Haberler

Gaziantep'te Meslek Lisesi Öğrencileri Güneş Enerjisi Santralleri İçin Yeni Bir Sistem Geliştirdi

Güncelleme:

Kanuni Sultan Süleyman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, güneş enerjisi santrallerinin verimliliğini artırmak amacıyla güneşi takip eden bir sistem geliştirdi. Bu sistem sayesinde enerji panelleri daha fazla ışık alarak enerji üretimini artırıyor. Öğrenciler, sistemi yurt içi ve yurt dışı pazarında satışa sunmayı planlıyor.

Gaziantep'te meslek lisesi öğrencileri, güneş enerjisi santrallerinin verimliliğini artırmak amacıyla güneşi doğuşundan batışına kadar takip edecek sistem kurdu.

Kanuni Sultan Süleyman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Dersi kapsamında, güneş enerjisi santralinden (GES) alınabilecek verimin artırılması için çalışma başlattı.

Öğrenciler, güneş enerjisi santrallerinin altına kurdukları motor yardımıyla güneşin doğuşundan batışına kadar takip edilmesine imkan veren sistem sayesinde enerji panellerinin daha fazla ışık almasını sağladı. Enerji üretimini artıran sistemi Gaziantep'te düzenlenen "Mesleki Eğitim ve İstihdam Günleri"nde tanıtan öğrenciler, üretime başladıkları sistemi yurt içi ve yurt dışı pazarında satışa sunacak.

Kanuni Sultan Süleyman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alan Şefi Cemal Doğan, AA muhabirine, 11. sınıflarla birlikte güneş takip sistemlerini geliştirdiklerini söyledi.

"Normalden yüzde 20 daha fazla verim sağlıyor"

Normalde GES'lerin sabit kurulduğunu, geliştirdikleri otomasyonun ise "Güneş Takip Sistemi" olduğunu dile getiren Doğan, sistem sayesinde daha fazla enerji depolandığını belirtti.

Doğan, "Bunu biz iki tür sistem olarak çalıştırıyoruz. Mikro denetleyicilerden Ardunio kullanarak çalıştırıyoruz veya PLC otomasyon sistemiyle çalıştırıyoruz. Bu bizim enerji verimliliğini artırmamızı sağlıyor. Normal sistemlerden yüzde 20 daha fazla enerji verimliliği alıyoruz." dedi.

Otomasyonun şu anda satışa hazır durumda olduğunu, istenilen düzeyde uyarlanabileceğini ve kurulacak sahaya göre entegre edilebileceğine işaret eden Doğan, "Bu sistem uygulanmak istenirse tek veya çift eksen olarak uygulanabilir. Bir enerji kapasite boyutu olmadan tüm tarlaya uygulayabiliyoruz. Öğrencilerimizle birlikte bu piyasada bizde varız diye adım atıyoruz. Büyük hedeflerimiz var, öğrencilerimizin bu sektörde çalışmasını istiyoruz. Şu anda mezun olanlar var, çeşitli kurumlarda yönetici olarak çalışıyorlar. Bunu daha da artırmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Öğretmeni Aylin Çevik de fuarda sergiledikleri çift eksenli sistemin güneşi takip ettiğine değinerek, "Diğer sabit sistemlerden farkıysa daha verimli çalışmasıdır. Bu yüzden güneş takip sistemleri son dönemde daha revaçta olmaktadır. Okulumuz bünyesinde yaptığımız sistem 3 aşamadan oluşuyor. Konstrüksiyon sistemimiz var, burada pistonlar var çift eksenli çalışmasını sağlıyor. Güneş panellerimiz üzerinde bulunuyor onlarda Gaziantep'te hücre şeklinde üretilmektedir. Bu sistem istediğimiz büyüklükte yapılabiliyor kaç volt ya da vat istenirse o şekilde tasarlanabiliyor." diye konuştu.

Okul öğrencilerinden Arda Polat ise "Hocalarımızın yardımı ve desteğiyle böyle bir sistem başardık, fuarda bayağı ilgi görüyor. Bu çok iyi bir duygu, gerçekten bunu başarabilmenin güzel bir hissi var. Okulumuzun döner sermayesi kapsamında bunun satışını yapacağız." dedi.

Sistemin beğenilmesinden dolayı gurur duyduğunu dile getiren Gülay Erata ise bu işi severek yaptığını, ilerde mühendis olmak istediğini, sistemlerinin ilgi görmesinin mutluluğunu yaşadığını anlattı.

Kaynak: AA / Güncel

Kanuni Sultan Süleyman Anadolu Lisesi Meslek Lisesi Gaziantep Güneş Çevre Teknoloji Güncel Haberler

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Ankara'da çirkin olay! 'Sizden midem bulanıyor' diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Ankara'da çirkin olay! "Sizden midem bulanıyor" diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Bakmadan Geçme

Kaan Kazgan'a kim saldırdı? Batuhan Çarbuğa kimdir? Wembley Stadyumu hangi takıma ait? Borussia Dortmund Şampiyonlar Ligi kazandı mı? Dortmund'un kaç tane Şampiyonlar Ligi kupası var? Sampiyonlar Ligi Finali nerede, hangi statta 2024? 1-2 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Yeni Irak Cumhuriyeti Büyükelçisi Anıl Bora İnan kimdir? Anıl Bora İnan hayatı ve biyografisi 1 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 1-2 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 1 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 1 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1-2 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 1-2 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 1-2 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

Mikrofonunu açık unutan Hulusi Akar'ın sorusu CHP'li vekili küplere bindirdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title