Çinlilerin İpek Yolu Üzerinde On Bin Mil Projesi

Güncel Haberler

Tarihi İpek Yolu'nun başlangıç noktası olan Xi'an'dan başlayarak Roma'ya kadar devam edecek belgesel program için, 41 kişilik ekip 7 ülkede ve aralarında Tokat'ın da bulunduğu 13 ayrı şehirde çekim yapacak.

Tarihi İpek Yolu'nu ele alan ve Çin Devlet Başkanı Xi Sınping'in himayelerinde Çin Turizm Bakanlığı ve China International Travel Services (CITS) adlı kuruluşun işbirliği ile başlatılan ve 'İpek Yolu Üzerinde On Bin Mil' teması altında hazırlanacak belgesel çekimleri için 41 kişilik ekip Tokat'a geldi.

Türkiye'nin tanıtımı, gerekse İpekyolu zincirini oluşturan ve Türkiye'nin de dahil olduğu ülkeler arasında sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerin ve turizm faaliyetlerinin geliştirilmesi yönünde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca da desteklendiği proje kapsamında Tokat'a gelen ekip Saklıbahçe'de karşılanarak "Tokat kebabı" ikram edildi.

Hemisphere Turizm Seyehat Acentesi Pekin Yetkilisi Ercüment Kurtoğlu, Türkiye'ye Gürcistan üzerinden Sarp Sınır Kapısı'ndan giriş yaptıklarını Trabzon, Rize'den geçerek Ordu'da gecelediklerini kaydetti. Tokat'a 41 kişilik ekibin 18 araçla Çin'in Xi'an şehrinden geldiklerini ifade eden

Kurtoğlu, "İpek Yolu Üzerinde On Bin Mil' teması altında hazırlanacak belgeselin çekimleri için buradayız. Ekipte 7 ayrı basın kuruluşu ve bir televizyon var. İnternet medyası, Çin resmi ajansı, Çin resmi devlet radyosu ve devlet televizyonu var. Çin Devlet Başkanı Xi Sınping Xian şehirli olması nedeni ile bu projeyi önemsiyor. İpek yolu üzerindeki 8 ülkeyi araçla 60 günde 10 bin mil yaparak çekimler yapmak ve İpek Yolu üzerindeki ülkelerle Çin başlangıç olmak üzere kültürel ekonomik bağları tekrar canlandırmak" dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdurrahman Akyüz, Tokat'ın tarihi ve güzel zenginliklerinin bu proje ile bir kez daha ispatlanmış olduğunu kaydetti. Bu projeye Kültür Bakanlığı'nın da katkıları olduğunu ifade eden Akyüz, İpek Yolu' nun önemli uğrak noktalarından Tokat'ında yapılacak çekimlerle önemli bir belgeselde yer alacağını ifade etti. Tarih araştırmacısı Hasan Erdem ise Tokat'ın İpek Yolu üzerinde önemli bir şehir olduğunu ve bu anlamda Çin'li ekibin kervansaraylarda çekim yapacağını söyledi.

Tokat'tan ekibin Nevşehir'e geçerek konaklayacağı, Ankara ve İstanbul, Tekirdağ illerinde yapılan programların ardından Yunanistan'a oradan da Roma'ya geçerek İpek Yolu projesinin tamamlanacağı öğrenildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti, İpek Yolu, Tokat, Roma, Politika, Güncel, Haberler