Vajinismusta Sorun Fiziksel Değil
Vajinismus hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Murat Ulusoy, vajinismusun ilişki anında korku, kaygı, kaçınma ve panik belirtileri gösteren hastanın ilişkiye izin vermemesi olduğuna dikkat çekti.
Vajinismus hastalığı hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Murat Ulusoy, vajinismusun ilişki anında korku, kaygı, kaçınma ve panik belirtileri gösteren hastanın ilişkiye izin vermemesi olduğuna dikkat çekti.
Vajinismus, ilişki sırasında ön sevişmede hiçbir sorun yaşamayan hatta zevk dahi alan kadınlarda cinsel birleşme anı geldiğinde yaşadıkları istemsiz kasılmalar sonucunda cinsel ilişkinin gerçekleşememesi ya da son derece ağrılı gerçekleşmesiyle seyreden cinsel bir sorundur.
Dr. Murat Ulusoy, vajinismus hastalığı, belirtileri ve tedavi yöntemi hakkında bilgi verdi. Vajinismus hastalığının tanımı yapan Dr. Ulusoy, "Oluşturulan tepki hafiften şiddetliye kadar geniş bir yelpazede olur. İçeriye bir şey girmesini hasta şöyle tarif edebilir; 'Gözbebeklerinize parmakla dokunmaya çalıştığınızda hissedebileceğiniz bir duygu' vajinismus hastasının bu tanımı oldukça manidar ve sürecin sözcüklere dökülmüş halidir. Vajinismusta genellikle fiziksel bir sorun bulunmaz" dedi.
VAJİNİSMUSUN BELİRTİLERİ
Vajinismus hastalığının belirtilerini aktaran Dr. Ulusoy, "Nefes almada düzensizlik, kalp çarpıntısı, bedensel kaçınma, eşini eli ile itme, kalçayı kaldırma, bacakları veya kalçayı kasma ve olduğu yerde sıkma, genital bölgeye dokunmada huzursuzluk, içeriye bir şey yönlendirmede tedirginlik (içeriye rahat bir şey yönlendirebilen hastalar da olabilir istisna olarak), içeriye bir şey yönlendirebilen ya da penisin az bir kısmını alan vajinismus hastalarında vajen ve karın içindeki baskıya, gerilime tepki verme" diye konuştu.
HASTALIĞIN TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Vajinismus tedavisi hakkında bilgi veren Dr. Ulusoy, şöyle konuştu:
"Vajinismus kısmı önemlidir. Çünkü eklektik, entegratif ve zihinde öğrenmeye dönük/nöroplastisite oluşturmayı sağlayamayan tedaviler eksik kalacaktır. Bunun birçok örneğini gelen hastalarda gözlemekteyim. Gittikleri tedavileri irdelediğimizde ya sadece davranışçı (aparat veya parmak), ya da bilişsel çarpıtmaları düzenleyici ve davranışçı yaklaşımlar uygulandığını görüyorum. Bu yöntem bir bölüm hastayı tedavi ederken azımsanmayacak bir bölümün de tedavisinde başarısızlığı oluşturmaktadır. 'Dr. Ulusoy Teknik 2' olarak tanımladığım ve kongrede de sunduğum tedavi protokolünde 'Sorun Odaklı + Psikoeğitim/Ayna Nöron Aktivasyonlu + Hipnozla soruna dönük ve kasılmaların kaldırılıp zihin beden gevşemesinin sağlandığı + Geri bildirimli davranışçı tedavi' uyguladığımızda daha önceki tedavilerinde başarısız olan hastaların da süreci başarı ile tamamladıklarını görmekteyim."
- İstanbul