Haberler

Emeklilerden Sağlık Eylemi

DİSK Emekli Sen Eskişehir Şubesi üyeleri, Yunus Emre Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaparak, tüm vatandaşları sağlıkta dönüşüme karşı çıkmaya çağırdı.

DİSK Emekli Sen Eskişehir Şubesi üyeleri, Yunus Emre Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaparak, tüm vatandaşları sağlıkta dönüşüme karşı çıkmaya çağırdı.

Disk Emekli Sen Şube Başkanı Suat Başaraner, hastane önündeki basın açıklamasında, sağlık hizmeti almanın bir hak olmaktan çıkarıldığını iddia etti. Başaraner, "Sağlığın maliyeti eskisine göre katlandı. Bu artışlar nedeniyle hem devlet harcamaları hem de cepten harcamalar katlandı. Sağlığın piyasadan satın alınır hale getirilmesi, en çok sağlıkları bozulmuş olan biz emeklileri vurmaktadır" dedi. Asgari ücretin net 846 lira, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının bin 121 lira, yoksulluk sınırının ise 3 bin 554 lira olduğunu anımsatan Başaraner, şunları söyledi:

"İnsanların sağlık hizmetine daha çok para ayırmak zorunda kalmaları, ailelerin ay sonu hesaplarını alt üst etmektedir. Açıkçası dört kişilik bir ailenin gıda, giyim, konut, ısınma gibi aylık harcamalarının ardından yüzde 2'yle dördüncü sırada yer alan sağlık harcamaları vatandaşın belini bükmektedir. Sağlıkta soygun, daha hastaneye gitmeden randevu alırken başlıyor çünkü randevu almak için aranan Alo 182 Merkezi'nden randevu alan herkes bu hizmet karşılığında 4,5 lira katılım payı ödenmektedir. Randevu alırken vatandaşın cebinden çıkmaya başlayan para, hastane kapısından içeriye girdikten sonra ilaç katılım payı, muayene katılım payı, reçete ücreti, tahlil ve tetkik farkı ücreti, erken muayene farkı gibi değişik isimlerle alınmaya devam ediyor. Özel hastaneler, devlet, üniversite hastanelerinde, aile hekimliklerinde yapılan tedavinin faturası eczanelerde tahsil ediliyor, emeklilerin ise aylıklarından kesiliyor. Sağlık kurumu olan ve yurttaşlara ücretsiz hizmet veren sağlık ocaklarının kaldırılması ile yerine aile hekimliği sistemi getirildi. Aile hekiminin yazdığı reçete için 3 kalem ilaca kadar 3 lira, 3 ilaçtan sonra ise yazılan her bir kalem ilaç için 1 lira katılım payı almaktadır. Kamu Hastane Birlikleri 2 Kasım 2002'de kuruldu ve kamu hastanelerinde şirketler gibi CEO düzenine geçildi. Artık devlet hastanelerini kar amaçlı şirketlere dönüştüren bu düzende en yetkili olanlardan başlayarak tüm çalışanların güvencesiz, esnek ve çok çalıştırılmaları hedefleniyor." - ESKİŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Eskişehir

Ünlü şarkıcı Metin Arolat hayatını kaybetti

Ünlü şarkıcı Metin Arolat hayatını kaybetti

İsrail, Lübnan'ın kalbine saldırdı! Hizbullah'ın iki numaralı ismi öldürüldü

Hizbullah'ın iki numaralı ismi öldürüldü

Cinayeti çözecek ses kaydı: Amca ile işçisinin Kürtçe telefon konuşması deşifre edildi

Amca ile işçisinin Kürtçe telefon konuşması deşifre edildi

Skandal görüntüler ortaya çıktı! Sakaryaspor Başkanı Gökhan İn darp edildi

Skandal görüntüler! Sakaryaspor Başkanı Gökhan İn darp edildi

title
respondToVisibilityVideo(document.getElementById('contentElement'), function () { });