Haberler

Antalya'da Akıllı Tarım Uygulamalarıyla Mavi Yemiş Üretimi

Güncelleme:

Antalya'da 25 yıllık öğretmenliğin ardından kurdukları tesiste 15 bin saksıda mavi yemiş (blueberry) üreten çift, akıllı tarım uygulamalarıyla yetiştirdikleri ilk mahsullerini Hollanda ve Rusya'ya ihraç etti.

Antalya'da 25 yıllık öğretmenliğin ardından kurdukları tesiste 15 bin saksıda mavi yemiş (blueberry) üreten çift, akıllı tarım uygulamalarıyla yetiştirdikleri ilk mahsullerini Hollanda ve Rusya'ya ihraç etti.

Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde kimya öğretmenliği eğitimi alırken tanışan ve mezun olduktan sonra evlenen Gülay-Süleyman Demirci, uzun yıllar özel okullarda öğretmenlik yaptı.

Başarılı çalışmalarıyla "fark yaratan öğretmen" ödülü de alan çift, dünyanın iklim kriziyle mücadele ettiği süreçte tarımda da fark yaratmak için üretim yapmaya karar verdi.

Öğretmenliği bırakarak Serik'te 40 dönüm arazi kiralayan çift, meslektaşlarının da desteğiyle mavi yemiş üretim tesisi kurdu. Topraksız tarım ve akıllı otomasyon sistemlerinin kullanıldığı bahçede, 15 bin saksıya torf, perlit ve kokopitin karışımı yapılarak mavi yemiş fidanları dikildi.

İki yılın ardından ilk ürünlerini hasat eden Demirci çifti, iç pazarın yanı sına ihracata da başladı. İyi tarım sertifikası olan ve bombus arılarının da kullanıldığı tesiste, olası sinek ve böceklerle mücadele de ilaç yerine biyoteknik yöntemle yapılıyor.

Hüseyin Demirci, AA muhabirine, kimya alanındaki tecrübelerini tarıma aktarmak ve katma değerli ürün yetiştirmek için topraksız tarımı tercih ettikleri söyledi.

İspanya'dan getirttikleri fideleri saksılara dikerek üretime başladıklarını anlatan Demirci, "Kimyacı olduğumuz için topraksız tarımı tercih ettik. Bu sistemde de katma değeri yüksek ürün olarak mavi yemişe karar verdik. Verimli bir yıl geçiriyoruz. İç ve dış pazardan yoğun talep var, ilk ürünlerimiz Hollanda ve Rusya'ya gitti. Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'dan talep alıyoruz. Hedefimiz Avrupa başta olmak üzere dünyanın her bölgesine ürünlerimizi göndermek." diye konuştu.

Tesise yaptıkları yatırımın 10 milyon lirayı geçtiğini belirten Demirci, bahçede 55 işçiyle hasat yaptıklarını, istihdama da katkı sunduklarını ifade etti.

Tarımın emek ve zaman istediğini vurgulayan Demirci, "Bahçeyi kurabilmek için aylarca konteynerde yaşadık. Öğretmenlik kutsal bir meslekti ancak üretmek, katma değer sağlamak istedik. Tarım da çok kutsal." dedi.

"Tarımda çarka bir dişli olduk"

Gülay Demirci de öğrencileriyle yaptıkları projelerle dünyada dereceler elde ettiklerini, geleceğe iz bırakan 12 kadından biri seçildiğini anlattı.

Akdeniz Üniversitesinde kimya alanında doktora yaptığını dile getiren Demirci, şöyle devam etti:

"Dünyada iklim krizleri yaşanıyor. Sulama için güneşe duyarlı otomasyon sistemleri kurduk. Tesisimizde bir damla su bile boşa gitmiyor. Bitkinin ihtiyacı olan su miktarı çeşitli sensörlerle ölçülüyor, asla fazladan su harcanmıyor. 8 ana kontrol noktası var. Hem bitkiye verdimiz suyu hem de saksılardan çıkan drenaj suyunu kontrol ediyoruz."

Mavi yemişin bakımının ve hasadının özen istediğine dikkati çeken Demirci, eşiyle birbirlerine destek olduklarını dile getirdi.

Demirci, "Binlerce öğrencimiz olmuştu, şimdi 15 bin fidanımız oldu. İstihdama katkı sağlıyoruz, insanlar evine ekmek götürüyor. Tarım sektöründe çarka bir dişli olduk. Mutlu ve gururluyuz. Mavi yemiş, dünyada 'süper yiyecekler' arasında yer alıyor. Alzheimer, demans, şeker, kalp hastalığına iyi geldiğine dair çalışmalar var." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Hollanda Antalya Rusya İhracat Tarım Çevre Güncel Haberler

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Bomba iddia! Üç parti birleşip başına da Abdullah Gül'ü geçirecek

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Yok böyle para! İşte Fenerbahçe'nin anlaşmaya vardığı Mourinho'nun maliyeti

Ankara'da çirkin olay! 'Sizden midem bulanıyor' diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Ankara'da çirkin olay! "Sizden midem bulanıyor" diyerek başörtülü komşusuna keserle saldırdı

Bakmadan Geçme

Kaan Kazgan'a kim saldırdı? Batuhan Çarbuğa kimdir? Wembley Stadyumu hangi takıma ait? Borussia Dortmund Şampiyonlar Ligi kazandı mı? Dortmund'un kaç tane Şampiyonlar Ligi kupası var? Sampiyonlar Ligi Finali nerede, hangi statta 2024? 1-2 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Yeni Irak Cumhuriyeti Büyükelçisi Anıl Bora İnan kimdir? Anıl Bora İnan hayatı ve biyografisi 1 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 1-2 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 1 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 1 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1-2 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Haziran 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 1-2 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 1-2 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 1-2 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
Çiftliğinden kaçırılan FETÖ elebaşıyla ilgili gündem yaratacak 'büyü' iddiası

Çiftliğinden kaçırılan FETÖ elebaşıyla ilgili gündem yaratacak "büyü" iddiası

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title