Koronavirüste mutasyonu zamanında tespit edecek proje hayata geçti

Güncel Haberler

SAĞLIK Bakanlığı ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yürütülecek, Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında desteklenen 'Covid-19 ile Mücadelede Ulusal Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi' hayata geçti.

SAĞLIK Bakanlığı ile Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yürütülecek, Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında desteklenen 'Covid-19 ile Mücadelede Ulusal Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi' hayata geçti. Test süresinin kısaltılması, 'genom analizi' çalışmalarıyla virüsteki mutasyonun zamanında tespit edilmesini amaçlayan projenin, Türkiye'nin koronavirüse karşı mücadele gücünü artırması bekleniyor.

Sağlık Bakanlığı ile DSÖ tarafından yürütülecek 'Covid-19 ile Mücadelede Ulusal Kapasitenin Güçlendirilmesi Projesi'nin açılışı AB Başkanlığı'nda gerçekleştirildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılış toplantısına, Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe, AB-Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev katıldı. AB fonlarıyla desteklenen 24 ay sürecek projenin bütçesi 5 milyon 300 bin avro. Proje ile hızlı antijen test kapasitesinin arttırılması ve halk sağlığı laboratuvarlarının hem insan kaynağının hem de teknik kapasitesinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın başta Covid-19 olmak üzere potansiyel salgın tehditlerine karşı tarama, teşhis ve izleme kapasitesinin artırılması, Covid-19 için yapılan testlerin sonuç alma sürelerinin azaltılması ve böylece, hastalığın yayılmasının önlenmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında gerçekleştirilecek 'Genom Analizi' çalışmaları aracılığıyla virüsteki mutasyonların zamanında tespit edilmesi de hedefleniyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Birliği, Koronavirüs, Türkiye, Güncel, Haberler