Dolandırıcılar, Tutuklu Erlerin Ailelerini Gözlerine Kestirdi

Ekonomi Haberleri

Darbe girişimiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan bazı erlerin ailelerini arayan kimliği belirsiz kişilerin, yardım etme bahanesiyle para talep ettikleri ortaya çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu, 16 general ve bir amiral, subay, polis, öğretmen ve asker ile askeri-sivil hakim savcıların da aralarında bulunduğu 2 bin 139 kişiyle ilgili, yeniden ifade alınması işlemi başlattı. Bu kapsamda Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan şüphelilerin ifadesinin alınması için görevlendirilen 25 savcı, şu ana kadar 200 tutuklunun ifadesini aldı.

Tutuklanan erlerin aileleri ise İstanbul Barosunun sağladığı avukatlara danışarak, çocuklarının durumuyla ilgili bilgi almaya çalışıyor. Bazı ailelerin, çocuklarının avukatlarına, kendilerini İstanbul'dan arayan kişilerin tutuklu çocuklarına "yardım" karşılığında para istediklerini bildirdiği ve avukatların da bu konuyla ilgili aileleri uyardığı öğrenildi.

"NAKIL ARACINA YAPIŞTIRILAN KAĞITTAKİ NUMARAYI ARADILAR"

Tutuklu erlerden Murat Suakan'ın annesi Perihan Tolu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, telefonla arandığını ve eski eşinden de yardım için para istendiğini söyledi.

Ankara'da yaşayan Tolu, Kuleli Askeri Lisesinde er olan oğlunun 27 Temmuz'da terhis olup Ankara'ya yanlarına geleceğini, biletlerini aldığını anlatarak, oğlunun olaylara karışmadığı halde tutuklandığını savundu.

Tolu, şöyle devam etti:

"Ben onkoloji hastasıyım, oğlum beni merak ettiği için, Silivri'ye götürülürken otobüsün camına benim numaramı yazmış. O numarayı alan kişi, beni aradı. 'Ben İzmir'den geldim, asker olan kardeşim de tutuklandı, cezaevine götürülüyor. Numarayı otobüsten aldım. Sizin oğlunuz, esmer, zayıf bir çocuk mu?' diye soru ve ben de 'evet' dedim. Çocukların Silivri'ye götürüldüğünü söyledi. Geçtiğimiz cuma günü, saat 16.00 gibi beni tekrar aradı ve 'Ben içeri girdim, hem kendi kardeşime hem sizin oğlunuza kıyafet verip ellişer lira yatırdım.' dedi. 'Parayı yollayayım mı?' diye sorduğumda, 'Yok bacım gerek yok.' şeklinde konuştu. Bana ayrıca, 'Çocuklar aç ve hiçbir şekilde paraları yok, para lazım, sizin orada değil, İstanbul'da olmanız gerekiyor.' deyince tereddüt ettim. İstanbul'daki ablamı arayıp bu durumu söyledim. Ablamlar cezaevine gittiler ama o adamın anlattığı durumun yaşanmadığını gördüler. Zaten içeriye de kimseyi sokmamışlar. İnsanları tedirgin etmenin anlamı yok."

"AVKATIM DİYE ARAMIŞ PARA YATIRMASINI İSTEMİŞ"

Perihan Tolu, Mersin Anamur'da yaşayan eski eşi Mustafa Suakan'ın da İstanbul'dan bir kadın tarafından arandığını belirterek, "Kadın ona, 'avukatım' demiş. Muhtarlıktan ilmühaber, telefon faturası ve nüfus cüzdanı örneği istemiş. 'Bunları hazırladıktan sonra, para yatırmanız gerekiyor. Hazırlayın biz sizi arayacağız.' demiş. Eski eşim tedirgin olup evrakların tümünü hazırlamış." diye konuştu.

Eski eşinin İstanbul'daki ablasını arayıp durumu bildirdiğini ve ablasının da Suakan'ı "Böyle bir şey yok, arasalar annesini ararlar, evrak hazırlayıp para yatırmana gerek yok." diye uyardığını dile getirdi.

Tolu, "Biz bu konularda tedirgin olduk. İnsanları arayıp tedirgin ediyorlar. Buna dikkati çekilmesi gerekiyor. Zaten çocuğumuzun durumu ortada. Bir de bu tip insanlarla uğraşmayalım." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Barosu, Silivri, 3.Sayfa, Yaşam, Ekonomi, Güncel, Haberler