Yeşil Çatı İle Isı ve Enerji Kaybı Önlenecek

Güncel Haberler

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, su ve enerji giderlerinin azaltılması amacıyla kamuda yeşil binaların artırılmasına yönelik çalışma başlattı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, su ve enerji giderlerinin azaltılması amacıyla kamuda yeşil binaların artırılmasına yönelik çalışma başlattı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü kamu sektöründe yeşil binalar inşa edilmesi için çalışmalar yürüttü.

İncelemelerin ardından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Küresel Çevre Fonu (GEF) desteğiyle Sincan Etimesgut Tapu ve Kadastro Müdürlüğü hizmet binası örnek proje seçildi.

Sincan Etimesgut Tapu ve Kadastro Müdürlüğü hizmet binası, Türkiye'nin ilk yeşil kamu binalarından biri olacak. Maliyet işlemlerinin sonuçlandırılmasının ardından binanın inşasına başlanacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yeşil binalarla enerji tasarrufu, doğanın korunması ve konforlu bir yaşam ortamı sağlanmasının hedeflendiğini belirtti.

Binaların, dünyada enerjinin yaklaşık üçte birini kullandığına işaret eden Güllüce, "Enerji giderlerinin azaltımı ve çevre hassasiyeti için yeşil binaları yaygınlaştırmamız gerek" ifadesini kullandı.

-Bina hakkında

Sincan Etimesgut Tapu ve Kadastro Müdürlüğü hizmet binası, güneş ve rüzgarın yapıya maksimum fayda sağlayacağı yönde konumlandırıldı.

Fotovoltaik panellerle güneş enerjisinden elektrik elde edilecek, binanın elektrik tüketimi azaltılacak.

Gri su sistemiyle lavabolarda kullanılan su toplanarak, tuvalet sifonlarına aktarılacak. Böylece su tasarrufu sağlanacak. Ayrıca, yağmur suları toplanarak bahçe sulamada kullanılacak.

Yeşil çatı uygulamasıyla ısı kayıpları önlenecek ve enerji tasarrufu sağlanacak. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler, İdris Güllüce, Etimesgut, Sincan, Politika, Güncel, Haberler