Gelibolu'da mezarlar ve kitabelerin kitabı yazıldı

Güncel Haberler

ÇANAKKALE Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı dönemine ait 829 mezar taşı ve 67 kitabedeki Osmanlıca yazılar, günümüz Türkçesine çevrildi.

ÇANAKKALE Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı dönemine ait 829 mezar taşı ve 67 kitabedeki Osmanlıca yazılar, günümüz Türkçesine çevrildi. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı'nın projesi kapsamında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öğretim görevlisi İsmail Sabah tarafından yazıların tercümeleri ve fotoğraflamalar yapıldı. Çıkarılan envanter, 'Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda Geçmişten Günümüze Kalan Mezar Taşları ve Kitabeler' adlı kitap haline getirildi.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Osmanlı mezarları ile kitabelerinin üzerlerindeki Osmanlıca yazıların tercüme edilerek envanterinin çıkarılması için proje hazırladı. ÇOMÜ Öğretim Görevlisi İsmail Sabah'ın 3 yıl süren çalışmaları sonucunda Eceabat ilçesi ve bağlı 14 köyünde Osmanlı dönemine ait Osmanlıca yazılmış 829 mezar taşı ve 67 kitabe tespit edildi. Mezar taşları ve kitabeler, fotoğraflanarak kayıt altına alındı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir'de çalışmaları zaman zaman yerinde inceledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale, Gelibolu, Osmanlı, , Haberler