Haberler

İsrail'in Refah'a yönelik saldırıları sonucunda yüz binlerce Filistinli yerinden edildi

Güncelleme:

İsrail ordusunun Refah'a yönelik tahliye talebinin ardından yüz binlerce Filistinlinin buradan kaçtığını belirten BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, Refah'ın doğusunda 6 Mayıs'tan bu yana 278 binden fazla kişinin yerinden edildiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail ordusunun Refah'a yönelik tahliye talebinin ardından yüz binlerce Filistinlinin buradan kaçtığını belirterek, Refah'ın doğusunda 6 Mayıs'tan bu yana 278 binden fazla kişinin yerinden edildiğini belirtti.

Türk, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya ve Beyt Lahiya ile orta kesimlerine hava saldırılarını yoğunlaştırması nedeniyle buradaki koşulların hızla kötüye gitmesinden derin üzüntü duyduğunu kaydetti.

İsrail ordusunun Refah'a yönelik tahliye talebinin ardından yüz binlerce Filistinlinin buradan kaçtığına işaret eden Türk, bu durumun, derin bir travma yaşayan nüfusun yeniden kitlesel olarak yerinden edilmesine neden olduğunu belirtti.

Türk, "İsrail ordusunun, Refah'ın doğusundaki Filistinlilere yönelik 'tahliye emri' çıkardığı 6 Mayıs'tan bu yana 278 binden fazla kişi yerinden edildi. Buna, engelliler, kronik hastalar, yaşlılar, yaralılar, hamile kadınlar ve fiziksel olarak yardım almadan hareket edemeyen birçok kişi de dahil. Son 'tahliye emirleri' Refah'ta bir milyona yakın insanı etkiliyor. Bu insanlar şimdi nereye gitmeliler? Gazze'de güvenli bir bölge yok." ifadelerini kullandı.

Refah'tan yerinden edilenleri kabul etmesi beklenen Han Yunus dahil Gazze'deki diğer kentlerin moloz yığınına çevrilmiş durumda ve saldırı altında olduğunu hatırlatan Türk, Refah'a yönelik olası geniş çaplı bir saldırının yıkıcı etkilerine ilişkin duyduğu endişeyi defalarca dile getirdiğini vurguladı.

Türk, Gazze'ye insani yardımlarının girişinin yapıldığı üç geçiş noktasının İsrail güçlerince kapatıldığına işaret ederek, gıdaların taşınmasından hastanelerin çalışmasına kadar her şeyi etkileyen bir yakıt sıkıntısının olduğunun altını çizdi.

Gazze'de saldırılardan etkilenen bölgelerdeki insani yardım çalışanlarının güvenliğine ilişkin de endişe duyduğunu kaydeden >Türk, "Tekrar ediyorum, Refah'a geniş çaplı bir saldırı gerçekleştirilemez. Nüfuz sahibi tüm devletler bunu önlemek ve sivillerin hayatını korumak için ellerinden gelen her şeyi yapmalıdır." ifadelerini kullandı.

Türk, taraflara acilen ateşkes konusunda anlaşmaları ve tüm rehinelerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaları için çağrısını yineledi.

Refah'taki binlerce Filistinli göç ediyor

İsrail ordusunun, bölgenin boşaltılması yönündeki tehditlerinin ardından Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinde binlerce Filistinli göç etmeye başlamıştı.

Daha önce Gazze'nin kuzey bölgelerindeki saldırılar nedeniyle "güvenli bölge" ilan edilen Refah'a gelip buralarda çadırlarda kalan binlerce Filistinli çadırlarını Han Yunus ve Deyr el-Belah kentlerine taşıyor.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail ordusunun boşaltılmasını istediği bölgeler listesini genişletmesinden 300 bin Filistinlinin etkilendiğini duyurdu.

UNRWA, İsrail'in, uluslararası tüm uyarılara rağmen başlattığı Refah kentine yönelik kara saldırısının ardından 150 bin Filistinlinin kentten göç ettiğinin tahmin edildiğini açıkladı.

Kaynak: AA / Güncel

İsrail Refah Savaş ve Çatışma İnsan Hakları Uluslararası İlişkiler Dünya Güncel Haberler

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Ankara'da çirkin olay! 'Sizden midem bulanıyor' diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Ankara'da çirkin olay! "Sizden midem bulanıyor" diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Bakmadan Geçme

Kaan Kazgan'a kim saldırdı? Batuhan Çarbuğa kimdir? Wembley Stadyumu hangi takıma ait? Borussia Dortmund Şampiyonlar Ligi kazandı mı? Dortmund'un kaç tane Şampiyonlar Ligi kupası var? Sampiyonlar Ligi Finali nerede, hangi statta 2024? 1-2 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Yeni Irak Cumhuriyeti Büyükelçisi Anıl Bora İnan kimdir? Anıl Bora İnan hayatı ve biyografisi 1 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 1-2 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 1 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 1 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1-2 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 1-2 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 1-2 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
Çiftliğinden kaçırılan FETÖ elebaşıyla ilgili gündem yaratacak 'büyü' iddiası

Çiftliğinden kaçırılan FETÖ elebaşıyla ilgili gündem yaratacak "büyü" iddiası

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title