Erdoğan-Miçotakis görüşmesi Yunan basınında: Ne kaybeden oldu, ne de kazanan
Ankara'ya resmi ziyaret düzenleyen Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesi Yunan basınında geniş yankı uyandırdı. Yunan basını, görüşmenin ılımlı havada geçtiğini ancak Hamas ve Kariye Camii konusunda anlaşmazlık yaşandığını yazdı. Miçotakis'in Hamas'ı terör örgütü olarak nitelemesi ve Erdoğan'ın ise "Hamas'ı bir terör örgütü olarak görmüyorum." sözlerine ilişkin Ta Nea gazetesi, "Ankara görüşmesinde ne kaybeden ne kazanan oldu" manşetini attı.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in, Ankara'yı ziyareti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ortak basın toplantısı, Yunan basınında geniş yer buldu. Komşu basını, iki liderin görüşmesinde anlaşmazlıkların yumuşak bir zeminde çözüme kavuşturulmasının mümkün olduğunu yazdı.
Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi, Yunan basınında önemli bir yer tuttu. İki liderin görüşmesinde, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların diyalog yolu ile çözümü konusunda mutabık kaldıkları ön plana çıkarıldı. Gazeteler, iki liderin özellikle Hamas, azınlıkların tanımı ve ibadete açılan Kariye konularında anlaşamadıklarına dikkat çekti.
"ANLAŞMAZLIKLAR ILIMLI HAVADA SÜRECEK"
İki liderin kameralar önünde yaptıkları açıklamalara atıfta bulunan gazetelerden liberal Kathimerini gazetesi, "Anlaşmazlıklar ılımlı havada sürecek" başlığını attı. Haberde, görüşmenin "olumlu ve yapıcı bir iklimde" geçtiği belirtilerek "İki lider karşılıklı anlayış ve Ege'de sükûnet konularında mutabık kaldılar" ifadesine yer verildi.
"NE KAYBEDEN NE KAZANAN OLDU"
Ta Nea gazetesi "Ankara görüşmesinde ne kaybeden ne kazanan oldu" manşetini attı. Haberde, "İki lider anlaşabildikleri konularda anlaştıklarını, anlaşamadıkları konularda anlaşamadıklarını gösterdiler... İki lider yıl sonuna kadar üç kez daha görüşecek... Hamas ve Kariye konusunda açıkça görüş ayrılığı yaşandı" ifadeleri kullanıldı.
"ANKARA'DA ILIMLI RÜZGARLAR ESTİ"
Miçotakis hükümetine yakınlığıyla bilinen Eleftheros Typos gazetesi " Ankara'da ılımlı rüzgarlar esti. İki lider diyalogun devamında anlaştı. Anlaşmazlık konularına rağmen her bir alanda iş birliği yapılmasına karar verildi" başlığını kullandı.
İki liderin Ankara görüşmesi Yunan radyo ve TV haber bültenlerinin de ilk gündem maddesini oluşturdu. Görüşmede alınan sonuçlara ağırlık verildi, Hamas ve Kariye Cami'nin ibadete açılması konularında iki liderin taban tabana zıt olan görüşleri yer aldı.
ERDOĞAN'IN HAMAS AÇIKLAMASI ŞAŞKINLIK YARATTI
Yunan TV kanallarında, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'de 1000'den fazla Hamas üyesinin tedavi gördüğünü şaşkınlık yarattı" yorumları yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Miçotakis'in basına yaptıkları ılımlı açıklamalarla "kriz" beklentisi içinde olanlar tam rahat bir nefes alırken, Erdoğan'ın yeniden sözü alıp Miçotakis'in "terör örgütü" olarak tanımladığı Hamas'ı "terör örgütü değil, direniş örgütü olarak gördüğünü" söyleyip Miçotakis'e bu konuda sitem edince, salonda yeni bir krizin patlak verileceğinden endişe duyuldu.
Yalnız salondaki Türk ve Yunan gazetecileri değil, liderlere eşlik eden deneyimli diplomatları da hop oturup hop kaldırtan bu görüş ayrılığı, "Çözüm bekleyen bunca Türk-Yunan anlaşmazlıkları dururken iki ülke ilişkilerine hiç beklemedik bir de Hamas krizi" eklenme olasılığından endişe duyulmasına yol açtı.
KRİZ PATLAK VERMEDEN YATIŞTI
Yunan Başbakan Miçotakis'in, Hamas konusunda Erdoğan ile "aynı fikirde olmadığını ancak Filistinli masum sivillerin yaşamlarına mal olan çatışmaların bir an önce sona erdirilmesinden yana olduğunu" söylemesinin, Erdoğan tarafından kabul görmesi ve olası bir "Hamas krizi"nin patlak vermeden yatışması Yunan basınında geniş yer tuttu.
Yunan basını, Türk-Yunan ilişkilerinde yıllarca süregelen inişli çıkışlara değinerek, şu anda "ilişkilerin yükseldiği" bir dönemden geçtiğini yazdı.
ERDOĞAN İLE MİÇOTAKİS ARASINDA HAMAS ANLAŞMAZLIĞI
Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in "Türkiye ile Orta Doğu konusunda görüş ayrılığımız söz konusu olmaktadır. İsrail'in Gazze bölgesine girmesi ve terör örgütü olarak kabul ettiğimiz Hamas'ın Türkiye'nin değişik bir niteleme ile gördüğünü biliyoruz." ifadelerini kullanması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan karşı açıklama geldi.
Erdoğan, Miçotakis'in sözleri üzerine, "Mutabık kalmadığımız çok önemli bir konu var. Ben Hamas'ı bir terör örgütü olarak görmüyorum. Hamas'ı, 1947'de işgal edilen topraklarını ve kendi insanını koruma mücadelesi veren bir direniş örgütü olarak görüyorum. Bunu görmemiz lazım. 40 bin insanını kaybetmiş Hamas'a eğer terör örgütü dersek bu haksızlık olur. Hamas'ı kendi insanını koruma mücadelesi veren insanlar olarak görüyorum. Adım adım Hamas'ı takip ediyorum. Sizler Hamas'a terör örgütü derseniz ben üzülürüm. Ülkemde şu an 1000'i aşkın Hamas'ın mensupları hastanelerimizde hepsi tedavi altında, böyle işi sürdürüyoruz." dedi.
KARİYE CAMİİ'NİN İBADETE AÇILMASI
Miçotakis, Kariye Camii'nin ibadete açılmasıyla ilgili olarak ise "Kariye Camii'nin tekrar bir ibadet yeri olarak işlev görmesi bizim için üzüntü yaratan bir gelişme oldu. Bu olağanüstü mekanın bütün insanlığın bir eseri olduğuna, bütün insanlığa ait olduğuna inanıyorum." ifadelerini kullandı. Erdoğan ise, Miçotakis'e "Kariye Camimizi, 2020 yılında aldığımız karar sonrasında titiz bir restorasyon çalışması sonucu yeniden ibadete ve ziyarete açtık. UNESCO Kültür Varlığı olan her bir eserin korunmasına, milletimizle birlikte tüm insanlığın istifadesine sunulmasına büyük önem veriyoruz. Kariye Camisi de yeni kimliğiyle herkesin ziyaretine açıktır. Biz pozitif gündeme bu minvalde somut ve yapıcı fikirlere yoğunlaşmakta kararlıyız." yanıtını verdi.