CHP 10 Maddelik Alevi Raporunu Açıkladı

Güncel Haberler

Cumhuriyet Halk Partisi tarafından hazırlanan Alevilerin taleplerine yönelik görüş ve önerileri içeren 10 maddelik 'Herkes İçin İnanç Özgürlüğü' raporu açıklandı.

Cumhuriyet Halk Partisi tarafından hazırlanan Alevilerin taleplerine yönelik görüş ve önerileri içeren 10 maddelik 'Herkes İçin İnanç Özgürlüğü' raporu açıklandı.

Levent'teki İl Başkanlığı binasında CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcıları Şafak Pavey ve Sezgin Tanrıkulu, İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'nın katılımıyla düzenlenen toplantı ile açıklanan rapor, Cemevlerinin statüsü, zorunlu din dersi, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yapısı dahil olmak üzere temel konuları kapsıyor.

Toplantıda konuşan Şafak Pavey, inanç özgürlüğü ve Alevilerin taleplerine yönelik, toplumsal birlikteliğin sağlanması ve sosyal barış adına hazırlanan raporun, acil olarak hayata geçirilmesi gereken önerileri içerdiğini söyledi.

"ALEVİLERİN İNANDIKLARI GİBİ YAŞAMAYA İHTİYACI VARDIR"

"Hiçbir inanç resmi otoriteye 'ne olup, olmadığını' kanıtlamakla yükümlü değildir" diyen Pavey, "Katı dogmalardan beslenen anlayış sonucu Alevilik ve Aleviler her zaman aşağılanan, dışlanan hor görülen ve saldırıya uğrayan bir inanç oldu. Ancak bu sosyal durum AKP iktidarı döneminde resmi ve meşru olarak ortak uygulamaya döndü. Alevileri sürekli yönetimden dışladı. Aleviler, sistematik bir biçimde kamu kurumlarında dışlamanın yanısıra kamusal alan ve ortak kullanım mekanlarında da dışlanmıştır. Aleviliğin tanımlanmaya değil, inandıkları gibi yaşamaya, hakarete, baskıya, katle uğramadan yaşamaya ihtiyacı vardır" ifadelerini kullandı.

Alevilerin yaşam alanlarına müdahale edilmediğinde 'açılım' yapılmasına gerek kalmayacağını ifade eden Pavey, partisi tarafından hazırlanan, toplumsal birlikteliğin sağlanması ve sosyal barış için önerileri içeren 10 maddelik raporu okudu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi, Gürsel Tekin, Şafak Pavey, Politika, Güncel, Haberler