Haberler

1. Disiplinlerarası Çocuk ve Kadın Sempozyumu

Güncelleme:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Çelik: "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, kadına karşı yükselen şiddeti engellemek için çıkarıldı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Çelik, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile ilgili çok fazla talebin ve eleştirinin geldiğini belirterek, "Bir araştırma başlattık bu yıl itibarıyla. Şu anda ekip, sahada. Bu yasanın uygulamasının etki ve sonuçlarını araştırıyoruz. Bize gelen bilgi ve başvuruların bütünlük içinde ne derece bir büyüklük arz ettiğini görmemiz gerekiyor. Yapmamız gereken bir revizyon varsa buna göre yapacağız" dedi.

Çelik, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde düzenlenen 1. Disiplinlerarası Çocuk ve Kadın Sempozyumu'nun açılış töreninde, kadın ve çocuğu birlikte konu alan çok az sempozyum gerçekleştirildiğini söyledi.

Kadın ve çocuğun birbirinden ayrılmaz iki hakikat olduğunu aktaran Çelik, kadının etrafındakilerle değil, tek başına bir birey olarak ele alınması dolayısıyla bu alandaki çalışmalarda başarı sağlanamadığını, çözümlerin isabetli olmadığını dile getirdi.

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun çözüm amaçlı hazırlandığını ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Kanun, kadına karşı yükselen şiddeti engellemek için çıkarıldı. Fakat çok fazla talep ve eleştiri geliyor ve kanun sonrası kadına karşı şiddetin arttığına dair iddialar da içeriyor bunlar. Elbette biz bunu çok önemsiyor ve dikkate alıyoruz. Bir araştırma başlattık bu yıl itibarıyla. Şu anda ekip, sahada. Bu yasanın uygulamasının etki ve sonuçlarını araştırıyoruz. Bize gelen bilgi ve başvuruların bütünlük içinde ne derece bir büyüklük arz ettiğini görmemiz gerekiyor. Yapmamız gereken bir revizyon varsa buna göre yapacağız. Şiddeti engelleyelim derken eğer şiddeti artırıcı etki doğuran bir düzenleme yapmışsak burada da yine sorunu bu denli dar bakmamızda görmemiz gerekiyor. Çünkü kadın, çocuktan, aileden asla ayrı ele alınamayacak bir insan. Kadının sorunları da çevresindeki bireylerle ürer, çözümleri de çevresindeki bireylerle üretilmelidir. Tek başına sorun da çözüm de tanımlanamaz."

Toplumun anne ve çocuk ekseninde gelişeceğine işaret eden Çelik, sağlıklı bir aile ortamının, toplumsal düzen, devlet sistemi ve sağlıklı bir gelecek ürettiğini söyledi.

Çelik, bunların herhangi birinde bir sorun yaşanırsa bunun geleceğe mutlaka yansıyacağını ifade etti.


"Onura, kişiliğe, kimliğe yönelik şiddet, en ağır şiddettir"

Nesrin Çelik, şiddetin, fiziksel şiddetten ibaret olmadığını vurgulayarak, "Psikolojik, duygusal, sözel şiddet... Biz bu olguyla mücadele ederken buzdağının görünen yüzü, kadın cinayetlerinden başladık hadiseye. Bu, bizim gördüğümüz kısım ve çok dehşet verici, çok korkunç. Bunu çözelim de bunun çözümü zaten var. Adam öldürmek suçtur. Bu demek ki yasalarla engellenebilen bir şey değilmiş, başka yollar aramak lazım. Elbette ekstra yasal düzenlemeler gerekirse yapılır ama bunun çözümünü ararken daha derin ve geniş bakmak durumundayız. Bizim sorunumuz şiddet. Kadına karşı şiddet ve cinayetler var. Erkek cinayetleri yok mu? Sokaklarda erkekler öldürülmüyor mu? Erkekler erkekleri, hatta çocukları öldürmüyor mu? Bizim problemimizin şiddet olduğunu kabul edip şiddetle gereği gibi mücadele etmeyi bilmemiz lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Şiddetin her türlüsüne karşı çıkılması gerektiğini belirten Çelik, "Toplum olarak çok net ayrılmalarla birbirimizi kınadık, hala da kınayan kesimler var. Birbirimizi kökeninden, mezhebinden, cinsiyetinden, tercihlerinden dolayı kınadık, aşağıladık. Bu, şiddetin alasıdır. Onura, kişiliğe, kimliğe yönelik şiddet, en ağır şiddettir. Yumruk en hafifidir, bir hafta sonra izi geçer ama insanın kimliğine, onuruna yönelik şiddeti, insan yaşadığı sürece taşır" diye konuştu.

Konuşmanın ardından İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Nesrin Çelik'e, Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya'ya ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz'e plaket takdim etti.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Küçükçekmece Belediyesi işbirliğiyle, Türkiye'deki çocukların ve kadınların sorunlarına ışık tutmak amacıyla düzenlenen 1. Disiplinlerarası Çocuk ve Kadın Sempozyumu'na farklı disiplinlerden akademisyenler katılıyor.

Panel başlıkları, "Türkiye'de Çocuk ve Kadın Olmak", "Çocuk ve Kadınların Eğitim, Sağlık ve Sosyal Hizmetlere Erişimi", "Şiddet Sarmalında Çocuk ve Kadın" ve "İş Yaşamında Çocuk ve Kadın" olarak belirlenen sempozyumda, 44'ü sözlü, 10'u poster olmak üzere 54 tebliği sunulacak.Sempozyum, 18 Haziran'da sona erecek.

- İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title