Kosovalı Çocukların "Şengül Ablası"
Şimdilerde En Çok Konuşulan Konulardan Biri, Türkiye'nin Gazze'ye Gözlemci Olarak Mehmetçik Gönderip Göndermeyeceği. Türkiye, Böyle Bir Teklifte Bulunduğu Andan İtibaren, Tüm Dünya Buna Çok Sıcak Yaklaştı.
Şimdilerde en çok konuşulan konulardan biri, Türkiye’nin Gazze’ye gözlemci olarak Mehmetçik gönderip göndermeyeceği. Türkiye, böyle bir teklifte bulunduğu andan itibaren, tüm dünya buna çok sıcak yaklaştı.
Bunun en önemli nedeni ise, Mehmetçiğin yurtdışı görevlerde sağladığı büyük başarı.
Dışişleri Bakanı Ali Babacan’la gittiğimiz Kosova’da, Türk askerinin bu başarısını, ülkenin her yerinde, ama özelikle de Türk asıllı Kosovalıların yoğun olarak yaşadığı Prizren ve tam bir “Türk kenti” olan Mamuşa’da görmek mümkün.
Kosova’da, NATO şemsiyesi altında görev yapan Türk askerleri, tüm Kosovalıların “gözdesi”.
En çok göz önünde olanlar ise, Kosova’da “sivil-asker işbirliği” timinde görev yapan Türk subayları.
Bakan Ali Babacan’la Mamuşa’ya, yine Türkiye tarafından yaptırılan Belediye Binasını açmaya gittiğimizde gözümüze ilk çarpan da, etrafı kalabalık bir çocuk grubuyla çevrilmiş olan bir kadın subay oldu.
Çocukların “Şengül Ablası”, Yüzbaşı Şengül Polat Dolu, beraberinde birlikte çalıştığı Üsteğmen Ercan Onarıcılar ile, Mamuşalı çocuklarla şakalaşıyor, onlara isimleriyle hitap edip, birlikte fotoğraf çektiriyorlardı.
İsteğimizi kırmayıp, bizim objektifimize de, yine “çocuklarıyla”, Mamuşalı küçüklerle birlikte poz verdiler.
Yüzbaşı Polat da, Üsteğmen Onarıcılar da, her altı ayda bir değişen, Türk asker-sivil işbirliği timinin “asker” bölümünde görev yapıyorlar.
Zeynep Gürcanlı YAZIYORÇocukların Şengül Yüzbaşıyı da, Ercan Üsteğmeni de bu kadar sevmeleri boşuna değil.
Altı ay gibi kısa bir süre görev yapmalarına rağmen, bu kadar sevilmelerinde, sadece kendi kişisel başarılarının değil, 1999’dan bu yana, aynı işi yapan Mehmetçiklerin payı çok büyük.
Kosova Türk Tabur Görev Kuvvet komutanlığı 1999’dan bugüne kadar Kosova’da, ülkenin adeta çehresini değiştirecek işler yapmış durumda.
Kızılay’ın gönderdiği insani yardımların dağıtımından, sağlık desteğine, eğitimden, Kosova’da kültür ve sanatın desteklenmesine kadar her alanda faaliyet gösteriyorlar.
Sadece haziran ayından bu yana, yardımlar için yaklaşık 650 bin Euro harcanmış durumda.
Örneğin, Ramazan’da Prizren Namazgah bölgesinde Doğruyol Kültür derneği ile birlikte iftar çadırı açılıp, günde 150 kişiye iftar yemeği verilmiş. Kış için, ihtiyacı olanlara binlerce soba dağıtılmış.
Türk taburunun revirinde, sadece Mayıs’tan bu yana 1201 hasta muayene edilip, sağlık taramaları yapılmış. Bu yıl içinde 473 Kosovalı çocuk sünnet edilmiş, 352 hastanın diş tedavileri yapılmış.
Türk askerlerinin Kosova’daki yardım çabaları sadece sağlık alanıyla da sınırlı değil; Tabur bugüne kadar yaklaşık 235 km yolun bakım ve onarımını yapıp, 550 metre uzunluğunda kanalizasyon sistemi, 3164 metre de su kanalı döşemiş.
Kosova’da okullar da Mehmetçiğe emanet. 12 ilkolun 24 sınıfı yeniden tefriş edilmiş, bir okulun 15 bilgisaraylı dersanesi ve spor tesislerinin bakımı yapılmış.
Yine Türkiye, Mehmetçik aracılığıyla, büyük çoğunluğu yetim 25 çocuğun tüm eğitim masraflarını da üstlenmiş.
Mehmetçi, Türkçe’den matematiğe, el sanatlarından basketbola kadar da, pek çok kursla, bölge çocuklarının eğitimine destek vermeyi halen sürdürüyor.