Avrupa Birliği, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi kararını kınadı

Dünya Haberleri

Türkiye'nin Ayasofya'yı ibadete açması Avrupa Birliği'ni de rahatsız etti. Brüksel'de düzenlenen AB Dışişleri Bakanları toplantısında, Türkiye'nin Ayasofya'nın statüsünü değiştirmesine ilişkin karar kınandı.

Danıştay 10. dairesi Ayasofya'nın ibadete açılmasının önündeki engeli kaldırdı. 1934'te alınan ve Ayasofya'yı müzeye çeviren Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.Cumhurbaşkanı Erdoğan da aynı gün kararı imzalayarak Ayasofya'da ibadetin önünü açtı. Türkiye'nin bu hamlesi başta Yunanistan, Rusya, ABD ve AB'yi rahatsız etti.

NE OLMUŞTU?

Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Danıştay'ın gerekçesinde, Ayasofya'nın Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı mülkiyetinde olduğu, cami olarak toplumun hizmetine sunulduğu belirtildi. Danıştay'ın gerekçesinde Ayasofya'nın tapu belgesinde cami vasfı ile tescilli olduğu, bunun değiştirilemeyeceği kaydedildi. Gerekçede, "Vakıf senedindeki cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığı sonucuna varılmıştır" denildi.Bu kararın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına yönelik Cumhurbaşkanlığı kararını imzaladı.

İLK NAMAZ 24 TEMMUZ'DA KILINACAK

Kararın Resmi Gazete'de de yayımlanmasının ardından Ayasofya resmen ibadete açıldı. İbadete açılan Ayasofya Camii'nde ilk namaz 24 Temmuz Cuma günü kılınacak.

Haberler.com - Dünya

Avrupa Birliği, Brüksel, Türkiye, Dünya, Haberler