Haberler

Türkiye'nin Ruanda Büyükelçisi: İlişkiler mükemmel

Güncelleme:

Türkiye'nin Ruanda Büyükelçisi Aslan Alper Yüksel, Türkiye ile Ruanda arasındaki ilişkilerin son 10 senede önemli mesafe katettiğini söyledi. Yüksel, Ruanda'nın yakaladığı istikrar ve kalkınma sürecinin kıta için örnek olduğunu belirtti. Türk iş insanlarının Ruanda'da ciddi faaliyetler gösterdiğini vurgulayan Yüksel, Ruanda'nın yatırım ortamının ülkemizin büyük inşaat ve altyapı firmaları tarafından iyi bilindiğini ifade etti.

Türkiye'nin Ruanda Büyükelçisi Aslan Alper Yüksel, Türkiye ile Ruanda arasındaki ilişkilerin "mükemmel" olduğunu ifade ederek Kigali Büyükelçiliğinin faaliyete geçmesinin ardından son 10 senede ilişkilerin her alanda önemli mesafe katettiğini söyledi.

Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada ikili ilişkileri daha da geliştirmek için her iki ülkede de siyasi iradenin mevcut olduğuna işaret ederek karşılıklı üst düzey ziyaretlerle ilişkilerin daha hız kazanmasını umduklarını dile getirdi.

"Ruanda'nın yakaladığı istikrar kıta için örnek"

Ruanda'nın, 1994 yılında yaşanan ve 1 milyon insanın hayatını kaybettiği soykırım sonrasında adeta küllerinden yeniden doğduğunu kaydeden Yüksel, "(Ruanda) Son 30 yılda yakaladığı istikrar ve kalkınma sürecinde sağladığı ilerlemeler ile kıta için örnektir. Ruanda, Doğu Afrika'da bir başarı hikayesidir." dedi.

Türkiye'nin, Ruanda ile karşılıklı menfaatler çerçevesinde işbirliğini geliştirdiğini ve ülkenin kapasite geliştirme çabalarına katkı sağlamaya çalıştığını vurgulayan Yüksel, şunları söyledi:

"Ruandalı öğrencilere YTB (Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar) vasıtasıyla sağladığımız Türkiye Bursları, Bakanlığımız Diplomasi Akademisi ve diğer kurumlarımızın Ruandalı diplomat, bürokrat ve görevlilere verdiği mesleki eğitim ve kurslar, ilk başta aklımıza gelenler. Maarif Vakfımız da geçen sene imzaladığı anlaşma temelinde Ruanda'da da eğitim vermeye hazırlanıyor. TİKA'nın (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı) geçmişte BM Kalkınma Programı vasıtasıyla sağladığı katkılar var. Bu sene ise doğrudan katkı oluşturacak bazı projeler üzerinde TİKA'yla çalışıyoruz. Yunus Emre Enstitüsü Ruanda Üniversitesi bünyesinde Türkçe eğitimi veriyor. Bunlar Ruanda'ya atfettiğimiz önemin somut göstergeleri."

Türk iş insanlarının Ruanda da ciddi faaliyetler gösterdiğini anlatan Yüksel, "Africa CEO Forum'un gerçekleştirildiği kongre merkezinin bir Türk firması tarafından inşa edilmiş olması da anlamlıdır. Kigali'deki kapalı spor salonu, futbol stadyumu, bazı üniversite ve kamu binaları da aynı firmamızın eseridir. Türk Hava Yolları Ruanda'ya her gün uçmaktadır. Ruanda'nın yatırım ortamı ülkemizin büyük inşaat ve altyapı firmaları tarafından iyi bilinmektedir." dedi.

Ruanda yolsuzlukla mücadelede üst sıralarda

Türk iş insanlarını karşılıklı ticaretin gelişmesi için Ruanda'ya davet eden Büyükelçi Yüksel, Ruanda'nın Afrika yolsuzlukla mücadele algı endeksinde en üst sıralarda olduğunu, yüksek ekonomik büyüme temposu ve iş yapma kolaylığının varlığı, bürokratik ve mali disiplinin de mevcut olması nedeniyle iş yapmayı cazip hale getirdiğinin altını çizdi.

"Altyapı ve inşaat haricindeki sektörlerin de gelecek dönemde Ruanda'ya ilgilerini artırmalarını bekliyorum." ifadesini kullanan Yüksel, tarım, temiz enerji gibi alanlarda da Ruanda'da fırsatlar bulunduğunu ayrıca tekstil, gıda, mobilya ve makine tedariki gibi birçok sektörde ihracat yapılabileceğini söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Türk İş Türkiye Politika Güncel Haberler

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Mourinho'nun gelişi bile öfkeyi dindiremedi! Ali Koç'u şoke eden protesto

Mourinho'nun gelişi bile öfkeyi dindiremedi! Ali Koç'u şoke eden protesto

Bakmadan Geçme

HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri! Teşkilat full HD bölüm izle! Teşkilat 110. bölüm tek parça izle! Teşkilat son bölüm neler oldu? LGS SONUÇ TARİHİ 2024 #128204 LGS sınav sonuçları ve yerleştirme tarihi ne zaman açıklanacak? MEB LGS sınavı cevap anahtarı! Okullar erken mi kapanacak iddiaları doğru mu? Okullar erken mi kapanacak, ne zaman kapanacak 2024? TV YAYIN AKIŞI 2 HAZİRAN #128250 Bu akşam hangi dizi ve filmler var? Pazar günü televizyonda neler var? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 2 Haziran Pazar Survivor yeni bölüm! Kuyumcular Pazar açık mı? Pazar günü kuyumcular açık mı, saat kaça kadar açık? Kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanacak iddiası doğru mu? 3 ay kredi kartının asgari ücreti ödenmezse kart kapanır mı? İtalya Çin voleybol maçı ne zaman? İtalya Çin voleybol maçı hangi kanalda, saat kaçta? Dünya kahvaltı günü nedir? Dünya kahvaltı günü ne zaman kutlanır, ilk ne zaman kutlandı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 2 Haziran Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? LGS sınav soruları ve cevap anahtarı ne zaman açıklanacak 2024? MEB 2024 LGS cevap anahtarı! YDUS cevap anahtarı yayınlandı mı? ÖSYM YDUS 2024 soru kitapçığı ve cevap anahtarı! 2024 ve 2025 okullar ne zaman açılacak? 2024 – 2025 eğitim öğretim dönem ne zaman başlayacak? Zorunlu askerlik kalkacak mı? Zorunlu askerlik kaldırılacak mı 2024?
İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

İstanbul'da çöken binada gözaltı sayısı 2'ye yükseldi! Bina sahibinden sonra zemin kattaki dönerci de Emniyet'te

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title