Haberler

KESK, İstanbul Valisi Mutlu ile Görüştü

Güncelleme:

DİSK, KESK, TMMOB, Türk Tabipleri Birliği temsilcileri İstanbul Valisi Mutlu ile görüştü.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun 1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de yapılmasıyla ilgili olarak "İstanbul'un değişik yerlerinde bizden 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili izin talep ediyorsanız oralarda bu kutlamaları yapabilirsiniz; biz de size yardımcı olabiliriz" dediğini belirterek, "Ancak biz, 1 Mayıs birlik, dayanışma ve mücadele gününün, İstanbul'da bizim için çok kutsal bir alan olduğundan dolayı kutlamanın Taksim'de yapılması konusunda kararımız olduğunu kendilerine ilettik" dedi.

DİSK Genel Başkanı Beko ile KESK, TMMOB ve Türk Tabipleri Birliği temsilcileri, İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarıyla ilgili, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve Emniyet Müdürü Selami Altınok ile görüştü.

Yaklaşık 1 saat 30 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Beko, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'den 1 Mayıs birlik, dayanışma, mücadele gününün Taksim'de kutlanmasıyla ilgili karar çıktığını ve demokratik kitle örgütleri, meslek odaları, emekten yana siyasi parti temsilcilerinin de aynı iradede olduğunu belirttiğine değindi.

Beko, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanması için Vali Mutlu ile görüşme yaptıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Geçen yıl Türkiye'nin ve dünyanın birçok alanlarında işçiler yan yana, omuz omuza, birlikte şenlik havasında 1 Mayıs birlik, dayanışma, mücadele günlerini kutlarken, İstanbul'da adı belli olmayan bir sıkıyönetim ilan edildi. Bu sıkıyönetimde yaşananların bu yıl da kesinlikle tekrarlanmasını istemediğimizden dolayı biz, İstanbul'da 1 Mayıs 1977 yılında katledilen 37 işçi arkadaşımızın anısına 1 Mayıs'ta Taksim'de olmamız gerektiğini kendilerine söyledik. Bir de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Taksim'le ilgili kararını kendilerine verdik. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Türkiye'nin üye olduğunu ve mahkemenin almış olduğu kararlara İstanbul Valisinin de uyması gerektiğini kendilerine ilettik. Kendileri bu konuyla ilgili 'İstanbul'un değişik yerlerinde bizden 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili izin talep ediyorsanız oralarda bu kutlamaları yapabilirsiniz; biz de size yardımcı olabiliriz' dedi. Ancak biz, 1 Mayıs birlik, dayanışma ve mücadele gününün İstanbul'da bizim için çok kutsal bir alan olduğundan dolayı kutlamanın Taksim'de yapılması konusunda kararımız olduğunu kendilerine ilettik. Önümüzdeki günlerde görüşerek, konuşarak yapılacak olan görüşmeler sonrasında biz son dakikaya kadar Taksim'in açılacağı umuduyla, 1 Mayıs birlik, dayanışma, mücadele gününü demokrasi, insan hakları, barış, kardeşlik, sendikal hak ve özgürlükler mücadelesini veren tüm dostlarımızla yan yana, omuz omuza, birlikte kutlamaktan yana olduğumuzu kendilerine ifade ettik."

"Sonuç olarak kesin bir karar verilmedi mi?" şeklindeki soru üzerine Beko, Vali Mutlu'nun Taksim'de bu yıl kutlama yapılmaması gerektiğiyle ilgili bazı gerekçeler sunduğunu dile getirerek, "Geçen yıl Vali Bey ile yapmış olduğumuz toplantı sonrasında, Vali Bey, İçişleri Bakanı, Sayın Başbakan, Taksim'de inşaatların olduğunu, bu inşaatların bir handikap olduğunu, ondan dolayı Taksim'i 1 Mayıs günü işçilere açamayacakları söylemişlerdi. Biz de defalarca, ' Taksim'de inşaatlar olmasına rağmen önlemleri alarak 1 Mayıs'ı kutlayabiliriz' demiştik. Geçen yıl bir inşaat bahanesi vardı. Bu sene böyle bir bahane yok. Bu sene gözle görülür, elle tutulur bir gerekçeyi kendilerinden duyamadık" diye konuştu.

Beko, görüşmelerin devam edip etmeyeceğine ilişkin, "Önümüzde zaman ve süre olduğundan dolayı, bu tür görüşmelerde kapıların bir görüşmede kapanması bize göre doğru olmaz ama Vali Bey'in görüş ve düşünceleri Taksim'in dışında kutlamaların yapılması doğrultusunda" dedi.

"Görüşmememiz için hiçbir neden yok"

"Tekrar görüşmek üzere mi ayrıldınız?" sorusuna Beko, "Görüşmememiz için hiçbir neden yok" yanıtını verdi.

Beko, Vali Mutlu'nun, 1 Mayıs günü Taksim'de kutlama yapılmaması gerektiği ve diğer sendikalar gibi başka alan talebi halinde izin verilebileceği konusunda düşünce belirttiğini söyledi.

Kani Beko, 2010, 2011, 2012'de işçilerin 1 Mayıs'ı Taksim'de kutladığını hatırlatarak, polis müdahalesi olmaması durumunda 1 Mayıs günü Taksim ve Türkiye'de tüm alanlarda kimsenin burnu kanamadan kutlama yapılabileceğini, 4 konfederasyon adına ilettiğini bildirdi.

Son dakikaya kadar görüşmeye devam edeceklerini ve barışçıl anlayışlarını, görüşerek ortaya koyacaklarını belirten Beko, "Barışa, kardeşliğe, birliğe ihtiyaç var. Biz de konfederasyonlar olarak kardeşliğe, birliğe, dostluğa, arkadaşlığa katkı koymak istiyoruz" dedi.

Beko, yer konusunda kendilerine Yenikapı, Kadıköy, Kazlıçeşme'nin önerildiğini kaydederek, "Normal miting olsa, 4 konfederasyonla birlikte oralarda yaparız. Senede 1 kez yapılan bu günün ne anlama geldiğini, neden ısrarla Taksim dediğimizi defalarca söyledik" şeklinde konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Türk Tabipleri Birliği Hüseyin Avni Mutlu İstanbul Taksim Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title