Haberler

Avrupa'daki Kürt Açılımı

AK Partiye yakınlığı ile bilinen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nde düzenlenen basın toplantısında, Kürt sorununun çözümü için Kürdistan Dernekleri Konfederasyonu Avrupa ile görüşüldüğü açıklandı.

Almanya'nın Köln kentinde genel merkezi bulunan ve AK Partiye yakınlığı ile bilinen Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'nde (UETD) düzenlenen basın toplantısında, Kürt sorununun çözümü için Kürdistan Dernekleri Konfederasyonu Avrupa (KOMKAR) ile iki yılı aşkın süredir görüşüldüğü açıklandı. UETD Genel Başkanı Hasan Özdoğan, KOMKAR ile görüş alışverişinde bulunduklarını ve sorunu müzakere ettiklerini söyledi.

Özdoğan toplantıda, "Daha fazla acı yaşanmaması için üzerimize düşen neyse yapacağız" diye konuştu. KOMKAR Genel Başkanı Kovan Amedi ise, AK Parti'nin Kürt sorunu konusunda attığı adımları önemsediklerini ve UETD ile bu yüzden görüştüklerini ifade etti. Kovan Amedi yeni anayasa konusuna da değinerek, anayasanın Kürt kimliğini kabul eden bir yapıda olması gerektiğini dile getirdi. KOMKAR Genel Başkanı Kovan Amedi toplantıda, PKK'yı tutarsız davranmakla suçlayarak, "PKK'nin bugünkü talepleri için dağda kalmasına gerek yok" dedi.

UETD'nin Köln'deki Villa Turca adı verilen Genel Merkezinde düzenlenen toplantıda UETD Genel başkanı Hasan Özdoğan şunları söyledi: "Ülkemizde yıllardır bir terör sorunu var ve binlerce insanımızı şehit verdik. Şehit aileleri, cenaze törenlerinde hep bu işe bir son verilmesini istediler. Kendilerinin yaşadıkları acıları başkalarının yaşamaması gerektiğini belirttiler. Bu insanlar hiç bir zaman intikamdan ve daha insanın öldürülmesinden söz etmediler. Bizler de bu acıları daha fazla insanın yaşamaması için yapılması gereken neyse yapmak istiyoruz. Biz bir sivil toplum kuruluşuyuz. Topluma hizmet etmekle görevliyiz.

Acil çözüm gerektiren meselelerde bir takım fikirlerin ortaya çıkmasına yardımcı olmak zorundayız. Bu konuyla alakalı olarak bir çalışma başlatmak istedik. Arkadaşlarla diyalog kurarak, onların talepleri nelerdir, yapılabilir neler var, bunları birlikte düşünelim dedik. Teröre bulaşmamış KOMKAR'daki arkadaşlarımızın net olarak fikirlerini alarak beraberce müzakere edeceğiz. Önümüzdeki dönemde Türkiye'de yapılacak yeni anayasayı büyük bir şans olarak görüyorum. Yeni anayasaya terör olayını veya Kürt sorununu hafifletecek bazı maddeler konulabilirse Türkiye iyi olacağını düşünüyorum. "

HÜKÜMETİN ATTIĞI ADIMLARI DESTEKLİYORUZ

Aradaki diyalogdan memnuniyetini dile getiren KOMKAR Genel Başkanı Kovan Amedi ise, "KOMKAR 35 yıllık geleneği olan bir Kürt örgütüdür. 35 yıldır barış mücadelesi veriyoruz. Türkiye'deki barış ve demokrasi mücadelesine sunabildiğimiz katkıyı sunmak istiyoruz. Şiddete kesinlikle karşıyız. Bütün sorunların çözümünde şiddeti reddeden bir örgütüz. Mücadelemizi Avrupa'da demokratik planda yürütüyoruz. Türkiye'de Kürtlerin inkarı 90 yıl sürdü. Sonuçta AK Parti'nin gelişi ile bir takım değişiklikler oldu. Kürt kimliği sözde de olsa kabul edildi. Biz bu süreçte hükümetin attığı adımları önemsedik ve destekledik. AK Parti'nin verdiği hizmetleri önemsediğimiz için bugün buradayız. Kürt sorunu çözülmeden Türkiye'ye huzur geleceğine inanmıyorum. Barışı yakalamak için diyaloğa ihtiyacımız var. Bugün buradaki diyalogda da iki, iki buçuk yıllık bir şeyimiz var. Gidip geliyoruz, UETD'deki arkadaşlarla görüşüyoruz. Fikir alış verişi yapıyoruz ve bu görüşmelerden memnunuz. "

PKK'NIN DAĞDA KALMASINA GEREK YOK

PKK'yı tutarsızlıkla suçlayan Kovan Amedi şu ifadeleri kullandı: "PKK 4 parça Marksist-Leninist bir Kürt devleti istiyordu. Dolayısıyla diğer örgütleri reformist olarak suçladılar. Daha sonra bölgede konfederasyon istediklerini açıkladılar. İçi boş, hiç bir alt yapısı olmayan talepler sürdüler ortaya. Daha sonra demokratik özerklik dediler. Sürekli kavram kargaşası yarattılar. Bizce sorunun ismini gerçekten koymak lazım. Ne istiyorsak net olarak söylememiz gerekiyor. PKK'nın bugünkü talepleri için dağda kalmasına gerek yok.

Biz her şeyden önce Kürt'ün de kendisini içinde gördüğü bir anayasa istiyoruz. Eşit haklara dayalı, demokratik bir düzen istiyoruz. Böylesi bir zeminde birlikte yaşamanın şansı daha büyüktür. Türkiye'yi bölmek gibi bir şeyimiz yoktur. Federasyona kadar tartışılıp konuşulabilir. Federasyon kötü bir şey değildir. Federasyonlar ülkeyi bölmezler, tam tersine birliğini, bütünlüğünü sağlarlar. Beni ben olarak görecek ve içine alacaksın. Ben kendimi içinde görmediğim zaman öylesi bir sisteme, devlete farklı bakarım. İlkokuldan liseye kadar anadilde eğitim olmasını istiyoruz. Bu Türkçe eğitim görülmemesi anlamına gelmiyor. Elbetteki Türkçe eğitim de göreceksin. Eğer devlet, 'Kürt benim insanım' diyorsa bana bu hakkı sağlayacak. Başbakan, Düsseldorf'taki konuşmasında anadilin en temel hak olduğunu söyledi. 'Asimilasyon insanlık suçudur' dedi. Bunlar doğrudur. Ama bunun adımını önce Türkiye'de birlikte atalım diyoruz. "

ANAYASADA KENDİMİZİ GÖRMELİYİZ

Yeni anayasa konusuna da değinen KOMKAR Genel Başkanı Kovan Amedi, "Mevcut anayasamız Türkiye'nin tüm katmanlarını içine alan bir anayasa değildir. Dolayısıyla bu anayasanın kesinlikle değişmesi gerekiyor. Çağdaş demokratik, toplumun tüm kesimlerine cevap verebilecek, Kürt kimliğini kabul edebilecek bir anayasa istiyoruz. Yani Kürtler de Türkler de, farklı azınlıkların da herkesin kendini içinde görebileceği bir anayasa istiyoruz. Anayasayı sahiplenebilmesi için herkesin kendisini içinde görmesi gerekir" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dünya Haberler

title