ederek, Olgunlaşma Enstitüsü hoca ve öğrencileri tarafından Bursa'daki türbe örtüsü ile aynı örnek yapılan Kosova'daki yeni örtünün işlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

"ONUN İZİNDEN GİDİYORUZ"

Başkan Dündar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kosova Devleti kurulurken nasıl yanında olduysak, bugün de desteğimizi sürdürmekteyiz. İlişkilerin gelişmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz önce kardeş belediyelerin halklarını kaynaştırmak ardından bunu ülkeler arasına taşımaktır. Biz kurduğumuz bu sıcak ilişkilerle ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkı sunuyoruz. 27 yıllık hükümdarlık süresince barışçıl politika izleyen Murat Hüdavendigar gibi onun izinde hizmetlerimizi artırarak devam ettireceğiz" dedi.

"TÜRK HALKI KOSOVA HALKININ HER ZAMAN YANINDADIR"

Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, bu türbenin bölgede huzur, barış ve kardeşliğin simgesi olduğunu ifade ederek, "Bu topluluğu bir araya getiren geçmişten gelen kardeşlik hissidir. Türk halkı, Kosova halkının her zaman yanında olmuş ve olmaya devam edecektir. Türkiye Cumhuriyeti tüm kurumlarıyla Kosova'ya desteğini sürdürmektedir. Kosova'da pek Osmanlı dönemine ait eserler, TİKA tarafından onarılmıştır. Bizim tek arzumuz dostluk, kardeşlik ve barış dolu yarılara birlikte yürümektir" diye konuştu.

"SULTAN MURAT TÜRBESİ BİZİM İÇİN BİR ÖRNEKTİR"

Obiliç Belediye Başkanı Cafer Gaşi, Türkiye'den gelen misafirleri selamladıklarını ifade ederek, "625 yıl önce tarihte iz bırakan bir olayı, anmak için toplandık. Buralarda Osmanlı dönemine ait kurulan ilk külliyelerden birinde bulunuyoruz. Sultan Murat türbesi bizim için bir örnektir. Çünkü biz her zaman kültüre sahip çıkıyoruz" diyerek, Osmangazi Belediye Başkanı Dündar ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdullah Karadağ'a teşekkür plaketi verdi.

"HALKIMIZ SULTAN MURAT'A BORÇLUDUR"

Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternova, Sultan Murat'ın bu topraklara gelmeden önce buradaki Arnavut halkının insanlık tarihinde görülmemiş işkencelere maruz kaldığını kaydederek, "Sultan Murat, bu topraklardaki insanların gönüllerini fethetmiştir. 625 yıldır ailelerimiz karıştı. 500 yıldır aynı sofrada oturduk. Halkımızın büyük çoğunluğu İslamiyeti kabul etti. Halkımız, Sultan Murat'a borçludur. Onlar İslamiyet'in buraya gelmesini sağlamıştır. Biz o padişah ve Türklere dua ediyoruz. Bu bizim bağlarımızı güçlendirmektedir. Bir sürekli doğru olan için sesimizi yükseltmeliyiz" şeklinde konuştu.

Meşhed-i Hüdavendigar Derneği Başkanı Muhammet Ali Yıldırım ile çok sayıda kişinin katıldığı tören sonunda misafirlere meşhur Arvanut böreği ikram edildi. - PRİŞTİNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Murat Hüdavendigar Mustafa Dündar Sultan Murat Kosova Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title