Prof. Dr. Şekerel: Covid ile mücadele ederken ürtiker meydana gelebilir

Güncel Haberler

TÜRKİYE Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği (AİD) Başkanı Prof. Dr. Bülent Enis Şekerel, "Koronavirüs enfeksiyonları sırasınca ürtiker olabilir.

TÜRKİYE Ulusal Alerji ve İmmünoloji Derneği (AİD) Başkanı Prof. Dr. Bülent Enis Şekerel, "Koronavirüs enfeksiyonları sırasınca ürtiker olabilir. Yani bağışıklık sistemi Covid ile mücadele ederken kişilerde ürtiker döküntüsü meydana gelebilir" dedi.

Prof. Dr. Bülent Enis Şekerel, 1 Ekim Ürtiker Günü'nde yaptığı açıklamada, halk arasında 'kurdeşen' olarak bilinen deri üzerinde farklı şekil ve boyutlarda, sınırları belirgin, deriden kabarık, etrafı kızarık, kaşıntılı lezyonlar şeklinde ortaya çıkan ürtikere dikkat çekilmesi gerektiğini belirtti. Şekerel, ürtikerin bağışıklık sisteminin yaptığı hatalı bir davranış sonucunda ortaya çıktığını belirterek, ürtikerin yaşam boyu insanların dörtte birinde görülen bir durum olduğunu söyledi. Şekerel, ürtiker kısa sürdüğünde akut, uzun sürdüğünde ise kronik ürtiker haline geldiğini bildirerek, "Ürtiker alerjik bir hastalık olarak anılmasına karşın çoğunlukla alerjik nedenli değildir ama bağışıklık sisteminin yaptığı hatalı bir davranışın sonucudur. Yaşamı boyunca her dört kişiden biri en az bir kez ürtiker atağı geçirir. Ürtiker ile ilginç bir bilgi de vermek istiyorum. Sivas'ta yer alan Şeyh Hasan Bey Kümbeti yıllardır halk arasında 'dabaz' veya 'kurdeşen' olarak bilinen ürtiker hastalığından etkilenen kişilerin şifa amacıyla uğrak yeriydi. Zamanla etkin tedavilerin ortaya çıkması ile bu işlevini yitirdi. Yani insanlar bu hastalıktan tarih boyunca muzdaripti. Ürtiker her zaman kişilerde yüksek endişe ve kaygıya neden olan görselliği bozarken yaşam kalitesini düşüren bir durumdur. Koronavirüs enfeksiyonları sırasınca ürtiker olabilir. Yani bağışıklık sistemi Covid ile mücadele ederken kişilerde ürtiker döküntüsü medyana gelebilir" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Koronavirüs, Akut, Güncel, Haberler