Haberler

1. ?dünya Savaşının Küresel Etkileri" Konferansı

Prof. Dr. Akgönenç: 1. Dünya Savaşı sırasında teknolojinin hızla gelişmesi özellikle askeri teknolojik keşiflerin yapılması sonucunda araçlar amaçları belirler hale geldi" "1. Dünya Savaşı ile hem büyük emperyal güçler başarılı olmuştur hem de bu savaştan başarıyla çıkabilmiş belki de tek örnek biziz, Anadolu'yu elimizde tutarak ve 'biz bir devletiz ve bundan ötesinde bize bir şey yapmayacaksınız' diyecek kadar dik durabilecek.

Ufuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oya Akgönenç, 1. Dünya Savaşı sırasında teknolojinin hızla gelişmesi sonucunda araçların amaç haline geldiğini, günümüzde de aynı durumun söz konusu olduğunu söyledi.

Akgönenç, Ufuk Üniversitesindeki, "1. ?Dünya Savaşının Küresel Etkileri ve Osmanlı İmparatorluğunun Muazzam Direnişi" başlıklı konferansta, savaşın nedenleri ve sonuçları üzerinde durdu.

Bu savaşla araçların amacı saptamaya başladığını belirten Akgönenç, "Eskiden savaşlar bir amaç için yapılırdı fakat 1. Dünya Savaşı sırasında teknolojinin hızla gelişmesi özellikle askeri teknolojik keşiflerin yapılması sonucunda araçlar amaçları belirler hale geldi. Günümüzde de tehlike durumu aynı şekildedir. Artık vatan için savaşma değil, 'elimde şu silah var bu silahın etkisiyle başkasını tehdit edip ne kopartabilirim' noktasında. Dolayısıyla inanılmaz bir yarış başlıyor kim daha öldürücü silahlara sahip olacak" dedi.

Akgöneç, savaşının hiç beklenmeyen ekonomik sonuçlar doğurduğunu vurgulayarak, Avrupalıların ihtiyaçlarına göre diğer ülkelerdeki tarım ve sanayinin şekillendiğini bildirdi. Yenilen ülkelerde sosyokültürel değişiklikler başgösterdiğine de değinen Akgönenç, bunun sonucunda Batı taklitçiliğinin ortaya çıktığını söyledi.

Savaşın ardından emperyal güçlerin dillerini de empoze ettiğini ve bu dil hegemonyasının Afrika, Orta Asya gibi dünyanın her yerinde hissedildiğine değinen Akgönenç, bunun da savaşın en önemli sonuçlarından biri olduğuna dikkati çekti.

Akgönenç, "1. Dünya Savaşı ile hem büyük emperyal güçler başarılı olmuştur hem de bu savaştan başarıyla çıkabilmiş belki de tek örnek biziz, Anadolu'yu elimizde tutarak ve 'biz bir devletiz ve bundan ötesinde bize bir şey yapmayacaksınız' diyecek kadar dik durabilecek. Bu pek çok esir devletin hayal gücünü tetiklemiştir" diye konuştu.

Akgöneç, daha sonra 1960'lı yıllarda Cezayirli savaşçıların cebinden Türk bayrağı ve Atatürk fotoğrafları çıktığını da anımsattı.

Savaş neticesinde cetvelle çizilen suni devletler kurulduğuna işaret eden Akgönenç, buna İsrail'i örnek vererek, "Ne onlar Ortadoğulu olduklarını kabul ediyorlar ne Ortadoğu onları kabul ediyor" ifadesini kullandı.

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin'in de konuşmacı olarak yer aldığı programda, TRT'nin Seferberlik Türküleri Korosu da sahne aldı.

Programda dönemin kıyafetlerine ilişkin bir gösteriyle "Kitap ve Ferman" sergisi de yer aldı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Ufuk Üniversitesi Oya Akgönenç Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title